Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-14-2009, 07:52   #4
Kullanıcı Adı
El Emin
- Bizim Diyanet yakın sayılacak biri zamanda İslam ansiklopedisi kurmaya başladı.

-Evet. Yine Avrupalıların güzel bir faaliyeti hadislerin fihristini yapmak istediler. Yedi sekiz hükümet. Hollanda, Danimarka, Almanya, Fransa, İngiltere, İsveç.vd. Büyük finansman sağlandı. İlgili alimleri, filozofları, hukukçu, oryantalist, (şarkiyatçı), tarihçi, sosyolog, coğrafyacı Hollanda'nın Leiden şehrinde topladılar. Öyle bir hizmet yaptılar ki hiçbir İslam devletinin başaramadığı bir işi başardılar. 20 yıl çalıştılar, dağınık vaziyette bulunan bütün hadislerin kolay bulunmasını sağladılar. Yani öyle bir fihrist ki peygamberimizin bütün sözlerini sadece bir kelimeden bile yerini,hangi hadis kitabında yer aldığını buluyorsunuz.

-İslam hukuku üzerine dev eserler vermiş başka batılılar da var.

-Tabii, mesela Prof. T. Sachau,.sekiz yüz sayfalık bir eser yazmış şafii hukuku üzerine. Bir Alman ilim adamı.. Yine bir Alman bilim adamı G. Bergstraesser'in 300 sayfalık İslam Hukukunun Genel Esasları başlıklı bir kitabı var. Ben bunu Türkçeye çevirdim Hollandalı Juynboll'un 500 sayfalık bir kitabı var. Macar Golddziher hemen herkesin aklıma gelen.bir oriantalist. İngiliz Charles Hamilton, Hidaye adlı Arapça bir kitabı ingilizceye tercüme etti. 1200 sayfa. Bunlar İslam hukukunu batı dünyasına tanıtan insanlar. İslam aleyhine de çok fazla bir şey yok.Ancak yer yer tenkitler var İlim alanında böyle dev adamlar da var batıda. Avrupa'da, İslamı araştırma geleneği devam ediyor. Bundan dört beş sene evvel.Frankfurt üniversitesi İslam ilahiyat fakültesi açtı. Geçen yıl Münster üniversitesinde din adamı yetiştirmek için bir bölüm kuruldu. Kadrosunu Almanlar veriyor. Türk Diyaneti maaşları ödüyor. Türkiye'den gidiyor Almanca bilen hocalar. Alman öğrenci de var, Türk öğrenci de, Arap da var.

-11 Eylül sendromuna rağmen bilim durmuyor yani.

-Durmuyor. Alman hükümeti finansmanı da sağlayarak, örneklerle, resimlerle ve sınıflarda müslümanlara ders kitabı olarak okutmak üzere bir ilmihal hazırladı. Diyor ki gelin çocuklarınıza islamı öğretin. Buna da kimse karşı çıkmıyor. Yaklaşık yedi sekiz sene evvel Berlin eyaletinde islamı resmi bir din olarak kabul etmek için gayret sarf etti oradaki Müslümanlar. Bazı münevverler karşı çıktı. Müslümanlar dava açtı, davayı kazandılar. Alman anayasa mahkemesi dedi ki, haklarıdır bunların. Böyle bir din dersini istemeleri haklarıdır.

-Bilim dünyası böyle ama Avrupa'nın kimlik krizini de ortaya çıkardı biraz da bu minareler. Biz ne olacağız, İslam ülkesi mi oluyoruz, git gide kuşatılmakta mıyız?

-Evet, bunu söylüyorlar. Bu doğru bir tespittir. Çünkü Müslümanlar biraz dağınık, biraz şarkvari ilkel metotlarla da olsa yayılıyorlar orada. Almanya 90 milyon nüfuslu bir ülke. 4 milyon Müslüman var. Her sene 2 bin civarında Alman Müslüman oluyor. Gittikçe de yayılıyor. Ben bunu Alman hükümetinin bir kuruluşu olan akademik mübadele organizasyonun dergisinde(DAAD-Letter) okudum. Şu kadar kilise satın alındı, cami oldu diyor. Sayısını hatırlamıyorum şimdi. Bu veriler korku yaratıyor tabii. Kiliselere gidiyorsunuz boş. Noellerde biraz doluyor. Hollanda'da sinagog bile aldı Müslümanlar. Cami yaptılar. Papazlar diyor ki boş duruyor bu kiliseler, biz bunu paraya çevirelim. Müslümanlar ne yaparsa yapsın. Göreceksiniz bu hadise üzerine İsviçre'deki birçok hukuk fakültesinde İslam hukuku araştırmaları yoğunlaşacaktır. Merak edeceklerdir. Nedir bu İslam ki biz ona karşı çıktık. İslam hukuku ne diyor diyeceklerdir. ZAMAN
El Emin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla