Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-12-2007, 16:43   #69
Kullanıcı Adı
akradyo-djyavuz
Standart AK PARTİ'NİN ÖZELLEŞTİRME POLİTİKASI
Sana dış borçlarla ilgili ekonominin durumu çok güzel anlatıldı ve açıklandı. Sanırım buradaki herkes anladı ama sen anlamadın. Dikkatle oku ve neye itiraz ettiğini net şekilde yaz konuşmaya devam edelim. Bilmiyorum bölümün nedir? Ben işletme mezunuyum. Bunu ekonomi hocalarımla da konuştum defalarca onlar da aynı fikirdeler. Zaten bir ülkenin borç yapısını incelerken borç karşılayabilme oranına, borcun faizine ve vadelerine vs. bakarsın. Bence borçla ilgili gayet güzel cevaplar aldın onun için daha fazla üzerinde durmayacağım. Ama itirazın olan noktaya net bir şekilde ifade edersen konuşalım.

Şimdi gelelim senin tabirinle "askeri ücret"e. Biz ona asgari ücret diyoruz. Asgari, en az demek. Yani sigortalı işçi çalıştıranlar maaş için ödemesi gereken alt limit. Şimdi inceleyelim asgari ücrete ne kadar zam yapılmış. 2002-2007 arasında Çalışan ve emekli maaşları ile diğer ödemeler,enflasyon üzerinde arttı. Bu dönemde toplam enflasyon yüzde 56 olarak gerçekleşirken, en düşük memur maaşı yüzde 138; ortalama kamu işçi ücreti yüzde 70; asgari ücret yüzde 119 artı.

Bak sen istedin bir rakam ben sana verdim 10 rakam . Biz böyle cömertiz işte.

Asgari ücret gerekenin altında. Bunu hepimiz kabul ediyoruz ama geçmiş hükümetlerin enflasyonun altında ezdikleri rakam bir anda yukarı çıkmıyor. Sürekli olarak en azından enflasyon oranında zam yapmış olsalardı bu akam böyle mi olurdu ? Senin takdirine bırakıyorum.

Dünya'da bir pazar oluşturabildik mi sorusunun cevabını ihracat rakamları ile vermek isterim ama sen zaten onları da bulabilirsin değil mi ?

Gelelim cari açığa. Önemli nokta şu : What is cari acık ? Cari Açık Türkiye'den çıkan para ile giren para arasındaki fark. Bir nevi ithalat ihracat arasındaki fark da diyebiliriz. Cari açığımız var ve büyüdü. Ama kapanamayacak şekilde büyümesi ne demek ? Onu çözemedim. Özellikle şubat ayından beri gözle görülür bir azalma görülüyor cari açıkta. Cari açık şu anda finanse edilebiliyor ve ekonomi için bir tehdit oluşturmuyor. Cari açığın artmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi de dünya piyasalarında yükselen enerji fiyatları tabi. Cari açığın daha da azalması gerekiyor mu? Gerekiyor evet. Ama bu bir tehdit veya felaket değil. ----önemli bir ayrıntıyı yine ergin benden önce vermiş bu konuda oranlara bakarsanız burada ki gidişatında olumlu olduğu net bir şekilde ortaya çıkıyor.--- uğurcum bak hangi partiye gitsen iki kişi ilgilenmez seninle ama ak parti farkı işte..

Ecevit döneminde 1 dolara eşitlenmesi gibi bir durum vardı evet. Dolar kuru ecevit dönemindeki gibi yokuş tırmansaydı şu anda da 1 dolar olabilirdi belki. Ama doların hali malum. Enflasyon canavarı ile beraber kuzu oldular onlar karadeniz yaylalarında otluyorlar.

saygılar...
akradyo-djyavuz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla