Sayın kardeşim:
Alıntı:
Tazminat yok, emeklilik yok!
-Bugün bir Tekel işçisi ortalama bin 400 lira maaş alıyor.
-20 yıllık bir tekel işçisinin aldığı net maaş, bin 750 lira.
-"4-C" statüsüne geçecek ilkokul mezunu bir işçinin maaşı 772, lise mezununun 856, üniversite mezunu işçinin maaşı ise 938 TL'ye düşecek.
-"4/C"ye tabi çalışanlar, senede en fazla 11 ay çalışabiliyor ve yıllık izin de kullanamıyor.
-"4-C"liler, İhbar ve kıdem tazminatı alamıyor.
-"4/C " iş yasası kapsamında değerlendirilmiyor.
-"4-C'ye geçenlerin Emeklilik şartları neredeyse tamamen ortadan kalkacak.
-4857 sayılı yasaya göre işçi tanımına giremeyecekleri için sendikal haklarını da kullanamayacaklar.
-Toplu sözleşme haklarından yararlanamayacaklar.
-Halen 25 bine yakın "4-C"statüsünde çalışan işçi var.
|
4-c ile ilgili gördüğüm bir açıklama yukarda.
Bir kişi bir yılda 11 ay çalışacaksa:
1- Bu kişinin kıdem tazminatı olmayacak demektir. bir işçi için kıdem tazminatı her şeydir.
2- 11 ay sonra bir çıkış yapılacak bu durumda sağlık ile ilgili sorun çıkabilir.
Alıntı:
Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal:
Kazanılmış haklar geri verilsin
"Özelleştirme sonrasında işyerleri kapatılan Tekel işçileri, özlük haklarının korunarak başka kamu kurumlarına geçmeyi talep ediyor. Tekel işçilerini, hak arama mücadelelerinde destekliyoruz. Hükümeti bu konuda acilen ve kesin çözüm üretmeye davet ediyoruz. Söz konusu eylemler öncelikli olarak siyasi yorum ve mülahazaların ötesinde; iş garantisi talebi, kazanılmış hakların geri alınamaması, emeğe saygı, eşit işe eşit işlem ve açlık grevi ile birlikte gündeme gelen sağlık sorunları bakımından değerlendirilmelidir. Tekel işçilerinin, özlük haklarının korunmasını da içeren bir formülle taleplerinin karşılanmasını istiyoruz. Sürecin taraflarca müzakere edilerek en uygun bir şekilde sonlandırılması gerekmektedir."
|
ben acizane bu 4-c olayını doğru bulmuyorum, hatta biraz vicdansızlık olarak görüyorum.
ben şahsen 4-cli olmak istemem.
Bu olayın da işçilerin haklarının korunarak başka bir kamu kuruluşunda istihdam edilmeleriyle çözülmesinin doğru olduğuna inanıyorum.