Alıntı:
Ruh-i zar Nickli Üyeden Alıntı
''Yanlış bi yorum yaparız ayağımız kayar'' mantığı kadar yanlış bir mantık olamaz 'bence'.
İnsanların inancı sorgulayarak pekişir.
Bizim haddimiz değil yorum yapmak ve ya bize düşmez bu konuda söz söylemek din alimleri daha iyi bilir demekte kolaya kaçmaktan başka bi'şey değil(bana göre)...
Tartışmalarda doğan 'farklı fikirler' insanın ufkunu açar...
Olaylara farklı açılardan bakmayı sağlar..
Araştırmaya, bilgisini geliştirmeye iter...
Elbet 'alim' sıfatını yüklendiklerine göre bizden daha fazla bilgi birikimleri var.
Onlar yardımcı olurlar...
Fakat sadece doğruyu okumakla doğruya tam bi inançla ulaşılabileceğini sanmıyorum.
Din tüm insanlığı içine alan bir olgu, yani doğru ve ya yanlış ' her gelenin gidenin' yorum yapma hakkı var demektir buda..
Ha diceksiniz ki yanlış şeyleri görüp başka insanlar yollarından sapabilirler.
Zaten o insanlar tembellik edip araştırma yapmayarak hazıra konarak baştan kaybetmiş oluyorlar...
|
kardeş mesela toplama çıkarma bilmeyen birinin önüne denklem koyarsak ne olur? o denklemi çözemez çözmeye kalkarsada sadece kafadan sallar hiçbir gerçekliği olmaz. dini ilimlerde böyledir. şimdi gelse bir hadis prof u bu konuyu okusa sadece güler çünkü hadis in de bir ilmi vardır. merak eden bu ilmi araştırsın. ben araştırmıştım hadisler nasıl inceleniyor diye. önce tasnifi yapılıyor sonra hangi durumda Efendimiz bu hadisi söylemiş ona bakılıyor. sonra kimler tarafından rivayet edilmiş ona bakılılıyor. hatta rivayet edenler nerede nasıl duymuş o inceleniyor ve rivayet eden kişi sayısına göre kuvvetli zayıf hadis diye ayrılıyor.
eğer çok araştırmacı ruhlu olan gider bunları araştırır. bu ilimleri bilmeden kendi kafasına göre şu sahihdir bu değildir derse herkes böyle yorum yapmaya kalkarsa bilenide konuşur bilmeyinide ve halkın kafası karışır sonra sahih hadislerede inanmamaya başlar. hatta canım benim aklım mantığım var tefsire ne gerek var diyip Kur'an meali okuyup hani ben okudum Kur'anda başörtüsü yok diyenlerin durumuna düşeriz.
hatırladığım kadarıyla siz kimyacıydınız şimdi gitseniz farklı bakış açısı kazanacağım diye hiç kimya ilimi olmayan insanlarla kimya konuşsanız bu sizib ufkunuzu bakış açınısı ne kadar geliştirir? geliştirmez ortaya sadece cahilce fikirler çıkar o kadar.
lütfen daha toplama çıkarma bilmeden denklem çözmeye kalkmayalım...
Konu isimsiz tarafından (03-25-2010 Saat 15:13 ) değiştirilmiştir..
|