Alıntı:
redyellow Nickli Üyeden Alıntı
Şekil yönünden bir bozukluk olmadığını kim söyledi size?
Kurt kuzuyu yiyecekse ne dermiş: suyumu bulandırıyorsun hırrrrrrrrr!
Şekil yönünden eksiklik alın paketi derlerse... ben bunu yapacaklarını düşünüyorum.
İnşaallah yanılırım da anayasa mahkemesinden bir kere olsun hukuki bir karar çıkmış olur ama ciddi endişelerim var benim.
|
Şekil yönünden kesinlikle bir bozukluk yok; bu konu çok açık ve nettir.
Anayasa Mahkemesi şekil denetlemesi yaptığı takdirde Anayasa Değişiklik Paketini hukuken iptal edemez. Anayasamızın 148. Maddesi çok açıktır.
Anayasamızda şekil denetimi sadece 3 hususla sınırlandırılmıştır. Bunlar: 1- Teklif çoğunluğu (anayasa değişiklik teklifinin milletvekillerinin en az 3'te 1'inin (184 Milletvekili) oyuyla verilip verilmediği). 2- Oylama çoğunluğu (anayasa değişikliklerinin milletvekillerinin en az 5'te 3'ünün (330 Milletvekili) oyuyla kabul edilip edilmediği). 3- İvedilikle görüşmeme (1. turun ardından 2. tura geçilmeden önce en az 48 saat (2 gün) ara verilip verilmediği).
Anayasamız şekil şartını işte yukarıdaki bu 3 hususla sınırlamıştır. Anayasa Mahkemesi üyeleri; kıldır, tüydür, yündür diyerek bu 3 şekil şartının dışında başka bir şekil şartı uyduramazlar. TBMM'de 336 oyla kabul edilmiş olan Anayasa Değişiklik Paketi yukarıdaki bu 3 şekil şartına uygun olduğu için, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa Değiişkilik Paketindeki herhangi bir maddeyi veya paketin tümünü iptal etmesi hukuken mümkün değildir.
Anayasa Mahkemesi eğer 5 Haziran 2008 tarihinde Anayasanın 10. ve 42. Maddelerindeki değişiklikleri iptal ederken Anayasamızı çiğnediği gibi, birkez daha Anayasamızı çiğneyerek bu Anayasa Değişiklik Paketini kısmen veya tamamen iptal ederse meşruiyetini yitirmiş olur.