Erdoğan'dan TÜSİAD'a Cevabı
Başbakan Erdoğan, demokratik açılım konusunda geri adım atılmasının kesinlikle söz konusu olmayacağını açıkladı.
Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi'ne katılmak için Kanada'ya hareket etmeden önce basının mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Erdoğan açıklamasında, demokratik açılım konusunda geri adım atılmasının kesinlikle söz konusu olmayacağını belirtti.
TÜSİAD'A REFERANDUM CEVABI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD'ın referandumla ilgili açıklamalarına ilişkin, ''Bir defa referandum şu zaman yapılır, şu zaman yapılmaz diye bir şey olmaz. Bunlar gerçekten siyaset acemisi... Böyle saçmalık mı olur?'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD'ın referandum değerlendirmesine ilişkin, ''Şu anda genel seçimlere, milletvekili seçimlerine yaklaşık 13-14 ay var ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini söylüyorsunuz, 2 yılı aşkın ona zaman var. 'Referandum yapılamaz, yapılması uygun değildir'. Bu bir defa gelişmiş bir ülkeye, gelişmekte olan bir ülkeye, demokrasiye inanmış bir sivil toplum örgütüne, onun yöneticilerine yakışır bir yaklaşım tarzı değildir'' dedi.
KİM SİLAHI BIRAKACAKMIŞ?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Silahların gölgesinde demokratik açılım süreci yürütülemez denirken ne kastediliyor? Yani kimin silah bırakması isteniyor, burası çok önemli. Burada güvenlik güçlerinin silah bırakması mı isteniyor, yoksa terör örgütünün silah bırakması mı isteniyor? Güvenlik gücünün silah bırakması bir defa hiçbir zaman mümkün değil'' dedi.
MEVZİDE ÇÖMELMEYE CEVAP
Erdoğan, Kuzey Irak sınırında yapılan teftişler sırasında mevzide çömelmesi konusunda ise şöyle konuştu: "Irak'a sıfır ziyarete ilk defa bir başbakan gidiyor. Bakan arkadaşlarımı taburda bıraktık. Yanımızda 3-5 kişiyle oraya helikopterle indik. İlgili olan arkadaşlarla beraber bize bilgilendirme yaptılar. Orada görüntüde ayakta olduğumuz an da oldu "o an" da oldu. Vadiyi kontrol altına almak için askerimiz de mevzileniyor. Biz sadece görevimizi yapma içindeyiz. Onlarla beraber olmak için, bir motivasyon olması için gittik"
KOÇ NE DEMİŞTİ?
Mustafa Koç dün yapılan TÜSİAD YİK toplantısında referandum için şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bugünkü kutuplaşmada ülkenin yönetim esasları üzerindeki uyuşmazlığın önemli bir rolü olduğunu görüyoruz. Anayasanın değiştirilmesi gerektiği tüm taraflarca kabul edilen gerçek. Ancak bu değişikliğin şekli de özü kadar önemli. Referandumu bekleyen pakette, tek başına değerlendirildiklerinde bizim de desteklediğimiz ve toplumsal uzlaşmanın kolaylıkla sağlanabileceği değişiklik maddeleri var. Fakat zaten ardı ardına gelecek genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri varken, bunların önüne bir de referandum eklenmiş oluyor. Bu tablonun ülkeye yarardan çok zarar getireceği endişesini taşıyoruz. "
ÜMİT BOYNER NE DEMİŞTİ?
TÜSİAD Başkanı Ümid Boyner ise açılım konusunda şu ifadeleri kullanmıştı:
"Büyük umutlarla ortaya atılan Kürt açılımının neden kamuoyundaki ilk destek düzeyini kaybettiğini, giderek ülkedeki kutuplaşmayı arttırıcı bir nitelik kazandığını da iyice düşünmek zorundayız. Açılımın içeriğinin bir türlü tanımlanmaması sürece sekte vurdu. Sayın Cumhurbaşkanı; Kürt sorununu Türkiye'nin en önemli ve mutlaka çözülmesi gereken meselesi diye takdim etti. Böyle önemli konunun neden demokratik çözüme kavuşmadığını bilmek istiyoruz. "
|