Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-21-2010, 00:56   #25
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Pakistan'daki durum kötüleşiyor

Pakistan'da sel felaketinde hastalıklardan ölümler artmaya başladı, dünya dan gelen yardımlar yetersiz ve yavaş

Pakistan'da uzun süredir sel felaketinin ardından şimdi de baraj ve denizlerin kabarması tehlikesi başgösterdi. Sind eyaletinde bulunan Guddu ve Sakhar barajlarından taşan sular Kotri barajına baskı yapıyor.

Pakistan’ın hava durumlar kurumu (metoroloji) genel müdürü Kamaruzzaman Çohdri’nin basına verdiği bilgilere göre, Deniz’de High tied ve beklenen selden dolayı Thatha şehrinin durumu kötü olabilir. Çohdri, “23 Ağustos’ta denizde kabarma meydana gelebilir. Ayrıca gelecek haftaya da denizde büyük akıntılar bekleniyor” diye uyardı.

Sind eyaletinin büyük şehirlerinden Racan Pur, Deyra Gazi Han ve Tonsa Şerif’in bir çok bölgeleri hala sel felaketiyle karşı karşıyadır. Diğer tarafta Beloçistan eyaletinde de sel felaketleri devam ediyor. Gandaha bölgesinde şu an 2 metreden yüksek sel akıntısı yaşanıyor. 10 bin kişi devlet kurumlarına sığınmış durumda.

HASTALIKLARDAN ÖLÜMLER BAŞLADI

Selden etkilenenlerde hastalıklar görülmeye başladı. Özellikle Gastro ve cilt hastalıkları hızlı bir şekilde yayılıyor. Sadece Sind eyaletinde Gastro hastalığından ölenlerin sayısı 30'u buldu. Kaşmur’da gastro hastlığından 800 kişi yerel hastanelere kaldırıldı. Selin üzerinden yaklaşık beş gün geçmesine rağmen bölgeye sağlık kuruluşlarından ulaşan olmadı. Diğer tarafta önceden öğır hasta olan örneğin kalp, tasyon ve şeker hastalar ne tedavi olabiliyorlar ne de ilaç buluyorlar. Pakistan metoroloji genel müdürlüğünden yapılan açıklamada nehirlerden akan suların üç gün içinde normale dönmesi bile felaketin şiddetini düşürmeyecek. Açıklamada felaketin 10 gün daha devam edeceği belirtildi.

ALİMLERDEN FETVA

Diğer taraftan Pakistanlı alimler de yaşanan sel felaketinin izlerinin bir an önce silinmesi için fetvalar yayımladılar. Bunlardan biri de nafile hac ve umrelerin terk edilmesi ve oralara harcanacak paraların selzedelere harcanması istendi.

YARDIM FAALİYETLERİ YAVAŞ İLERLİYOR

Sel felaketi yaşayan Pakistan’a yardım yağarken, TOBB 1 milyon dolar tutarında yardım kararı aldı. Suudi Arabistan hükümeti de 105 milyon dolarlık yardım sözü verdi. Türkiye genelinde yardım seferberliği başlatıldı. ABD de yapacağı yardım miktarını artıracağını bildirdi.

BM'DEN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık 3 haftadır sel felaketi yaşayan Pakistan’da acil yardıma muhtaç insan sayısının 6 milyondan 8 milyona yükseldiğini açıkladı. BM insani yardım operasyonları sözcüsü Maurizio Giuliano “Zaman ilerledikçe durum daha da kötüleşiyor. Şu anki tahminlerimize göre acil insani yardıma ihtiyaç duyanların sayısı 8 milyon” dedi.

Yine BM’nin belirlemelerine göre 4 milyonun üzerinde kişinin seller nedeniyle evsiz kaldığı Pakistan için yardım kampanyası başlatan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu, 1 milyon dolar tutarında nakdi yardım kararı aldı. TOBB ayrıca Halk Bankası’nda bir yardım hesabı açtı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Sardar Tariq Azizuddin’in katılımıyla kampanyaya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

SUUDİLERDEN 105 MİLYON DOLAR

NEW York Times Gazetesi, sel felaketi yaşayan Pakistan’a en büyük yardımı 82 milyon dolarla ABD’nin sağladığını belirtirken ramazan ayı olmasına rağmen Müslüman ülkelerinden çok az yardım geldiğini, Türkiye’nin ise şu ana kadar 11 milyon dolar yardım yaptığını yazdı. Asya Kalkınma Bankası (ADB), sel felaketinin yaşandığı Pakistan için hazırladığı yardım paketini 2 milyar dolara çıkarırken, petrol zengini Suudi Arabistan daha önce vaatte bulunduğu 80 milyon dolarlık yardım miktarını 105 milyon dolara çıkardı.

“TÜRKİYE EN ÖNDE OLACAK”

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, New-York’ta BM Genel Kurulu’nda konuştu, Pakistan’a yardımda Türkiye’nin en ön safhada yer alacağını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın Genel Kurul’a gönderdiği mesajı da okuyan Bağış, Türk Silahlı Kuvvetler’e ait iki nakliye uçağının Pakistan’a tıbbı malzeme götüreceğini söyledi. Toplantının açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki -moon da Pakistan’da 8 milyon insanın yiyeceğe, suya ve barınmaya ihtiyacı olduğunu belirtti, 14 milyon insanın da sağlık hizmetine gereksinim duyduğunu söyledi.

KİM NE KADAR YARDIM YAPTI? (MİLYON DOLAR)

Suudi Arabistan 105
ABD 96.81
İngiltere 40.86
Avustralya 31.62
BM-CERF 26.59
Norveç 14.81
Japonya 14.44
Türkiye 11.40
Danimarka 10.74
İspanya 5.51
Kuveyt 5
İsveç 4.57