Konu
:
M.Kemalin Samsuna Çıkışı Ve Vahdettin Han
Tekil Mesaj gösterimi
08-21-2010, 19:40
#
5
Kullanıcı Adı
İntifada
-
Mustafa Kemal’in 14Haziran 1919 tarihinde Havza’dan Sultan Vahdettin’e çektiği telgraf metni İrade-imilliye gazetesinde bulundu.
-Mustafa Kemal, Milli mücadele fikrini Sultan Vahdettin’den aldığını itiraf ediyor.
-Sulatn Vahdettin’i hain gösteren görüşlerin tarih kitaplarından çıkarılması gerekir.
Mustafa Kemal Paşa'nın 14 Haziran 1919 tarihinde Havza'dan Sultan vahdettin'e çektiği telgraf metni. 14 Eylül 1919 tarihinde İrade-i Milliye gazetesinde yayınlandı. Bahsi geçen belgede Mustafa Kemal, Milli mücadele için Sultan Vahdettin'in fikrinden aldığının itirafını yapıyor.
BANA MİLLİ MÜCADELE İLHAMINI SİZ VERDİNİZ!
Mustafa Kemal’in Osmanlı Padişahı Vahdettin’e Havza’dançektiği 14 Haziran 1919 tarihli telgraf belgesinde yazılanlar:
“ Padişahlık makamına! Padişahım, memleketin bugün uğradığı felaketler ve büyük tehlike karşısında ancak şahsınız başta olmak üzere millimukaddes bir bulunmasını vatan , devletve milletin istiklalini hanedanı altı buçuk asırlık yaşanmış tarihikurtarabilir. Her tarafta bu görüş ve düşünce vardır. Son kez olarak huzurunuza kabul olunduğumdaİzmir’de yaşanan üzücü olaydan (16 Mayıs 1919 günü Yunanlılar tarafından işgaledilmesi üzerine) pek hüzünlü olan kalbiniz bu noktayı ilhamatı (bana mücadeleilhamı vermiş olmanızı) bu anda dahi canlı olarak hatırlarım. Şahsınızın görüşlerinden ilham alarak azimiman ile vazifeme devam ediyorum. Anadolu vilayet ve kazalarına ve hududboylarına kadar milli mücadele düşüncesinin bütün kumandanlarda ve memurlarınhissiyatında ve çalışmalarında var olduğunu gördüm. İSTANBUL’DA İKEN BU GERÇEKLERİN FARKINDADEĞİLDİM Sonuç olarak açık bir surette ortaya çıkıyorki millet baştan aşağı uyanık olup milletin ve devletin istiklali ve salatan ve hilafetin hukukunu korumak için güçlü bir azim ve iman ile güçlenmiş bulunuyor. İstanbul’da ikenmilletin bu kadar kuvvetli ve kısa zamanda felaketlerden bu derece haberdar vehazırlıklı olduğunu hayal edemiyordum”.
Bilinen resmi tarihin görüşü olarak Mustafa Kemal’in Mayıs 1919 başlarında İstanbul’da düşmanişgali altına düşmesi karşısında kurtuluş savaşı için gizlice ayrıldığı ve 19mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ayak bastığı görüşleri ve sonrasında milli mücadeleyi başlattığıgörüşleri değişmez görüş olarak açıklandı ve 90 yıla yakın bir zamandan beri de tekrarlandı.
Ancak Mustafa Kemal imzası ile 14 Haziran 1919 tarihinde Havza’dan İstanbul’a ve Padişaha çekilen telgraf metninin Sivas Kongresi sonrası 14 Eylül 1919tarihinde İrade-i Milliye gazetesinde yayınlanan metnin orijinal örneğinden yapılan çevirisi şaşırtıcı bilgileriçeriyor. Ve Mustafa Kemal bahsi geçen telgraf metninde Milli Mücadeleyi yapması için kendisini Sultan Vahdettin’in görevlendirdiğini itiraf ediyor. Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın’ın destekleri ile 2007 yılında yayınlanan İrade-i Milliye gazetesinde yayınlandı.
alıntıdır...
İntifada