09-02-2010, 11:40
|
|
|
Bosna'ya Borcumuzu Ödeme Zamanı Geldi
TÜRKİYE BALKANLAR’DA
BOSNA HERSEK
Nuh Albayrak’ın İZLENİMLERİ
MÜSLÜMAN OLMAK YETER
Sırpları bu kadar canileştiren ve akla hayale sığmayacak işkenceler yaptıran tek gerçek, Boşnakların Müslüman olması...
İSLAMİYETİ BİZİMLE TANIDILAR
Bu milleti asırlar evvel İslamiyetle bizler tanıştırmışız. Borcumuz buradan gelir ve şimdi zaman borç ödeme zamanıdır...

SOLDAN İÇEN EVLENİR, SAĞDAN İÇEN TEKRAR GELİR...
Gazihüsrev Begova Camii’nin duvarındaki bu çeşmenin iki kurnası var. Her gelenin sol taraftan su içmeye çalışması dikkatimi çekti. Sebebini sordum. Meğer, Saraybosna’ya tekrar gelmek isteyen sağ kanattan, tekrar evlenmek isteyenler sol taraftan içiyormuş. Biz de tercihimizi yaptık ve iftardan sonra gidip suyumuzu içtik. Dilekler yerine geliyor mu bilmiyorum ama çeşmenin buz gibi suyuna doyum olmuyor.

ESKİDEN PARKMIŞ ŞİMDİ ŞEHİTLİK
Burası, Sırp dehşetinin yaşandığı günlerden önce cıvıl cıvıl çocuk seslerinin yükseldiği bir parkmış. Katledilen Müslümanları defnedecek yer kalmayınca şehitlik yapılmış ve sessizliğe bürünmüş. 2003’te vefat eden efsanevi lider Aliya İzzetbegoviç de Bosna’ya yaptığı hizmetler sebebiyle ‘şehit’ kabul edilerek buraya defnedilmiş (kubbe altında).
Dostlarımızdan dinledik; Balkanlar’da ramazanlar çok renkli geçermiş. Bu yıl bu lezzeti biz de bir nebze tadalım diye oruç ağzımızla yollara düştük. İlk durağımız Bosna-Hersek... Malum Türkiye’de Bosna’nın farkındalığı çok yüksektir. Saraybosna’yı düşünün... Avrupa’nın güneyindeki ülke enflasyonu arasına sıkışmış, etrafı sarp tepelerle çevrili küçük bir ovada yer alan ve 600 bin kişinin yaşadığı mütevazı bir sehir. Ama bizim zihnimizde ve kalbimizde Avrupa’daki nice devasa şehirlerden çok daha fazla yeri vardır. Zira burada yaşayan kardeşlerimizin yaşadığı acılar bizi öyle etkiledi ki, asırlar geçse unutmak mümkün degil... Aradan 15 yıl geçti, hâlâ dramın sınırları tam olarak ortaya çıkmadı. Daha 15 gün önce suyu çekilen gölden yeni bir toplu mezar çıktı. Ya Sırp zulmü altında her gün bin defa ölenler ve ölümü bile bir kurtuluş olarak görenler...
HAYALLERİNİZ ACİZ KALIR
Yedi yıldır Saraybosna’da görev yapan bir kardesimiz o günleri yaşayanlardan dinlediklerini bize birkaç kelime ile özetledi: “Birilerine zulüm yapmaya niyet etseniz ve bunun için zihninizde akla zarar yöntemler geliştirseniz, yine de Boşnakların yaşadıkları hayallerinizin dışında kalır.” Peki Sırplar, bu masum insanlara, kadınlara, hatta çocuklara karşı bile neden bu kadar canileşti?.. Saraybosna’da THY Basın Danışmanı Ali Genç ve Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Y. Ziya Cömert ile dolaşırken Y. Ziya Bey dedi ki, “Boşnakların, müslüman oldukları için bu kadar zulme maruz kaldığı malum. Oysa onları asırlar evvel İslamiyet’le tanıştıran biziz. O halde bu insanlara borçluyuz.” İşte yukarıdaki “neden”in cevabı... O halde şimdi borç ödeme zamanı.
Bosna’da işsizliğin yüzde 60’lara dayandığı söyleniyor. Belki Sırp tehlikesi şimdilik bertaraf edilmiş ama asıl tehlike işsizlik ve geri kalmışlıktır. İşte THY bunu yapmış. İki adet pervaneli uçağı ile yıllardır patinaj yapan Bosna-Hersek Hava Yollari ile ortak olmuş ve kısa zamanda yeni uçaklarla, yeni ataklarla bu kurumu âdeta ‘uçurmuş’. Darısı diğerlerinin başına...

RAMAZAN HEYECANI CAMİLERDE ZİRVEYE ÇIKIYOR
Bir ramazan günü Saraybosna’da dolaşırken Anadolu’da yaşanan eski ramazanları hatırladım. Çünkü sokaklarda iftara endeksli tatlı bir telaş. Öte yandan, gündüzleri mukabele okunuyor, akşamları ise teravih namazı için camilere akın ediliyor. Burası da Saraybosna’nın merkezindeki Gazihüsrev Camii... Günün her saatinde hem içi hem de avlusu Müslüman kardeşlerimizin akınına uğruyor, duvarlarında Kur’an-ı kerim tilaveti yankılanıyor.

TAKLİT EDİLEN SEBİL ÇEŞMESİ
Bir yıl önce Belgrad’da bir çeşmenin fotoğrafını çekerken birisi kulağıma, “Bu taklit, aslı Saraybosna’da” diye fısıldamıştı (küçük fotoğraf). Çok merak ettiğim bu çeşmeyi Başçarşı Meydanı’nda buldum. 1753 yılında Osmanlı Valisi Hacı Mehmet Paşa yaptırmış. Adı Sebil Çeşmesi imiş.

DÜNYA KIRILIRKEN BOSNA SUDA YÜZÜYOR
Allah’ın bu bölgede yaşayanlara en büyük lütfu herhalde... Her yer su ve bunun tabii sonucu olarak yemyeşil... Bizim için çocukluğumuzdan tatlı bir nostalji olarak kalan çeşmelerden buz gibi su içmek Saraybosna’da hâlâ günlük hayatın bir parçası. Burası nehir kaynağı. Arkadaşlar söylenenlere inanmayıp denemek için suya girdiler ve sadece iki dakika sabredebildiler.

SARAYBOSNA’YI KURTARAN TÜNEL
1992 yılında Sırplar Saraybosna’nın etrafını tamamen kuşatmıştı. Bütün su kaynaklarını zehirlemişlerdi. Şehre yardım ve gıda girişine izin vermiyorlardı. Âdeta şehrin bütün ahaliye mezar olmasını bekliyorlardı. Havaalanı civarında açık olan çok dar bir alandan yardım sokmaya çalışanlar da keskin nişancılar tarafından indiriliyor, yardım malzemelerine el konuyordu. İşte bu bölgede açılan 1800 metre uzunluğundaki bu tünel âdeta şehri hayatta tutan ve kurtuluşunu sağlayan can damarı oldu.

Topçu: Bütün tecrübelerimizi sizlerle paylaşacağız
THY’nin Saraybosna’da verdiği ve Bosna Hersek Başbakanı Mustafa Mujezinoviç, bakanlar, üst düzey yöneticiler ve bazı basın mensuplarının katıldığı iftarda konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Bosna Hersek Hava Yolları ile gerçekleşen ortaklığın iki ülke arasında çok eskilere dayanan dostluğu pekiştireceğini söyledi. Bugün 144 uçaklık filosu ile 165 noktaya uçarak dünyanın 8. büyük ulaşım ağına sahip havayolu olma başarısını gösteren THY’nin, son yıllarda yaptığı yatırımların karşılığını almaya başladığını belirten Topçu, “Her alanda elde ettiğimiz deneyimleri Bosna-Hersek Hava Yolları’yla paylaşacağımızdan kuşkunuz olmasın” dedi. Hamdi Topçu, 2008’de başlayan ortaklık sonrasında yolcu trafiğinin hızla arttığını, yeni projelerle Bosna-Hersek halkına hizmet sunmaya ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/ha...haberid=460116
Konu Hüdaverdi tarafından (09-02-2010 Saat 11:43 ) değiştirilmiştir..
|
|
|