SİYASETÇİLER
• YALÇIN TOPÇU/BBP LİDERİ: Milliyetçi muhafazakar camia olarak anayasa değişikliğine sonuna kadar evet diyoruz.
• NUMAN KURTULMUŞ/SAADET PARTİSİ LİDERİ : Daha kapsamlı değişikliklere imkan tanıması için anayasa değişikliğine evet.
• ZİYA HALİS/ESKİ CHP'Lİ: İleride herkes ‘Evet' kararının doğru olduğunu anlayacak.
• AYDIN MENDERES: Babamın vasiyeti 50 yıl sonra yerine gelecek
• M. SALİH KILIÇ: BTP tabanı Haydar Baş'a rest çekti!
• BAYRAM BOZYEL/ HAK-PAR GEN. BŞK.: Değişiklikleri destekliyoruz.
• UFUK URAS: Hayır demek, solu sol yapan değerleri inkar etmektir.
• VEHBİ DİNÇERLER: Eğer 100 oyumolsaydı 100?ü de ‘evet' olurdu.
• HASAN SUBAŞI: Vesayet rejiminden kurtaracağı için ‘evet'
KANAAT ÖNDERLERİ
• FETULLAH GÜLEN: Mümkün olsa ölülerin mezarlarından kalkıp evet oyu kullanmasını isterdim.
• ABDULLAH KILIÇ: Türkeş olsaydı ‘evet' derdi
• AHMET ULU: Gerçek Ülkücü Referandumda EVET Diyecek!
• MUSTAFA SEYREK: Ülkü Ocakları yöneticisi de ‘evet' diyecek!
• METİN TARHAN: Aleviler de ‘Evet'' diyecek.
• BİRSEL DUR ACIK/ 12 EYLÜL MAĞDURU: ‘Hayır' diyen ülkücülere hakkımı helal etmem.
• MEHMET FIRINCI: Darbe anayasasına ‘hayır' demiştik
• ABDULLAH YEĞİN: Allah izin verirse 12 Eylül'de yeni bir anayasa için ‘evet' diyeceğim
• HAYRULLAH ÇALIK: AK Parti yaptı diye ‘hayır' diyorsak, bize göre çok etik değil.
• MUSTAFA ÇALIK: Referandumda Evet diyerek cuntacıların karşısında yer alıyorum.
Şehit ve Gazi Dernekleri
• HÜSAMETİN KARAKELLE (AKTÜTÜN ŞEHİTİ ER OKTAY KARAKELLE'NİN BABASI) : Yapılan değişikliği tabii ki iyi ve doğru buluyorum. Oyum evet olacak.
• ŞÜKRÜ ÖZTÜRK (DAĞLICA ŞEHİDİ PİYADE ER YAVUZ ÖZTÜRK'ÜN BABASI): “Evet diyeceğim... Değişikliğin ne olduğu belli, referandum siyaset meselesi değildir. Ülkenin geleceğini ilgilendiren meselede hayır demem.
• HASAN SAY (HANTEPE ŞEHİDİ UZMAN ÇAVUŞ AYHAN SAY'IN BABASI): “İdeoloji için değil, Allah rızası için evet diyeceğim.
SENDİKA VE STK'LAR
• AHMET GÜNDOĞDU (MEMUR SEN): Milli Takım ruhuyla hareket ederek, referanduma ‘evet' oyu kullanacağız
• SALİM USLU (HAK-İŞ): Vicdanımın rahat olması için evet
• İSMAİL GÜLLE (İTHİB): Yetersiz ama artık o durumu geçtik, evet diyeceğim.
• ÖMER VARDAN (MÜSİAD): ‘EVET' diyeceğim.
• MURAT YALÇINTAŞ (İTO): Türkiye'de yeni bir sayfa ve dönem açılacak.
• AHMET ŞEN (Hakkari TSO): Hakkari'den hayır oyu çıkması mümkün değil. Boykot eden kesim ile yeni anayasaya ihtiyaç duyan kesim sayısı oldukça yüksek.
İŞ DÜNYASI
• ABDÜLKADİR KONUKOĞLU (SANKO HOLDİNG): “Ekonominin gelişmesi için referandumda evet diyeceğim”
• ALİ AĞAOĞLU (AĞAOĞLU ŞİRKETLER GRUBU): 12 Eylül'de daha demokratik bir ülke için oyum ‘evet' olacak
• ALİ DUMANKAYA (DUMANKAYA İNŞAAT): Referandumda partiler oylanmıyor. Bu yüzden de evet diyorum.
• RIZANUR MERAL (TUSKON BAŞKANI) : Ekonominin, iş adamlarımızın önünün açılması ve daha çok demokrasi adına referandumda oyum evet.
• RONA YIRCALI (TÜSİAD ÜYESİ): Demokrasinin gelişmesi için evet diyeceğim.
GAZETECİ-YAZARLAR
‘Darbe ürünü anayasa değişmeli hatta yok olmalı'
MUHSİN KIZILKAYA: 12 Eylül Anayasası'ndan koparılacak en küçük parça bile kardır. Darbeciler yargılanmadan ve HSYK değişmeden hiçbir demokratik adımın atılamaz
TURGUT TÜRKSOY: Referandum da anayasa değişikliğine kesinlikle ‘evet' diyorum.
LEYLA İPEKÇİ: Yetmez ama evet diyorum.
İSKENDER PALA: Evet. TSK'dan yargısız infaz ile ihraç edilen 1665 insanın hakkı için.
ALİ BULAÇ: Demokrasi adına evet
HÜSEYİN GÜLERCE: 12 Eylül'de yüreğimden gele gele, göğsümü gere gere “Evet”...
EMİNE ŞENLİKOĞLU: Tabii ki “Evet” diyeceğim hem de ölümüne diyeceğim.
HAYRETTİN KARAMAN: Niçin “Evet”
REHA MUHTAR: Gandi Kemal'e önerimdir: ‘Hayır kampanyası yürütmeyin seçmeni özgür bırakın...'
ORAL ÇALIŞLAR: ‘Statüko'nun Rüzgarına Kapılmayın
HASAN CEMAL: Referandum Türkiye İçin Tarihi Bir Fırsat
MÜMTAZ'ER TÜRKÖNE: Bunun en temel gerekçesi de 145'inci Madde değişikliğidir.
MEHMET ALİ BİRAND: Daha fazla demokrasiye “Evet”
HİLMİ YAVUZ: Bu anayasa değişikliğine ben de evet diyeceğim.
MEHMET TEZKAN: Aslında gönülsüz evet.. Hayır dememek için biraz da mecburen Evet..
YILMAZ ODABAŞI: Kürt halkının geleceği için ben de referanduma ‘Evet' diyecek.
ORHAN PAMUK: Darbenin 30. yıldönümünde kurulan sandıkta ‘evet' diyeceğim. 12 Eylül'le hesaplaşmanın yolu açılıyor. Yargı süreci başlamasa bile referandum 12 Eylül'ün vicdanlarda mahkum edilmesini sağlayacak.
ADALET AĞAOĞLU: Bu darbe ürünü anayasa artık değişmeli hatta yok olmalı. Bunun için atılan her adıma evet.
AKADEMİSYENLER
Ordu ve yargı vesayeti ile hesaplaşma günü
PROF. HÜSEYİN HATEMİ: Tereddütsüz ‘evet' oyu vereceğim.
PROF. BASKIN ORAN: Darbe anayasası ne kadar değişse sevaptır
PROF. ERGUN ÖZBUDUN: Anayasa paketini tümüyle destekliyorum.
PROF. METE TUNÇAY: Referandum da evet oyu vereceğim.
PROF. NEVZAT TARHAN: Güçlü insan güçlü Türkiye için ‘Evet' diyeceğim.
PROF. FUAT KEYMAN: Referandumda oyum “Evet” olacak. Değişiklik paketinin daha iyi bir Anayasa'nın hazırlanması adına başlangıç olmasını umut ediyorum.
DOÇ. FERHAT KENTEL: Bu Anayasa'nın yetmediğini, hatta taslağın da yetmediğini düşünmekle birlikte paketin 12 Eylül ile bir hesaplaşma adımı olduğu kanaatindeyim.
PROF. Dr. DOĞU ERGİL: Demokrasi tuğla tuğla inşa edilen bir mabettir.
DOÇ. OSMAN CAN: ‘Hayır' ordu ve yargı vesayetini halk eliyle tahkim eder.
KEZBAN HATEMİ: Özgürlükler bağlamında kadınlar daha çok desteklenecek.
MÜZİSYENLER
İBRAHİM TATLISES: Teknoloji değişti, hayat değişti, ama Türkiye hala aynı kanunlarla yürüyor. Tahtaları yenileyelim, çivileri değiştirelim, yeni anayasaya “EVET” diyelim.
METİN ŞENTÜRK: Bu anayasa paketine ‘Evet' dememek için kör olmak gerekir”
NİHAT DOĞAN: Değişim için yetmese de referandumda “Evet” diyeceğim.
SEZEN AKSU: Tabii ki evet diyeceğim. Dört dörtlük, çok daha kapsamlı ve özgürlükçü nihai şeklini alana kadar da evet demeye devam edeceğim!
YEŞİM SALKIM: Referandumda evet oyu vereceğim. Herkesin hayrına olacak şeyler var
ROJİN: Ağabeyim Cudi 12 Eylül mağdurlarından. 47 yaşında ve ölü gibi yaşıyor. O ve onun gibi işkence çekenler için evet oyu kullanacağım.
AHMET ÖZHAN: Türkiye'nin önünü açacak bir atılım. AK Parti bu atılımı başlatarak çok doğru bir iş yaptı
ORHAN GENCEBAY: “Anayasa konsensusla değişmeli ama her adım için evet”
SANATÇILAR
Sivilleşme için ‘evet' diyeceğiz
KENAN IŞIK: “Daha fazla demokrasi için evet”
LALE MANSUR: İlk defa bir yola çıkış söz konusu. İlk defa sendikalaşma adına olumlu adımlar atılıyor, askeri vesayetten çıkılıyor. Yine ilk defa 12 Eylül Anayasası deliniyor. ‘Evet' diyeceğim.
AHMET YENİLMEZ: Bayrama gider gibi gidecek “evet” mührünü bir başka basacağım.
EDİZ HUN: Anayasa paketini okuyan kimse referandumda “hayır” diyemez...
DENİZ TÜRKALİ: Ya “evet” kullanacağım ya da hiç kullanmayacağım..
HALİL ERGÜN: 12 Eylül'le hesaplaşılacağı için referanduma evet diyeceğim.
GÜLTEN KAYA: Referandumdan ‘Evet' çıkarsa hükümet Kürt sorunu ve demokratikleşme konusunda daha hızlı adımlar atabilecek. Sonuçta ben yepyeni bir Anayasa istiyorum.
ZEYNEP TANBAY: İlk kez vesayet rejiminin sona ermesi için kapı açılıyor. Yazık ki anayasanın içinde fındık, kayısı arayan bir muhalefetle referanduma gidiyoruz.
MUSTAFA ERDOĞAN: 12 Eylül Anayasasının değişmesine ‘evet' diyeceğim. Vesayet kalkacak ve gelecekte oy vereceğimiz parti ülkeyi gerçek anlamda yönetecek.
MODACI CEMİL İPEKÇİ: Türkiye'nin sivilleşmesi ve demokratikleşmesi için evet.
SERMET ERKİN: Bu anayasa değişikliği, en azından 8 Mart muhtırası ve 12 Eylül darbesinin temizlenmesi için bir fırsattır.
HALE SOYGAZİ: Bu paket, darbe anayasasının çöpe atılması yönünde önemli ilk adım. Bu yüzden ‘yetmez ama evet' diyoruz.
SİYASETÇİ, SENDİKACI VE YARGI ÜYELERİ
• KAMER GENÇ: Hükümetin icraatlarından memnun değilim, bu sebeple oyum hayır. Referanduma evet çıkması durumunda yargı siyasallaşacak.
• İP LİDERİ PERİNÇEK: Atatürk Cumhuriyeti'ni yeniden kurmak için AKP'ye de anayasasına da hayır.
• BTP GENEL BAŞKANI HAYDAR BAŞ: Anayasa paketi, milletin ve devletin menfaatlerini koruyan yüksek yargının elini kolunu bağlıyor.
• HAK VE EŞİTLİK PARTİSİ BAŞKANI PAMUKOĞLU: Bu referandum, iktidardaki partinin halk neznindeki gücünün test edilmesinden başka bir şey değildir.
• DP GENEL BAŞKANI CİNDORUK: Zamansız ve kötü niyetli olduğu anlaşılan değişikliklere hayır
• YARSAV ESKİ BAŞKANI EMİNAĞAOĞLU: Paketin ardında başka bir amaç ve gizli bir plan var.
• HSYK BAŞKAN VEKİLİ KADİR ÖZBEK: Değişikliğin siviller tarafından yapılması tek başına öngörülen düzenlemelere haklılık ve meşrululuk kazandırmaz.
• DISK BAŞKANI SÜLEYMAN ÇELEBİ: Öncelikle oyum “Hayır” olacak. Biz 12 Eylül Anayasası'na da, onun ürünü olarak önümüze getirilen Anayasa'ya da karşıyız.
• ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ BAŞKANI TANSEL ÇÖLAŞAN: Elde kalan son kalesiniz, onların söylediklerine bakmayın. Tümüne birden ‘hayır' deyin.
• ÇAĞDAŞ YAŞAM DESTEKLEME DERNEĞİ BAŞKANI PROF. AYSEL ÇELİKEL: Hayır diyorum. Çünkü yargı bağımsızlığını sağlamadığı gibi bir adımgeri gidiliyor.
• YARGITAY ONURSAL BAŞSAVCISI SABİH KANADOĞLU: Yargıyı ele geçirmek isteyen iktidara karşı referandumda hayır diyeceğim.
OYUNCULAR VE GAZETECİLER
• MÜJDAT GEZEN: Bir 12 Eylül mağduru olarak, hem Diyarbakır'a götürülmüş, hem Bayrampaşa Cezaevi'nde yatmış biri olarak sivil 12 Eylül Anayasası'na “Hayır” diyeceğim”
• RUTKAY AZİZ: Bunun, 12 Eylül darbesiyle, 12 Eylül Anayasa'sıyla hesaplaşma olduğuna inanmıyorum. Bağımsız yargıyı etkileyeceği için pakete hayır diyoruz
• TARIK AKAN: Hayır” diyeceğim. Bu Anayasa Türkiye'nin sonu olur
• ZEYNO GÖNENÇ: AKP hangi oyu vermemizi istemiyorsa o oyu vereceğim. ‘Hayır'a mı karşı o zaman hayır diyeceğim.
• EMİN ÇÖLAŞAN: 12 Eylül pazar günü gidip hayır oyunuzu kullanın.
• TUNCAY ÖZKAN: Türkiye, 12 Eylül 1980'de itildiği karanlığa da, bugün sürüklendiği bataklığa da var gücüyle ‘hayır' diyecektir.
• BEKİR COŞKUN: Evet derseniz iki tane “12 Eylül”ünüz olacak...
• YILMAZ ÖZDİL: “Neyse... Hayır'lısıyla sandığa gideceğiz 12 Eylül'de, vatana millete ve İslam alemine hayır'lı olsun.
Sanatçılar
• RESSAM BEDRİ BAYKAM: Oyum “Hayır” olacak. Çünkü işin özeti bana göre şudur: “Diktatörlüğe evet mi, hayır mı?” Bunun tek yanıtı “Hayır” olabilir.
• ROJDA AYKOÇ: Bu paket 12 Eylül'ün getirdiklerini değiştirmiyor
• EDİP AKBAYRAM: Tek kelimeyle hayır
• CAHİT BERKAY: Hayır; 12 Eylül cuntasının getirdiği abuklukları kaldırmıyor ki...
• FAZIL SAY: Evet baskısı faşizme döndü. Bu bir tehdit referandumu.
Star