Alıntı:
AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı
ne yazık ki çok sıklıkla düştüğümüz bir hata...
ben şahsi konuşayım karşımdaki bayan elini uzatmadığı sürece ben uzatmam...
ama o uzatmışsa ve kalabalık bir ortamsa sırf eli havada kalmasın diye tokalaşırım ne yazık ki...
|
Konuyu aslında farklı boyutlarıyla yorumlamak gerekir diye düşünüyorum. Mesela birinci unsur yaş faktörü. Bizden yaşça büyük olan, yaşlı bir kimseyle tokalaşmayız. Elini tutup öper, sonra da başımıza koyarız. Bunu yapmak dinen sakıncalı olabilir mi? Bu sorunun cevabını ben bilmiyorum. Ama şahsi yorumum, bir sakıncası olmadığı yönünde.
İkinci unsur bayanın el uzatması. Bu konuda dikkat etmesi gereken aslında bayan olmalıdır. Ben şahsen yaşıtım olan bir bayana el uzatmam. Tebessüm eder, selam veririm. Ama o elini uzatırsa, elini de havada bırakmam. Peygamberimiz zamanında erkek el uzatmadan bir bayanın elini uzatacağını sanmıyorum. Zaten hiçbir yabancı bayan da peygemberimize el uzatmamıştır. Uzatsa ne olurdu? Peygamberimiz ne karşılık verirdi? Allah bilir?
Ama kesin olan şu ki bayanın elini tutmak (tokalaşmak) haramdır diyemeyiz. Ne diyebiliriz? Bayanla tokalaşmamak sünnettir diyebiliriz. Çünkü konuya ilişkin (bildiğim kadarıyla) peygamberimizin bizlere "kadınlarla asla tokalaşmayın" tarzında kesin bir hükmü yok. Bu bağlamda bayan el uzatmadan, ona el uzatmamak, daha doğru bir davranış olacaktır. Bir sünnet olacaktır.
Sonuç olarak daha önce de dediğim gibi bu konuda bayanlar daha dikkatli olmalı ve erkeklere el vermemelidir. Erkek de bayana el uzatmamalıdır. Çünkü bir taraf elini uzatır da o el havada kalırsa, ortaya hoş olmayan bir görüntü çıkıyor. Elini uzatan taraf bozuluyor, rencide oluyor, o eli tutmayan taraf da yaşanan hadiseden hem üzülüyor hem de rahatsızlık duyuyor.