09-16-2010, 14:20
|
|
|
Bu sözlerim belki çok tartışılacak ama Ayasofya bir katedral olarak Bizans tarafından inşaa edilmiş. Hristiyanların çok büyük önem verdiği bir yapı. Fatih Sultan Mehmed bu katedrali, katedralin dokusuna zarar vermeden camii'ye çevirmiş. Bundaki amaç hem bir güç gösterisi yapmak, hem de dönemin savaş kurallarını uygulamaktı.
Aradan çok zaman geçti. Ben İstanbul'a geldiğimde Ayasofya yerine Sultan Ahmed Camii'sinde namaz kılmayı tercih ediyorum. Özü itibariyle camii olarak inşa edilen yerler varken neden;
böyle resimler altında ibadet edeyim? Camii yoktur. Zaruret oluşur. O zaman elbette buradan istifade edilebilir. Tabi bu benim kendi düşüncem.
Belki demogoji yapmakla suçlayabilirsiniz ama gelen Yunanlı gençlere de ben kısmen hak veriyorum. Düşünün ki Allah korusun 1920'lerde İstanbul'u kaybetseydik ve Sultan Ahmed Camii kiliseye veya Topkapı sarayı katedrale çevrilseydi ne yapardık? İçimizi yakardı. Yunan'ında asırlardır içi yanıyor. Onlar, bunun intikamını almak için, provakasyon için gelecekler. Buna izin vermemiz düşünülemez.
|
|
|