Iki farkli kürt türk bagi gördüm. Birisi cok iyi anlasanlar can dostu bile olanlar. Digeri birbirne düsman olanlar.
Benim lise yillarimda en yakin arkadasim erzincanliydi. Cok iyi anlasiyorduk. Yapisik ikiz gibiydik hatta.
Ama o senelerde bir ögrenci daha vardi yine bizim sinifimizda kendisi tunceliliydi. Ben türk degilim ben kürdüm diye bi sefer bas bas bagirdigini hatirliyorum.
Bir gün hatta bi dügüne gitmistik. Daha 11 12 yaslarimdayim. Dügünde sanatci kürtce sarki söyledigi icin kavga cikarmistilar. Dügün rezalete dönüsmüstü.
Ben cok fazla bilmis cümleler kuramicam simdi nedenleri nicinleri hakkinda. Yada ne zaman basladi ne zaman biter nasil biter hakkinda. Kendi cevremde gördüklerimi anlatmak istiyorum.
Mesela yine malatyali kürt bir aile dostumuz var. Koyu bir Tayyip Babaci damatlari vardir. Ailece hic bir sorunumuz yok yani. Yasamadim görmedim.
Ama bir aile daha var ki onlarla bir kac sene oldu artik görüsmüyoruz farkli sebeplerden dolayi. Kendileri karsli. Pkk destekcileri evlerinde öcalanin resmi filan vardi.
Bu tür anlasmazliklarin sebebi belkide en basta insanin kendi durusundan kaynaklaniyor.
Ben türküm evet karadenizliyim bundan gurur duyuyorum. Yeri gelincede biraz irkcilik duygularim kabardigida oluyor. Mesela biri karsima gecipte bas bas ben kürtüm diye bagiriyorsa bende o zaman iyi madem bende karadenizliyim diyorum.
Ama öylesi durum iste bir sefer yasanmisti. Onun disinda göcmen olan aile dostlarimizda var. Kürt olan aile dostlarimizda var. Laz olan aile dostlarimiz da var.
Belki biraz aileyede bagli. Türk ailesinde kürtler, kürt ailesinde türkler kötüleniyorsa bu bir sekilde ailede yetisen cocuklara yansiyor. Büyüdükce kendi kararlarini verebilirler yada ailelerinin gitti yolda gidip ayrimcilik yaparlar.
Yada tabi ki siyasi partilerden kaynaklaniyor. Genclerin aklini cok basit seylerle celebilirsiniz.
Ablamin mesela bi kürt okul arkadasi vardi. Ne zaman türk kürt konusu acilsa uff yeter biktim artik diye sitem ederdi.
Yine bir kürt arkadasla bir sohbetimiz olmustu. Sen bana kürt bir sanatci yada sarki söyleyebilirmisin diye sormustu. Hayir demistik. Bak iste biz bir kazim koyuncuyu volkan konagi biliriz ama demisti. Hatta kazim koyunucuyu severek dinleyen birisi kendisi.
Yani kürtler türk kültürünü vs türklerin kürt kültüründen cok daha iyi taniyor.
Neyse cok uzattim. Düsüncelerimi anlasilir sekilde yazmisimdir insaAllah.
|