Konu
:
M.Ali Erbil Cumhuriyet İdeolojisinin Prototipi
Tekil Mesaj gösterimi
10-10-2010, 01:18
#
7
Kullanıcı Adı
BeDeVİ
Alıntı:
KaraEsref
Nickli Üyeden Alıntı
Laiklik ilkesine bu ülkede belki de en bağlı grup alevilerdir. Sevgili Bedevi kardeşim. Sana sormak isterim;
1) Alevi kardeşlerimiz okullarda zorunlu din eğitimi dersi kaldırılsın derken, dini ağırlıklı eğitim veren medreseleri, dini ağırlıklı bir sistemi geri ister mi?
2) Alevi kardeşlerimiz diyanet işlerinin sadece islama yönelik mesajlar vermesine tepki gösterirken, hilafeti geri isterler mi?
3) Yada laikliği bırakıp, Osmanlı'daki sünniliğin esas alındığı dine dayalı bir rejimi geri isterler mi?
4) Osmanlı'nın içkiye özellikle de şaraba koyduğu yasağı geri getirsek, şarabı bir nimet olarak gören Alevi kardeşlerimiz bundan ne kadar memnun kalırlar? (Fakir Baykurt'un Kaplumbağalar romanına göz atabilirsin.)
Ben Alevilerden Laikliği yada yukarıda saydığın maddelerden vazgeçmelerini istemiyorum. Türkiye tarzı laikliğin Kemalist tarzı laikliğin Alevileri yoksaydığını, aslında bu sistemin her kesime zarar verdiğini anlatmak istiyorum. Belki aleviler de aslında bu sistemden gayet memnunlar kim bilir, belki onlara göre Türkiye de Alevi sorunu dışında sorun yoktur. Ama şunu unutmamaları gerekir sorunun temeli işte Türkiye de tek tip vatandaş modeli (SunniKemalistTürk) yaratmak isteğinden kaynaklanıyor bu sorun çözülmeden kimse beklediği özgürlüğü alamaz.
BeDeVİ
Açık Profil bilgileri
BeDeVİ nickli üyeye özel mesaj gönderin
BeDeVİ - Daha fazla Mesajını bul