Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-10-2010, 01:46   #6
Kullanıcı Adı
Eşref
Alıntı:
TYH Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Değerli tespitlerinize katılıyorum ama bir yere takıldım.Alevilerin şarabı nimet olarak görmeleri derken "sembolik" bir manası olduğu için mi öyle dediniz?Tunceli de şarap,Hatay'da üzüm suyu dağıtılıyor çünkü cem evlerinde yani biri İslam dışı hareketlerde bulunurken bir kısmı da haram olarak kabul ediyor.Yalnızca o maddeyi açıklamanızı isterim tam anlayamadım da Hayırlı akşamlar
O maddeye kimsenin takılmaması için Fakir Baykurt'un kaplumbağalar romanını söylemiştim.

Alevi kültüründe üzümün, şarabın yani demin ayrı bir yeri vardır Fakat söz konusu sadece dem değil. Alevilerin camii'ye gitmemesi, cem evlerini ibadethane kabul etmesi, abdest ve oruç konusundaki tutumları.. Buna benzer pek çok şey sayılabilir.

Evet, alevilere karşı bir ön yargı var. Fakat bu ön yargılı davranışın sebebi cumhuriyet değil, sünni kardeşlerimizin inanç şeklidir. Bize bir kadeh şarap ters geliyor. Camiiye gidilmemesi, namaz kılınmaması ters geliyor. İnancımız nedeniyle yadırgıyoruz. Cumhuriyetle bunun ne ilgisi var?

Ben Malatyalıyım. Memleketimde alevi nüfusu çoktur. Sünni nüfusta çoktur. Özellikle namazında abdestinde olan sünni kardeşlerimiz, alevilerin yemeğini yemiyorlar. Maalesef "Onlar abdestsiz" diyorlar. Kız bile vermiyorlar. Bunu yapan sünni kardeşlerimiz, cumhuriyet rejiminden dolayı mı bunu yapıyorlar?
Eşref isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla