Alıntı:
Ukbâ Nickli Üyeden Alıntı
Batı yenilikler ve ilmi yönden başını almış gidiyor . Yeniliklere direnen bizdeki statükocu kesim ise her yönden geri kalıyordu Osmanlının ve yenicerilerinin önce askeri yönden zayıflanması yeniliklere karşı direnen zihniyet tarafından olmuştur. Aslında daha geniş bir açıklamayı kitabı iş yerine getirdiğim vakit paylaşmak isterim Muhammedim.
|
Kitabı ben okumadım, paylaşacağın bilgileri şimdiden merakla bekliyorum Ukba Abi. Yalnız bu konuyla ilgili kendi şahsi düşüncem, çağdaşlaşma ve uygarlaşma kavramını biz hep yanlış algıladık. Radikal kesimler bu kavramlar için dine aykırı dedi. Sözde okumuş insanlar ise bu kavramları sadece kültürel olarak yorumladı. Bu yüzden hep geri kaldık.
2. Mahmud hataları olsa da bilinçli bir padişahtır. Daha önceki bir paylaşımımızdan, peygamberimizin mezarı konusundaki hassasiyetini öğrenmiştik. Ayrıca o güne kadar yaklaşık yarım karış uzunluğundaki gelenekselmiş sakal konusundan vazgeçerken de peygamberimizin sadece bir tutam sakal bıraktığı gerçeğini göz önüne almıştır.
Tarihi konularda eleştiri yaparken çok araştırma yapmamız gerekiyor. Bu nedenle yapılan ve yapılacak olan her paylaşımı merakla bekliyoruz.