"Beyannamenin hazırlanmasında geniş bir ekip uer aldı. Her biri uzman bu geniş ekibe teşekkürlerimi sunuyorum.
12 Haziran 2011 seçimlerine son derece kapsamlı, ayrıntılı, ciddi bir çalışmanın ürünü oplan bir seçim beyannamesi ile giriyoruz. Türkiye hazır, hedef 2023.
Bu beyanname dostlar alışveriste görsün, laf kalabalığı yapmak, orta sahada top çevirme beyannames, de değildir. Önceki tüm beyannamelerimiz gibi son derece detaylı bir şekilde hazırlanmış, net hedefler konulmuştur.
Bu hedeflere varacağımızın ispatı da 8.5 yıllık çalışmalarımızdır. Her alanda attığımız adımlar. Halep ordaysa arşın da burada... Her zaman söylerim, eşek ölür kalır semeri, ,nsan ölür kalır eseri.
Çıraklı burada, kalfalık burada, ustalık da inşallah burada olacak(2023 kitaçığını gösteriyor) Bu beyannamede Kaf Dağı'nı asla göremeyeceksiniz. Ulaşılamayacak hedefleri asla göremeyeceksiniz. Umut simsarlığı yapmak için değil, makul bir yol haritası için hazırlanmıştır. Milletimizle samimi bir iletişim içinde oluyoruz. Türkiye'nin gerçek bir fotoğrafını sunuyoruz. Sadece ve sadece yapabileceklerimizi vaad ediyoruz.
AK Parti kurulduğu günden beri şeffaflığı, samimiyeti, güven duygusunu siyasetin merkezine çekmiştir.
Türkiye, yakın tarihinde siyaseti popülizmden ibaret gören, adeta yalanla özdeşleştiren, siyasi anlayışları çok gördü. 'O ne verirse ben beş fazlasını veririrm' diyorlardı. Bu tür siyasi anlayış ülkemize bedeller ödetti. Sırf iktidara gelebilmek için sınırsız vaadlerde bulunan siyasetçiler verdikleri tüm vaadleri unuttular. Aynı iktidarlar seçimlerin yaklaşması ile birklikte muslukları sonuna kadar açtılar. Devletin hazinesini boşalttılar. Merkez Bankası'nı 24 saat çalıştırarak para bastılar. Ekonominin tüm dengesini alt üst ettiler. Bunun rantını kimler yedi?
Siyaseti yakından takip edenlerimiz bunu kimlerin yediğini çok iyi bilirler. Türkiye popülist siyaset anlayışı, plansız-programsız, gündelik politikalari gelecek vizyonundan uzak politikalar nedeniyle çok ağır faturalar ödemiştir.
Çok daralkdıkları zaman büyük bir telaşa kapılmışlar hemen birin yanına bir sıfır daha koymuşlar... 6 tane sıfırı gelip oraya yerleştimişler. Bu benim vatandaşımın sıkıntısına şifa mıydı? Sırf vatandaşımızı aldatmak içindi. Modern hırszılıkla halkı aldatıyorlardı. Artık bu oyunları bozduk. Altı sıfırın altısını da çöpe attık. Şahsiyetli bir Türk Lirasını kazandırdık.
Onların bir milyona alamadıklarını biz daha fazlasıyla bir liraya alıyoruz. Kaşıkla verilen enflasyon, bütçe açığı, vergi yoluyla kepçeyle alınıyordu.
AK Parti olarak Türkiye'nin sorunlarını, hedeflerimizi, vizyonumuzu her zaman çok açık milletimizle paylaştık. 3 Kasım seçimlerinden önce çok açık bir şey söyledik: 3 yıl bizden bir şey beklemeyin.
Bakınız şimdi iktidara bile gelmesi mümkün olmayanlar kuru sıkı atıyorlar. Uçuk vaadlerle olmayacak hedeflerle, hayallerle değil, üç yıl bizden bir şey beklemeyin diye iktidara geldik. Millet nezdinde itibarını sürekli artıran anlayış, bu samimi anlayıştır. Biz yapamayacağımızı vaad eetmedik, bugün de vaad etmiyoruz. Hiçbir zaman hayal ticareti yapmadık. Bugün de asla buna tevessül etmiyoruz. Siyasetin güvenilirlik katsayısını içten içe kemiren popülizme itibar etmiyoruz.
İktidara gelebilmek için her yolu mübah görenlere, bunun yanında çetelerden, mafyadan, karanlık güç odaklarından oy devşirmeye çaışanlara milletimiz yüz vermeyecektir. Dışarda adam bulamayanlar, Slivri'den aday gösteriyorlar.
Aday tanıtımında maskeli aday tanıtımı yapıyorlar. Bu bir maskeli balo. Ana muhalefet partisinin ne hale düştüğünün açık delilidir. Milletimiz 12 Haziran'da onların maskerlerini indirecektir. Aklına her geleni vaad edenlerin millete ne bedeller ödediklerini milletimiz unutmamıştır. Bunların iktidara ortak olduklarında ne hale getiridiklerini gördük. Bu ülkeye bunlar mazot bulamıyorlardı.
Ben burada CHP'ye gönül veren, MHP'ye gönül veren, diğer siyasi partilere gönül veren kardeşlerime de sesleniyorum. Bu yol iradenizin demokrasiyle bütünleştiği ama Türkiye'nin geleceğini ilk 10'a sokacak bir yürüyüşün adımlarıdır.
Onun için burada ortaya koyacağınız tavrı unutmayın. 8.5 yıl önce böyle bir ülkede yaşamıyoruz. 730 milyar dolar milli geliri aşmış bir Türkiye'de yaşıyoruz. Kişi başı milli gelirin 10 bin doları aştığı bir Türkiye'de yaşıyoruz. Bakınız, nerelerden nerelere geldik.
İftiralar üzerine değil, hedefler üzerine bir kampanya yürüteceğiz.
AK Parti'nin 12 Haziran seçimleri için hazırladığı kapsamlı seçim beyannamesi şu başlığı taşıyor: Türkiye hazır, hedef 2023. Alnımızın akıyla 8.5 yılda ne yaptık bunları da, 2023'ü de takdim edeceğiz. Bunu tamamıyla anlatmaya ne zaman yeter ne de sizin heyecanınızı burada diri tutabiliriz.
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu beyanname sandıklar açıldıktan sonra unutulacak bir beyanname değil. Türkiye'nin 12 yılını şimdiden planlayan beyanname. Şimdi herkes 2023'ü konuşmaya başlıyor. Bunun patenti bize aittir. Mukallit her zaman kaybeder. Türkiye'yi bugünden Cumhuriyetin 100. yılına hazırlayan bir beyannamedir. Değil 12 günlük politikalar, 12 saatlik politikalar bile üretilemiyordu. İşte o günlerden AK Parti iktidarıyla Türkiye bugünlere ulaştı. Seçim beyannamemiz 12 yıl boyunca elimizden düşmeyecek bir yol haritası olacak.
10-15 gün arayla da bazı projeleri halka açık, animasyon uygulamalarıyla birlikte halkımıza takdim edeceğiz. Yani ayağı yere değen projeler. Çünkü yola çıkarken ne aldatan olacağız ne aldanan olacağız dedik. Vaad ettiğimiz her şey bugüne kadar uygulandı.
2023'e kadar Türkiye'nin her meselesini ele aldığımız beyannemenin 5 ana başlığı var:
İleri demokrasi
Büyük ekonomi
Güçlü toplum
Yaşanabilir çevre ve marka şehirler
Lider ülke
Temel hak ve özgürlüklerin genişlemesiyle ekonomi at başı ilerlemiştir. Bizim 3Y'miz vardı. Yoksulluk, yolsuzluk, yasaklarla mücadele şeklinde... Yasaklara karşı yürüttüğümüz mücadele ekonominin sağlam bir şekilde büyümesini sağlamıştır.
Demokratikleşmenin uzun soluklu bir süreç olduğunun bilincindeyiz. Demokratikleşme mücadelesi kesintisiz bir şekilde devam edecektir.
Hızlı demokratikleşme mücadelesini çok daha kararlı bir şekilde sürdürülecektir.
Türkiye'nin yeni bir anayasaya, günün gereklerine uygun bir anayasaya ihtiyaç duyduğu artıuk herkesin ortak bir fikridir. Yeni bir anayasanın çalışmalarını başlatıyoruz. Ülkenin ufkunu açacak bir anayasayı gündemimize aldık. Seçimlerin ardından yoğun bir şekilde bütün çalışmalarla birlikte oluşturduğumuz havuzu hayata geçirmenin gayreti içinde olacağız. Yeni anayasa demokrtaik bir şekilde hazırlanacak, TBMM'de oluşturulacak.
Tek başına iktidar dönemleri her zaman ekonominin büyüdüğü, koalisyon dönemleri de ekonominin heba edildiği dönemler olmuştur. Siyasi partiler yasası ve siyasetin finansmanı yeniden ele alınacaktır. Aynı şekilde seçim yasası da...
Kürt sorununun çözümünde herhangi bir çekincemiz yok. Artık bu sorun tarihe havale edilecek. Özgürlük ve güvenlik arasında denge temin edilecektir. Özgürlüklerden taviz vermeden, terörle mücadele kararlılıkla devam edecektir. Özgürlük ve güvenlik dengesinin ilk defa bir beyannamede yer aldığını belirtmeliyim.
Üstünlerin hukukundan hukukun üstünlüğüne geçilecektir. Yargılamalar daha adil olacak. İstinaf mahkemeleri faaliyete geçecek. Hakim, savcı sayısı artırılacak... Millet adına karar veren birilerinin arka bahçesi olan değil, milletin vicdanını temsil eden bir adalet ve yargı sistemini inşa edeceğiz.
Benim özellikle bir savcı olduğumdan bahsediyor. Hiçbir yerde bu ifadeyi kullanmadım. Tam aksine ana muhalefetin başındakiler bu ifadeleri kullandılar. AK Parti iktidarları döneminde çeteler ve mafya en büyük darbeleri almıştır. Çetesiz-mafyasız, cuntasız bir Türkiye için mücadele edeceğiz.
BÜYÜK EKONOMİ
İktidarımızı devraldığımız günden itibaren ekonomi büyümeye devam ediyor. Tüm dünyada kriz sürerken Türkiye yüzde 8.9 oradında büyümesi manidardır. En hızlı büyüyen ekonomi olması ulaştığımız seviyenin en önemli göstergesidir.
Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında en büyük 10 ekonomi arasına girmek için çalışacağız. Ar-ge harcamalarımızı artırarark lider ülkeler arasına girmeyi hedefliyoruz.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti Seçim Beyannamesi’ni açıklamaya başladı. Başbakan'ın açıklamalarında sır gibi saklanan çılgın projenin detaylarının da yer alacağı söyleniyor...
İşte Başbakan'ın açıklamalarından bazı notlar...
"Ak Parti Seçim Beyannamesi, önceki beyannamelerimiz gibi son derece detaylı bir şekilde hazırlandı.
"ENFLASYONUN DENGESİNİ ALTÜST ETTİLER"
Türkiye, yakın tarihinde siyaseti popülizmden ibaret gören, adeta yalanla özdeşleştiren, siyasi anlayışları çok gördü. 'O ne verirse ben beş fazlasını veririrm' diyorlardı. Bu tür siyasi anlayış ülkemize bedeller ödetti. Sırf iktidara gelebilmek için sınırsız vaadlerde bulunan siyasetçiler verdikleri tüm vaadleri unuttular. Aynı iktidarlar seçimlerin yaklaşması ile birklikte muslukları sonuna kadar açtılar. Devletin hazinesini boşalttılar. Merkez Bankası'nı 24 saat çalıştırarak para bastılar. Merkez Bankası banknot matbaasını çalışıtrarak sürekli para bastılar. Faiz bir gecede yüzde 7.500'e fırladı. Ekonominin tüm dengesini alt üst ettiler. Bunun rantını kimler yedi?
"VATANDAŞTAN KÜREKLE PARA ALDILAR"
Seçimden sonra ekonominin yakası biraraya gelememiştir. Çok daraldıklarında büyük bir telaşa kapılmışlar. Paraya bir sıfır daha koymuşlar. 6 tane 0'ı paraya yerleştirmişler. Bu benim vatandaşımın sıkıntısına şifa mıydı? Onların bir milyona alamadıklarını biz şimdi daha fazlasını 1 liraya alıyoruz. İşte onurlu millet bu. Enflasyon, yüksek faiz, bütçe açığı yoluyla vatandaştan kürekle alıyorlardı. 8,5 yıllık iktidarımızda en çok bu tahribatı gidermek için çalıştık. Ak Parti olarak Türkiye'nin sorunlarını, hedeflerimizi, vizyonumuzu, projelerimizi her zaman açık ve net paylaştık. 3 Kasım seçimleri öncesinde milletimize son derece samimi bir şey söyledik: "3 yıl bizden bir şey beklemeyin". Biz hayal ticareti yapmadık. Bugün de 12 Haziran seçimleri öncesinde bunu yapmayacağız. İktidara gelmek, fazla oy almak için dürüst siyaseti terkedenlere milletim tenezzül etmeyecek.
AK Parti'nin seçim beyannamesi içinde, Kaf Dağı'nı asla göremeyeceksiniz. Bu beyannamede, ulaşılamaz hedeflere, ulaşılamaz hayallere, masalımsı vaadlere asla rastlamayacaksınız. AK Parti'nin seçim beyannamesi, hayal tacirliği yapmak, umut simsarlığı yapmak için değil, Türkiye'ye son derece güçlü, makul, mantıklı bir yol haritası çıkarmak için hazırlanmıştır.
"CANAVARI VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKARDIK"
Tüp, yağ sıralarını unutmadık. Bu ülkeye mazot bulamıyorlardı. Mazot bulamıyordu bu ülke. Türkiye büyüdüğünde, zenginleştiğinde boş vaatlerle halkı kandıranları unutmadık. Ben burada CHP'ye gönül verenlere de, MHP'ye gönül verenlere de, diğer partilere gönül verenlere sesleniyorum. Türkiye'nin ekonomosini 26. sıradan 17. sıraya nasıl çıkardıysak; ilk 10'a sokacak adımları atıyoruz. Kişi başına milli geliri görüyorsunuz, 10 bin doları aştı. 8.5 yıl önce bu 2300 dolar idi. Nerelerden nereye geldik? Bizim devraldığımız Türkiye öyleydi. Kamu net borç stokuna bakıyorsunuz, milli gelire oranı yüzde 74'tü şimdi yüzde 47. Enflasyon şimdi 3,99... Bu canavar benim Ahmet'in Mehmet'in cebinde dolaşıyordu. Bu canavarı çıkaran el AK Parti hükümetinin eli oldu. Şu anda farklı bir Türkiye var. 12 Haziran seçimlerine girerken büyük bir hassasiyetle çalışıyoruz. Nezaketi elden bırakmayacağız, nezaket, karşılıklı saygı üzerine bir süreç yürüteceğiz. İthamlar, karalamalar üzerine bir kampanya değil; planlar, projeler üzerine bir kampanya yürüteceğiz. Bu beyanname bir gelecek çizen bir beyannamedir."
"Türkiye Hazır, Hedef 2023" seçim beyannamesi kitapçığının üzerinde yazılı. 8.5 yıl ne yaptığımızı takdim edeceğiz. 2023 hedeflerini de takdim edeceğiz. Basın mensuplarının ellerinde bu olacak. Burada anlatmaya zaman yetmez. Seçim beyannamesi sandıklar açıldığında unutulacak bir beyanname değil. Yola çıkarken "Ne aldatan olacağız, ne aldanan olacağız" demiştik. Bizimkiler uygulanan projeler oldu.
Beyannamemizin 5 ana başlığı var. Bunlar: İleri demokrasi, büyük ekonomi, güçlü toplum, yaşanabilir çevre- marka şehirler ve lider ülke.
Bizim 3Y projemiz vardı. Yoksulluk, yolsuzluk, yasaklarla mücadele şeklinde. Yasaklarla mücadele konusunda yürüttüğümüz projeler ekonomimizin büyümesini sağlamıştır.
Türkiye'n,n OECD ülkeleri arasında olması manidar. En hızlı büyüyen ekonomiler arasında olmamız önemlidir. Para politikalarından taviz vermedik. Girdiğimiz seçimlerde popülizm yapmadık. Milletin kaynaklarını çar çur etmedik. Tüyü bitmiş yetimin hakkını ne yedik ne de kimseye yedirdik. Bugün seçime 2 aydan daha az zaman kalmışken, enflasyonun ve diğer dengelerin dengeli biçimde seyretmesi Türkiye'nin alışmadığı bir durumdu. Ekonomide disiplini tavizsiz sürdüreceğiz. Gayri safi yurt içi hasılanın 2015 yılında 1 trilyon 76 milyar dolara, 2019'da 1 486 milyar dolara, 2023'te 2 trilyon 64 milyar dolara ulaşması hedeflendi.
Kişi başına milli gelir 2019'da 14 bine, 2023'te 25 bin 76 dolar seviyesine çıkarılacak.
İhracatımız 2019'da 317 milyar dolara, 2023'te 500 milyar dolara yükseltilmesi planlandı
Kayıt dışılık azaltılacak böylece vergi oranları da azaltılacak. Fiyat istikrarı sağlanacak. Cumhuriyetimizin 100. yılında İstanbul ilk 10 finans merkezleri arasında yer alacak. Gerekli vergisel, beşeri, fiziki, hukuki tedbirler alınacak. İMKB'de işlem gören Türk şirket sayısı 1000 olacak. Yabancı işlem sayısı Türk şirketinden fazla olacak. İstihdama öncelik verdik. Tüm vatandaşlarımıza iş sağlamak en önemli önceliklerimizden olacak. Kriz boyunca istihdamımız azalmadığı gibi 2010'da 1 milyon 317 bin vatandaşımıza istihdam sağladık. Ülkemizde işsizlik sorununun mesleksizlik sorunu olduğundan hareketle uzmanlaşmış meslek edindirme merkezleri projesi dediğimiz adımı attık. 5 sene devam edecek bu pojeyle 1 milyon işsizi eğitecek ve işe yerleştireceğiz. Böylece işletmelerimizin rekabet gücü artacak. 121 meslek lisesini uzmanlaşmış meslek edindirme merkezi yaptık. Modern teknolojiyle donattık. İşsizliği 2023 itibariyle yüzde 5'e indirmeye, istihdam oranını yüzde 50'ye yükselteceğiz.
Tarım dışı istihdamı 0,52'den 0,62'ye yükseltmeyi hedefliyoruz... Hayat boyu öğrenmeye katılmayı yüzde 2'den yüzde 7'ye çıkaracağız... Aktif işgücü piyasaları kapsamında nitelik artırmak için işgücü kurslarından her yıl 400 bin işsiz alacağız...
Ülkemizde ilk kez tank üretilmeye başlanmıştır. İnsansız hava aracı denemelerine başlanmıştır. ABD'den sonra insansız hava aracı üreten 3. ülke Türkiye olacak. İlk savaş helikopterimiz olan helikopterin yazılım ve tasarımı tamamlandı. 2012 sonu itibariyle seri üretim başlıyor. Türkiye F16 modernizasyon merkezi oldu. Değişik ülkelerden gelen F15 modernizasyonu ülkemizde yapılıyor. Yerli üretim ve teknolojisini yüzde 50'yi çıkaran ülkemiz 2023'te uydularını, savaş tüfeğini, topunu üreten bir ülke olacaktır.
İşadamlarımıza yeni pazar ve yatırım alanları açtık. Sanayi Strateji Belgesi ile sanayide verimliliği yükseltip dünya ihracatından daha fazla pay alacağız. Avrasya'nın üretim pazarı olacağız... Savunma sanayinde üretim artık ülkemizde yapılıyor. Piyade tüfeğini bile üretemiyorduk şimdi biz üretiyoruz.
İhracatı 2023'te 500 milyar dolara çıkaracağız. 50 bin olan ihracatçı sayımızı 100 bine çıkaracağız. Dünyaca tanınan en az 10 marka çıkaracağız. Turist sayısı 13 milyon kişi, geliri ise 12 milyar dolardı. 2010'da 2002'ye göre turist sayısı 28,5 kişi; turizm geliri ise 22 milyar dolara ulaştı. Turist sayısını 2023'te 50 milyona çıkaracağız. Turizm gelirini 50 milyar dolara yükselteceğiz.
Ulaştırma önümüzdeki dönemde de önceliklerimiz arasında. Ülkemizin en az 16 noktasında büyük ölçekli lojistik merkezleri kurulacak. Bölünmüş yollar 2019'da 31 bin km'ye, 2023'te 36.500 km'ye çıkarılacaktır