07-18-2011, 02:16
|
|
|
Alıntı:
ALmi´ Nickli Üyeden Alıntı
Videoların birkaç tanesini izledim. Gülen dahil olmak üzere. Fakat hiçbiri AÇIK AÇIK şu şu ayette ya da şu şu hadiste sigaranın haram olduğuna dair tek bir şey söylemediler,söylemediler. Çünkü ne bir ayeti kerimede ne de bir hadisi şerifte bu konuda bir uyarı veya haram olduğuna dair bir kelam edilmemiş.
Bu yüzden ben haram olduğunu düşünmüyorum (içen biri olmamama hatta sigaradan nefret eden biri olmama rağmen) Sağlığa zarar, belki çoluk çoğunun rızkına da mani oluyorsun ama bunlar ''haram'' olması için yeterli sebepler değil. Ya da din alimlerinin bazılarının bunun ''haram'' olduğunu söylemesi de yine ; sigaranın kesin olarak haram olduğunu göstermez.
Keşke içilmese o lanet şey fakat içenlere ''sigara haramdır bu yuzden bırakmalısın'' demek işin kolayına kaçmaktır. Belki de bilmeden,istemeden hata yapmana sebep olmaktır. Çunku haram dediğimiz şey Kur'an-ı Kerimde yahut Hadisi şerifte yer alan, kat'iyen yapılmaması ve yapıldığı takdirde de asla hoş karşılanmayan; o yasaklanan herhangi bir şeyi uygulayana da büyük günahlar yazılmasına sebep olan bir şeydir.
Bu yüzden haram olduğu kesinleşmeyen, kimi alimlerin helal kimilerinin mekruh dediği bu konuda, kesin bir dille sigara haramdır demek doğru değil.
Bu konu içenin insiyatifine kalmıştır sadece. Bıraksa çok daha iyi olur. Hem sağlığı açısından hem de çevresine verdiği birtakım zararların önlenmesi açısından. Fakat işin dini boyutu açısından KESİN bir hüküm vermem ve verenlerin de bu konuda söylediklerini çok fazla ciddiye almam mümkün değil
|
Videolari eklerken özellikle cok degisIk kesimden hocalari secerek ekledim. Yani, yalnizca bir kesimin görüsü olmadigini göstermekti maksatim...
Bugün, sigaranin haram olduguna dair bir cok alim ittifak halindedir.
Istisnalar elbette var...
Bu durum bundan 30-40 yil öncesinde böyle degildi.
Mekruh diyenler cogunlukta, haram diyenler azinliktaydi.
Bugün ise tablo tersine döndü. Haram diyenler ( hangi kesimden olursa olsun ) ezici cogunlukta.
Bu ilmi bir meseledir. Ilmi meselelerde alimin fetvasi gecerlidir. Icenin inisiyatifi diye bir sey olmasa gerekir.
Ben haramdir veya mekruhtur demem...bunu demeye ehliyetim yoktur. Ben alimin fetvasina itibar ederim. Haliyle bu kadar degisIk kesimden ulemanin haram diye ittifak ettikleri bir fetvayida tartismam.
Mekruh diyen alimede saygi duyarim...lakin mekruh olsa bile akibeti icin özellikle Alpaslan hocayi dinlemeyi tavsiye ederim.
Bizler KESIN haramdir demekten aciziz...diyenlere uyalim derim.
|
|
|