Alıntı:
Seyyah Nickli Üyeden Alıntı
Kardeşim Ümmetçiliği biraz daha detaylı arştırmanı öneririm.
Ümmetçilik herkesi bir din etrafına toplamak değildir, hatta tam tersidir.
Birde diyorsunuz ki Osmanlı ümmetçilik zamanında gerileme devrine girmiştir kusura bakmayın ben anımsayamadım hangi devir o?
Osmanlı'nın gerileme devirleri aslında devşirme ve çok ulusluluğun popüler oldugu zamanlardır, en büyük gerileme sebebi ise iç çatışma devirleridir,
Darbelerin yapıldıgı, padişahların tahttan indirip boyunlarının vuruldugu zamanlardır. Bu devrin ümmetçilik ile bağdaşmasını anlayamadım.
Hatta bununla ilgili Üstad NFK'nın yeniçeri ve moskof kitaplarını okumanızı öneririm.
|
Ümmetçilik konusunda yeteri kadar bilgim olduğu ve fikrim olduğunu düşünüyorum. Yinede tavsiyeniz için teşekkürler. Bu konuda bende size daha fazla araştırma yapmanızı, tek yönden değil her yönden bakış atmanızı öneriyorum. Zira ümmetçiliğin işlevi ortadadır. Osmanlı İmparatorluğu'da yükselirken ve zirvedeyken bu anlayışta değildi ve bu anlayış devletin daha sonraki yıllarında ortaya çıktı.
Osmanlı'nın yükseliş devri İstanbul'un fethiyle başlar ve devlet bu dönemde tam anlamıyla bir imparatorluk olmaya başlamıştır. Ve bu dönemde Fatih, Çandarlı'yı idam ettirerek devşirmelerin yolunu açmıştır. Fatih'ten Kanuni devrine kadar geçen süreçte devletin yükselme ve doruk noktası olarak nitelendirilir ve bu dönemde devşirmeler bürokraside oldukça etkilidir. Ve devşirme sistemi bu dönemlerde oldukça başarılı bir şekilde işlemiş, devlete gerçekten çok faydası dokunmuş paşalar ve devlet adamları yetişmiştir. Yani devşirme sisteminin popülerliği gerileme veya çöküş dönemine denk gelir demek fazlasıyla yanlış olacaktır.
Osmanlı'nın çöküşü ümmetçiliğe bağlanamaz ki öyle de demedim zaten. Osmanlı çökmeye başladığında bu bir çözüm olarak görülmüş, fakat başarılı olamamıştır ve bu imparatorluğun sonu engellenememiştir.