09-07-2011, 17:11
|
|
|
Alıntı:
Ukbâ Nickli Üyeden Alıntı
Üstat yorum güzel.
CHP 'nin Atatürk sonrası siyasi kararları söylediklerin ile örtüşebilir ama Atatürk'ün yaşadığı evredeki durum biraz daha farklı bana kalırsa.
|
Sevgili Ukbâ, CHP'nin tek parti diktatörlüğünden bahsedereken, Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsından bağımsız olarak siyasal yönetimin şeklini tespit anlamında söylüyorum. Mustafa Kemal Atatürk isterse dünyanın en demokrat insanı olsun, CHP, Türkiye'de daha önce var olan çok partili siyasi yapıyı ortadan kaldırarak, 27 sene tek parti diktatörlüğüyle yönetimde bulunmuştur. Zaten Mustafa Kemal Atatürk de, o dönemki mevcut yapının diktatörlük olduğunu Fethi Okyar'a şöyle anlatmaktadır:
"Bugünkü manzaramız aşağı yukarı bir diktatüre manzarasıdır. Halbuki ben cumhuriyeti şahsi menfaatim için yapmadım. Hepimiz faniyiz. Ben öldükten sonra arkamda kalacak müessese, bir istibdat müessesesidir. Ben ise millete miras olarak bir istibdat müessesesi bırakmak ve tarihe o suretle geçmek istemiyorum."
Türkiye'de cumhuriyet öncesi dönemde, Hürrriyet ve İtilaf Partisi, İttihat ve Terakki Partisi başta olmak üzere pek çok siyasi partinin faaliyette olduğu çok partili siyasi hayat vardı. Cumhuriyetle birlikte çok partili siyasal sistem kaldırılarak onun yerine tek partili CHP diktatörlüğü kuruldu. Tek partili cumhuriyet, çok partili Osmanlı'ya göre, laikçilerin çok sevdikleri tabirle irticadır yani geriye gidiştir. Çeşitli bahaneler bulunulabilir, bulunan o bahanelerin doğrulukları ya da yanlışlıkları tartışılabilir; ama CHP'nin 1923-1950 yılları arasındaki tek parti diktatörlüğünün, Osmanlı Devleti'nin çok partili siyasi yapısına göre siyasal olarak irtica olduğu apaçık ve reddedilemez bir gerçektir.
Şimdi saf bir laikçi, Osmanlı Devleti'nde var olan çok partili sistemin Türkiye Cumhuriyeti'nde CHP'nin tek parti diktatörlüğüne dönüştürülmesinin irtica olduğunu farkedip gerçekleri görererek itirafta bulunsa: "Aaa, biz laikçiler irticacılarmışız, gericilermişiz; Türkiye'de Osmanlı Devleti'nde var olan çok partili siyasi yapıyı Cumhuriyet Döneminde yıkarak tek parti diktatörlüğü kurmuşuz. CHP irticaymış, CHP'liler de mürtecilermiş." dese kim itiraz edebilir onun bu sözlerine?
Konu Cihannur tarafından (09-07-2011 Saat 19:51 ) değiştirilmiştir..
|
|
|