10-05-2011, 17:20
|
|
|
Alıntı:
Hüdaverdi Nickli Üyeden Alıntı
Uydurma hadis olabilir mi ? Sonuçta 'ayşe ile evlenecek' diye bir şey yazılacak değil insanın kaderine,'evlenecek' diye yazılırsa yazılır gerisi insnın seçmimine kalmıştır ? Mesela ben evlenmicem %100 bu,evlenmem de yazılı değil bana göre,insan ne isterse on gerçekleştirir bir nevi,zemin hazır olsun yeterli.
|
Levhi mahfuz kader kitabının 2 çeşidi vardır.
biri levhi mahv-ı isbat diğeri levhi mahvı azam...
levhi mahvı isbat insanın iradesine bırakılmış bir kader defteridir, Rabbimizin tabiri caizse yazar bozar kader tahtasıdır. bu defterde Rabbimizin şart koşması vardır. örneğin: ahmet adında bir adam eğer kalp ameliyatı olursa ömrü 50 yıl, kalp ameliyatı olmazsa ömrü 40 yıl olacak yazar. eğer bu adam kalp ameliyatı olursa 2. şık silinir. insanın cüzi iradesi ön plandadır.
2. defter olan levhi mahvı azamda ise Rabbimizin külli iradesi söz konusudur. bu defterdede kesinlik vardır. Rabbimiz Alim ve ezel ismi tecellisi ile yani sınırsız ilmi ile Ahmet adındaki kulunun kalp ameliyatı olcakmı olmıycakmı bilmesidir.
konuya daha geniş bakmak cihetiyle paylaşmak istedim bu bilgiyi.
konuya bağdaştırıcak olursak, bir erkeğin veya kadının evlenmek için karşısına çıkıcak olan şahsiyetlerin kimler olduğu 1. kader defterinde yazar, insanın iradesine bırakılmıştır. ama neticesini Rabbimiz sınırsız ilmi ile bilir ve 2. kader defterinde yazılıdır.
Konu _Ednâ_ tarafından (10-05-2011 Saat 17:23 ) değiştirilmiştir..
|
|
|