11-26-2011, 10:42
|
|
|
Alıntı:
Eşref Nickli Üyeden Alıntı
Dersimliler Alevi. Zaten sorunun temelinde de bu yatıyor. Nasıl mı?
Osmanlı Devleti sonradan Alevilik ile sorunlar yaşadı ve aleviliği bir din olarak görmedi. İslam dinini yozlaştırma, bozma olarak gördü. Osmanlı aydınları alevileri "Kızılbaş" olarak adlandırdı. Hatta Yavuz Sultan Selim Han zamanında, dönemin şeyhülislamı (İbn-i Kemal), Kanuni zamanında başa geçen diğer şeyhülislam (Ebussuud) Kızılbaş diye tabir edilenler için katl-i vacip fetvaları verdi.
Dersimlilerin inançlarını yaşayış şekliyle Osmanlı gibi bir devlet içinde sağlıklı olarak yaşayamayacağı aşikârdır.
|
Alevilik zaten bir din değildir ki Osmanlı din olarak görsün ve kabul etsin onlarda bunu iddia etmiyorlar. eğer aleviler bizim dinimiz başka deselerdi her din ve ırka sonuna kadar hür yaşama hakkı veren Osmanlı onlarada bu hakkı tanırdı. ama sen gidipde hem Müslümanım dersen hemde islamiyete aykırı hatta bırakın aykırılığı şirke giden şeyleri telaffuz edersen "İlayıkelimetullah" için var olduğunu ilan eden bir devletde müdahale eder. alevilerin bütün görüşlerine rağmen Osmanlı genede birşey yapmamış tabi onlar halka zarar verene kadar. fetvalara gelince hiç ihtimal bile vermiyorum.
Alıntı:
Eşref Nickli Üyeden Alıntı
Ama Atatürk ile gelen laik sistem, onlar için aynı zamanda bir fırsat olur. Her ne kadar Dersim'de acılar yaşamış olsalar da; içki içen, eğlenceyi seven, Osmanlı gibi dini dayatmayan chp zihniyeti, onlar için vazgeçilmez olmuştur.
|
Osmanlı dini dayatmamıştır ki yapmayın Allah aşkına artık şu resmi olan yalan tarihin söylemlerinden kurtulalım. Osmanlıda tek içki içen alevilermi vardı sanki. şimdiki Türkiyeden tek farkı Osmanlının içki hakkında şimkiler gibi içip içipde normal halkı rahatsız etmelerini önleyecek tedbirler alması yani üçbeş kendini bilmez eğlenecek kafa bulacak diye benim insanımın sokakta rahat gezemeyecekse ben önlerin demiştir.
|
|
|