12-05-2011, 22:26
|
|
|
Alıntı:
Batı, Afganistan ve Irak’ı işgal ederken; aslında, “İran’ı doğu ve batıdan kuşatma” programını uygulamaya koymuş oluyordu.
|
Buna itirazım olacak. ABD'nin Irak'ı işgalinden önce Irak'ın başında İran'ın can düşmanı olan Saddam Hüseyin vardı.. ABD Irak'ı işgal ederek , Saddam Hüseyin'i devirdi ve Irak,'ın başına kendi işbirlikçilerinin geçmesini sağladı. Saddam Hüseyin'le can düşmanı olan İran yönetimi ise şuan, ABD kuklası olan şii , Irak hükümeti ile çok iyi geçinmektedir. Ayrıca artık ABD askerleri Irak'tan çekiliyorlar. Yani ABD askerleri Irak'tan çekildikçe Irak hükümeti , daha çok İran'ın güdümüne girecektir. Bu durum da ABD, İran'ı kuşatmak için Irak'ı işgal etti iddiasını yalanlıyor.
Yine Afganistan'da da İran'la arası iyi olmayan Taliban şeriat rejimi vardı. O zamanın İran yönetimi, Taliban'ı kendisine düşman olarak görüyormuş. (Ki ABD'nin, Afganistan'ı işgalinde İran'ın, ABD ile işbirliği yaptığı da birçok kişi tarafından söylenmektedir.) Yine Taliban da ABD işgaliyle devrildi. Şuan Afganistan'ın başında olan ABD işbilikçisi Karzai'nin ise İran yönetimi ile arası gayet iyidir.
Eğer, ben ABD başkanı olsaydım ve İran'ı gerçekten kendime büyük bir düşman olarak görseydim ve İran'ı işgal etmeyi planlıyor olsaydım; kesinlikle İran'ı işgal etmeden önce Afganistan'ı ve Irak'ı işgal etmezdim. Çünkü ABD, ABD Irak ve Afganistan'ı işgal ederek, İran yönetiminin düşman olarak gördüğü rejimleri ortadan kaldırıp bunların yerine İran'a daha yakın yönetilerin bu ülkede işbaşına geçmesini sağladı. Bu durum da ABD'nin (olası veya hayali) İran'ı işgalini zorlaştırmış oldu.
Bu yüzden, ABD'nin Afganistan'ı ve Irak'ı sırf İran'ı kuşatmak için işgal ettiği iddiası bana hiç mantıklı gelmiyor.
|
|
|