Kürtçe okullarda en başta seçmeli ders olarak okutulmalıdır. Özellikle güneydoğu ve doğuda kürtçe ders olarak kesinlikle okutulmalıdır. Bazı derslerde konular kürtçe işlenebilir. Kısmi ana dilde eğitim uygulanabilir. (Kürt dili edebiyatı dersi , Kürt tarihi dersi vs. Türk dili ve Türk tarihine ek ders olarak isteğe bağlı ) Ama çocuklara Türkçe de kesinlikle öğretilmelidir.
İnsanlar tamamen ana dilde eğitimde isteyebilirler. Bu en doğal hakkıdır. Kimse bu isteği nedeniyle yargılanmamalı ceza almamalıdır. Bu istek en tabii fikir özgürlüğüdür. Ana dilde eğitim talebi kimseyi öldürmez.
Osmanlıda Kürdistan medreselerinde kürtçe eğitimle nice büyük alimler yetişti. Nice büyük mütefekkirler anadoluya tebliğ yaptılar. Bediüzzamanı yetiştirende kürdistan medreseleriydi bunu unutmayalım.
Ama tamamen ana dilde eğitim yani %100 kürtçe eğitim üniter Türkiye Cumhuriyetinde mümkün değildir. Zaten tamamen ana dilde eğitim demokratik özerk kürdistanla mümkün olabilir.
Bizim demokratik özerk kürdistan talebimiz olmadığına göre şahsi talebim ilk etapta seçmeli kürtçe dersi sonraki etaplarda bazı derslerde ana dilde eğitim verilmesidir.
|