![]() |
#1 |
![]() Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Birlik, beraberlik içerisinde, kardeşlik içerisinde geleceğe yürümenin azmini, kararlılığını gösteriyoruz. Bunda devam edeceğiz. Aynı vatan üzerinde, aynı bayrak altında, ortak bir kaderi paylaşarak, geleceği birlikte inşa edeceğiz'' dedi.
Başbakan Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan ''Ulusa Sesleniş'' konuşmasında vatandaşlara seslendi. Yeni bir yıla girileceğini belirten Erdoğan, dünyada ve Türkiye'de önemli gelişmelerin ve büyük değişimlerin yaşandığı 2009 yılının geride bırakıldığını söyledi. Ulusa Sesleniş konuşmasında, 2009 yılının genel bir muhasebesini yapmak ve özellikle küresel kriz sürecinde Türkiye'nin nasıl bir gidişat içinde olduğuna ilişkin vatandaşları bilgilendirmek istediğini kaydeden Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle: -2010 yılını Türkiye'nin krizin etkilerinden tamamen arınacağı, büyüme enerjimizin yeniden artacağı, insanlarımızın yaşadığı sıkıntıların adım adım ortadan kalkacağı bir yıl olarak görüyoruz.'' -''Bugün Türkiye, borcun miktarı, oranları ve mahiyeti itibariyle tarihinin en iyi seviyesini yakalamış durumdadır.'' -''İddiaların aksine, 7 yıllık süreçte Türkiye'nin borçlarındaki artış, milli gelirindeki artışa kıyasla çok düşük bir seviyede kalmıştır.'' -''Kriz şartlarına rağmen dünyada kredi notu 2 kademe yükselen tek ülke Türkiye'dir. Sadece bu bile Türkiye'nin kriz yönetiminde ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor'' -''Ekonomimizi istikrar içinde, sürdürülebilir bir büyüme mantığı içinde daha iyi noktalara taşımak için gerçekçi bir çizgide hareket etmek zorundayız'' -''Bunlar (maaş artışları) yeterli mi? Tabiatıyla sizlerin gönlünüzden de bizim gönlümüzden de daha fazlası geçiyor. Ancak, Türkiye'nin geçen yedi yıl boyunca çok önemli bir toparlanma ve kalkınma mücadelesi verdiğini hiç aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Ekonomimizi istikrar içinde, sürdürülebilir bir büyüme mantığı içinde daha iyi noktalara taşımak için gerçekçi bir çizgide hareket etmek zorundayız.'' -''Önümüzdeki dönemde, dünya ekonomisindeki toparlanmaya paralel olarak, ihracatın kademeli olarak tekrar yükselişe geçmesini kuvvetle muhtemel görüyoruz'' ''Kriz şartlarına rağmen, Türkiye'nin kalkınmasını kesintiye uğratmadan sürdürmenin mücadelesini veriyoruz. Bu, topyekun bir değişimdir, her alanda, her sektörde Türkiye'ye yakışan gelişme seviyesini yakalamanın mücadelesidir.'' -DIŞ POLİTİKADAKİ GELİŞMELER- Ulusa Sesleniş konuşmasında dış politikadaki gelişmeleri de değerlendiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: ''Bildiğiniz gibi 2009 yılı dış politika açısından ülkemiz için oldukça hareketli ve kazançlı bir yıl oldu. Gerek bölgemizde, gerek dünyada itibarımız ve etkinliğimiz her geçen gün artıyor, dünya meselelerinin çözümüne ilişkin yapıcı politikalarımız her geçen gün daha fazla takdir topluyor. Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde zaman zaman karşılaştığımız haksız tutumlara rağmen ilk günkü samimiyet ve kararlılığımızı daima koruduk. En son 12. Fasıl olarak çevre faslını da müzakerelere açarak AB üyeliği konusunda ne kadar kararlı olduğumuzu göstermiş olduk. Şimdi aynı kararlılığı ve ciddiyeti üye ülkelerden de bekliyoruz. Türkiye'nin dış politikası tek boyutlu değildir. Biz yoğun bir diplomasi trafiği ile dünyanın her köşesine ulaşmaya, her ülkeyle ilişkilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. 6-10 Aralık tarihleri arasında ABD ve Meksika ziyaretlerini içine alan çok yararlı bir seyahat gerçekleştirdik. Bizim bu ziyaretimizle iki ülke arasında öteden beri güçlü olan ilişkiler, 'model ortaklık' kavramı bağlamında yeni bir açılım ve derinlik kazandı. Ziyaretimiz sırasında hem Sayın Başkan Obama ile yaptığımız görüşmelerde, hem de oradaki çeşitli sivil kuruluşların davetlisi olarak katıldığımız etkinliklerde Türkiye'nin dünya meseleleriyle ilgili görüş ve hassasiyetlerini ifade etme imkanı bulduk. Bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olacağına inanıyorum.'' -GAZZE DRAMININ 1. YILDÖNÜMÜ- Son dönemdeki diplomatik temaslarından örnekler de veren Başbakan Erdoğan, Suriye'ye yaptığı ziyareti hatırlatarak, ''İki ülke arasında her geçen gün güçlenen bu dostane bağların, sık sık çatışmalarla sarsılan bölgemiz için de bir örnek teşkil etmesini gönülden diliyorum. Bu arada, Gazze'de yaşanan dramın 1. yıl dönümü vesilesiyle dünya kamuoyunu mazlumların sesine kulak vermeye bir kere daha davet ediyorum'' dedi. -"BİZİM UMUDUMUZ VAR..."- Başbakan Erdoğan, konuşmasının son bölümünde yeni bir yıla girildiğini belirterek şöyle konuştu: ''Bu ay bildiğiniz gibi bir taraftan Muharrem ayı. Bir taraftan Aralık bitiyor Ocak'a giriyoruz. Hem bu ay içerisinde gerçekten farklı değerleri bir arada yaşama, yaşatmanın ispatını gerçekleştirdik. Birlik, beraberlik içerisinde, kardeşlik içerisinde geleceğe yürümenin azmini, kararlılığını gösteriyoruz. Bunda devam edeceğiz. Aynı vatan üzerinde, aynı bayrak altında, ortak bir kaderi paylaşarak, geleceği birlikte inşa edeceğiz. Bizim umudumuz var, bizim hayallerimiz var, bizim, ulaşmak noktasında kararlı olduğumuz çok yüksek hedeflerimiz var... Onun için, milli birlik ve kardeşlik dedik. Onun için, demokratik açılım süreci dedik. Yedi yılda bunun alt yapısını yaptık. Türkiye'ye ilkleri yaşattık... Göreceksiniz çok daha fazlasını yaşayacak, Türkiye'yi çok daha ileri seviyelere hep birlikte taşıyacağız. Yeni yılın ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Barış içinde, aydınlık gelecek temenni ediyorum.'' (AA)
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|