![]() |
#1 |
![]() ![]() Birkaç yıl önce Süleymaniye Cami’sinin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalması üzerine en yetkin mimar ve mühendislerden oluşan bir ekip, camiinin bütün yükünü taşıyan kemerleri incelemeye aldı. Kemerlerin içinde gizli bir bölme ekibin dikkatini çekti. Bölmede, Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan Osmanlıca bir mektup vardı. Mektup’ta şöyle yazıyordu: “Bu notu bulduğunuza göre kemerlerden birinin kilit taşı aşındı ve nasıl değiştirileceğini bilmiyorsunuz.” Koca Sinan kademe kademe kilit taşının nasıl değiştirileceğini anlatıyordu. Heyet, Sinan’ın söylediklerini aynen uyguladı. Süleymaniye Camii böylelikle kurtarıldı. Bu not şimdi Topkapı Sarayı’nda saklanıyor.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Aynı olay selimiye camii içinde söylenmişti
Hangisi gerçek ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() İnternette yaptigim kucuk bir arastirma sonucu ayni hikayenin selimiye ve şehzade camii icin de tasarlanmis oldugunu gordum
Efsaneler hakikatlerden daha uzun omurludur sozune inanmaya basladim mimar sinan hayrani olarak tabiki onun ustalığına hayraniz ancak, Mimar sinanın ve diğer ecdadımızın eserleri oyle cozulmeyecek sirlarla dolu degildir. En basitiden taş kemeri veya mermer kilit taşı teknolojisini hiç unutmadık ki tekrar keşfetme çabasına girişelim. Türkiye genelindeki tarihi eserleri kultur ve turizm bakanlığı restore etmektedir. Yukarıdaki hikayede geçen mektubu topkapı sarayını defalarca ziyaret etmeme rağmen görmedim. Ayrıca o mektubun resmi de yok. Yukarıdaki resim ise camiinin yapılmaadan once sinan tarafından yapilan planidir |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Vallahi Olcay kardeş, kaynak belirtilmediği için sahilik konusunda yorum yapamıyacağım, belkide dediğin gibidir fakat, eğer bu efsane ise sırf bu haber için üstteki şemayı erinmeyip çizen, hesapları yapan kimse helal olsun ona
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|