Siyaset Forum - Siyasetin Kalbi
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 04-19-2016, 15:06   #1
Kullanıcı Adı
redyellow
Standart Oslo Görüşmelerine Aracılık Eden Kürt Siyasetçi Pencewini: PKK'lılara Af Sözü Verildi

Oslo Görüşmelerine Aracılık Eden Kürt Siyasetçi Pencewini: PKK'lılara Af Sözü Verildi

Oslo görüşmelerine aracılık eden Kürt siyasetçi Pencewini, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Dönemin MİT Müsteşarı Taner'in''Anayasa'da Türk'ten başka Kürt milleti vardır ifadesi de geçecek. PKK'lılara genel af çıkacak'' dediğini belirten Pencewini, Öcalan için ise Mandela modeli düşünüldüğünü söyledi.

2010-2012 yılları arasında devlet ve terör örgütü PKK arasında temas kurulması için aracılık yapan Kürt siyasetçi Mehmet Emin Pencewini, BBC Türkçe'ye verdiği röportajda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Özgür Düşünce'nin haberine göre, Pencewini, Ankara-Erbil-Bağdat-Kandil hattındaki görüşme trafiğini anlattı. Türkiye'den gelen talep ve dönemin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin aracılık ricası üzerine Kandil ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) arasında görüşmelere başladığını belirtti. 2010'da Oslo sürecinin başlamasıyla geriye çekildiğini ancak sürecin sona ermesiyle yeniden devreye girdiğini söyleyen Pencewini, bu ikinci dönemde Kandil, Talabani ve IKYB Başbakanı Neçirvan Barzani'yle görüşerek çözüm sürecinin başlamasına ön ayak olduğunu aktardı.

KARAYILAN GÜL VE ERDOĞAN'A SELAM GÖNDERDİ

“Talabani'in sır küpü olarak” bilinen Pencewini, sürece nasıl dahil olduğunu şöyle anlattı: “Ekim 2010'da, Talabani Irak cumhurbaşkanıyken bana, Türkiye hükümeti, özellikle de o dönemki Başbakan Erdoğan'ın PKK'yla savaşı bitirmek için istekli olduğunu söyledi. Türkiye hükümeti o zaman, ‘Biz PKK'yla dolaylı görüşmek istiyoruz' demiş. Ben Talabani'ye, ‘Tamam, ama önce Kandil'in fikrini almam gerekiyor' dedim. Kandil'e gittim, Murat Karayılan'la görüştüm. ‘Böyle bir durum var' dedim ve kendisine ilettim. Karayılan, ‘Barış süreci için hazırız, diyaloğa hazırız. Kendileri Türkiye'deki Kürt sorununu kabul eden ve çözmek isteyen ilk cumhurbaşkanı ve başbakan oldukları için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'a selamlarımı iletin. Bizim de aynı fikirde olduğumuzu iletin' dedi. Bundan sonra MİT'e gittim. O dönemki MİT Müsteşarı Emre Taner'le görüştüm. Görüşmede Taner dahil 3 kişi vardı. Bir askeri yetkili ve hükümetten başka bir güvenlik yetkilisi vardı. Birisi yaşlı bir bayandı. İsimlerini bilmiyorum.”

ANAYASA'YA ‘KÜRT MİLLETİ' İFADESİ GİRECEK

Yaklaşık üç saatlik bir görüşme yaptıklarını belirten Pencewini, şöyle devam etti: “Kendilerine, ‘Siz gerçekten Kürt sorununu çözmekte ciddi misiniz' dedim. Emre Taner, ‘Erdoğan bana Kürt sorununu çözmek istediğini söyledi. Benim emekliliğim geldi ama Erdoğan, Kürt sorunu çözmek amacıyla bir proje sunmam için görevimi 6 ay daha uzatmamı istedi' dedi. Ben de, ‘Sizin projeniz nedir' diye sordum. ‘Anayasa'da değişiklikler yapılacak, Anayasa'da Türk'ten başka Kürt milleti vardır ifadesi de geçecek' dedi.

‘HÜKÜMET SÖZÜNÜ TUTMAZSA DAĞA ÇIKARIM'

Projesinde PKK'lılara genel af çıkartıp hepsini serbest bırakmak da vardı. Bırakılanlar o dönemdeki BDP'nin çatısı altında siyasi faaliyetlerini sürdürebileceklerdi. Buna karşılık da PKK'nın silah bırakmasını istiyordu. Af çıktıktan sonra hepsi Türkiye'ye geri döneceklerdi. Ben onlara, ‘Şayet PKK silahını bıraktı, hepsi Türkiye'ye geldi, o zaman Türkiye hükümeti verdiği vaatleri tutmazsa ne olacak' diye sordum. Emre Taner, ‘Eğer hükümet sözünü tutmazsa ben de dağa çıkarım' dedi.”

ÖCALAN İÇİN 'MANDELA MODELİ' PLANLANDI

Emre Taner'in ilk 3 yıl içerisinde PKK'dan yaklaşık 70 kişiye af verilmeyeceğini söylediğini belirten Kürt siyasetçi Pencewini şöyle devam etti: “Taner şunu dedi:‘Bu 70 kişi isterse güneyde, yani bizim bölgede, isterse herhangi bir Avrupa ülkesinde kalabilir. Harcamalarını biz karşılarız. Bu 3 yıl içerisinde bu kişilere yavaş yavaş af çıkaracağız, zamanla onlar Türkiye'ye gelip topluma katılacak.

HAPİSTEN ÇIKARACAĞIZ

Bu 3 yıl içerisinde Abdullah Öcalan'ı hapisten çıkarıp ev hapsine tabi tutacağız. Nelson Mandela'nın projesi gibi bir şey düşünüyoruz. Öcalan'ı ev hapsinde tuttuğumuz zaman, insanlarla, gazetecilerle vs... görüşebilir. Öcalan'ın affedilmesi için kesinlikle parlamentonun bunu onaylaması gerekir.' Ben, ‘Meclis onaylamazsa ne olur' diye sordum. ‘Biz bununla ilgili çalışacağız, çünkü zaten meclisin büyük çoğunluğu bizden oluşuyor.”

'ERDOĞAN VE GÜL MİT'TEKİ GÖRÜŞMEMİZİ CANLI İZLEDİ'

“Emre Taner, söylediklerinin, Erdoğan tarafından onaylanıp onaylanmadığına dair bir şey söyledi mi” sorusuna “Erdoğan kendisine, böyle bir proje yap diye teklif etmiş. Ondan sonra bu yaptığı projeyi sunmuş ve Erdoğan'ın onayını almış. Böyle söyledi” yanıtını veren Pencewini, “O halde, bu görüşmede anlatılan planların hepsi, o dönemki hükümetin onayladığı görüşler miydi” sorusu üzerine şunları anlattı:

İÇİNDEN GEÇENİ SÖYLE

“Tamamen. Bizim yaptığımız bütün görüşmeleri Erdoğan ve Gül de canlı olarak izledi. Kameradan canlı olarak bizleri izledikleri söylendi. Bana ilk gittiğimizde, ‘Bizi Erdoğan ile Gül canlı olarak izliyor, bu yüzden sen rahat ol, içinden geçen ne varsa söyle, çekinme' dediler.”

'OSLO İÇİN KANDİL'E BİR HELİKOPTER GÖNDERİLDİ'

“Oslo görüşmeleri sırasında sürece herhangi bir dahliniz oldu mu? Sizce bu görüşmelerin gerçekleşmesinde kimlerin çabaları oldu” sorusuna Mehmet Emin Pencewini şu yanıtı veriyor: “O çok gizli bir görüşmeydi ama Gülen Cemaati bunu açığa çıkardı. Gülen'in adamlarından birisi bunu deşifre etti ve bunu Erdoğan'a karşı kullanmaya başladılar. Kimin gerçekleştirdiğini bilmiyorum. Kandil'e bir helikopter geldi. Kandil'den yetkililerin birisini aldı, götürdü. Helikopterin kime ait olduğunu bilmiyorum. Bu sürede Türkiye tarafı benimle görüşmek istedi ama ben gitmedim, çünkü Kandil ‘Gitme' demişti.”

'DOLMABAHÇE'DEN HEPİMİZ MUTLU OLDUK'

Oslo görüşmelerinin ardından çözüm sürecinin başladığını ve burada da bazı görüşmelere aracılık ettiğini belirten Mehmet Emin Pencewini, “Sonra zaten Dolmabahçe mutabakatı oldu. Yaptığım çalışmaların sonuç vermesinden çok memnun oldum. Bu anlaşmadan Talabani ve Barzani de çok mutluluk duydu. Ama ne yazık ki sonra bitti” dedi.

kaynak

redyellow isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-19-2016, 18:42   #2
Kullanıcı Adı
akses
cik-cık-cak

sonuç ne ?

TEMİZLİK.
Tebrikler Reis, kanalizasyondakileri oyaladın ve gayyaya gömdün kefereleri.
akses isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)