![]() |
#1 |
![]() IMF tiyatrosu
Başbakan, 6 yıldır talimat aldıkları IMF’ye “rest” çekerken, bazı bakanlar, Merkez Bankası ve TÜSİAD IMF’ye “ılımlı” yaklaşıyor. Baykal ise hükümetin IMF ile tıpış tıpış anlaşacağını” söylüyor. Bütün Türkiye, acı faturasını ödemekte olduğu trajikomik IMF oyununu ibretle izliyor. Erdogan:IMF borcuna ihtiyacımız yok Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF’nin‘yatırımları durdur, büyümeyi düşür, bütçeni indir’ demesi halinde böyle bir anlaşmaya ‘evet’ demeyeceklerinin altını çizerek, “Biz kendi yağımızla kavrulmasını biliriz, eğer IMF bize bu sıkıntılı dönemde ‘ben sizlere borç vermiyorum’ derse, vermeyebilir. Vermek zorunda da değil. Çok da ihtiyacımız yok. Türkiye güvenli bir limandır” dedi. BaŞbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF’nin ‘yatırımları durdur, büyümeyi düşür, bütçeni indir’ demesi halinde böyle bir anlaşmaya ‘evet’ demeyeceklerinin altını çizerek, “Biz kendi yağımızla kavrulmasını biliriz, eğer IMF bize bu sıkıntılı dönemde ‘ben sizlere borç vermiyorum’ derse, vermeyebilir. Vermek zorunda da değil. Çok da ihtiyacımız yok. Türkiye güvenli bir limandır” dedi. Erdoğan, mevduat garantisini belirleme yetkisini TMSF’den alıp Bakanlar Kurulu’na devreden yasal düzenlemeye ilişkin de, “Yetki alıyorsak krizi ortadan kaldırmak ve krizi yönetmek için biz böyle bir yetkiyi alırız. Nitekim de talep edişimizin altında yatan gerçek de budur. Bu kriz dönemini çok daha farklı, çok daha olumlu istikamette yönetebilmek içindir” değerlendirmesini yaptı. Başbakan Erdoğan, resmi davetlisi olarak Ankara’da bulunan Kırgızistan Başbakanı İgor Çudinov ile bir araya geldi. Başbakanlık Merkez Bina’da yaklaşık 1.5 saat süren baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından iki başbakan, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ve Çudinov, basın toplantısından önce de Türkiye ile Kırgızistan arasındaki uzun vadeli ekonomik ve ticari işbirliği anlaşmasına imza attı. Başbakan Erdoğan, mevduat garantisini belirleme yetkisini TMSF’den alıp Bakanlar Kurulu’na devreden yasal düzenlemeye ilişkin bir soru üzerine de, “Yetki alıyorsak krizi ortadan kaldırmak ve krizi yönetmek için biz böyle bir yetkiyi alırız. Nitekim de talep edişimizin altında yatan gerçek de budur. Bu kriz dönemini çok daha farklı, çok daha olumlu istikamette yönetebilmek içindir” dedi. IMF’ye sert uslüp Erdoğan, IMF ile Stand-By anlaşması konusunda gelinen noktanın sorulması karşısında da, IMF’ye yönelik üslubunu sertleştirdi. Erdoğan, şunları söyledi: “IMF bu noktada karşılıklı çıkara dayalı olarak bir yaklaşım gösterecek olursa biz zaten daha önce de ifade ettiğim gibi IMF’ye karşı olumsuz bir tavrın içinde olan bir yönetim veya ülke değiliz ama dediğim gibi bizim ümüğümüzü sıkıp da, ‘yatırımları durdur, büyümeyi düşür, bütçende şu kadar aşağı indir’, derse bu çalışma demektir. Biz çalışan ülkeyiz, çalışan bir hükümetiz, çalışan bir yönetimiz. Dolayısıyla böyle bir anlaşmaya ‘evet’ diyemeyiz. Bu konuda bütçede bizim bazı rezervlerimiz var. Maliye Bakanıma ve ilgili arkadaşlarıma bu konuda gerekenleri söyledim. Aynı şekilde büyümede hedeflerimiz var. Bir defa bu hedefin altına düşemeyiz, dedik. Bunu da arkadaşlarım kendilerine ilettiler. Bunun yanı sıra yatırımlardan da bu çerçeve içerisinde zaten vazgeçemeyiz, yatırımlarımıza da devam ediyoruz. Türkiye büyüyen ve kalkınan bir ülke. Yıllarca geri kalmışlı , görüşme sırasındağın bedelini ağır ödemiş bir ülke. Bu makas açığını kapatmaya çalışan bir ülkeyiz.”İHA Milli Gazete
![]() |
|
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|