![]() |
#1 |
![]() Turizm kentimiz Antalya ciddi değişimlere uğradı. Metroda dünya rekoru kırdı. Erdoğan'ın adını ilk açıkladığı aday olan Menderes Türel, bekçiliğe de razı...
2004 seçimlerinden önce CHP'nin üç kalesinden birisi olan ama Menderes Türel'le birlikte AK Parti'ye geçen Deniz Baykal'ın memleketi Antalya aradan geçen 5 yılda çok ciddi değişimlere uğradı. Şehir daha önce bilip de son dönemde ara ara gidpi gelenlerin dikkatinden kaçmayan bu değişimlerin en büyüğü ise 11 kilomterelik metro hattı. Menderes Türel'li Antalya, bir buçuk yılda 11 kilometre metro hattı yaparak dünya rekorunu kırdı ve geçtiğimiz pazar günü de Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla ilk yolcularını taşıdı. Üstelik bu hattının bitirme vaadi ise Haziran 2009... Bu rekorda onun dılında başka bir belediye başkanının da emeği var. üstelik farklı bir ilinin belediye başkanı. Türel bu ismi övüne övüne açıkladı. ![]() Evet, her üç-beş ayda bir, bütün bürokratlarımızla biraraya geliyoruz Büyükşehir belediyeleri olarak. Neler konuşuyorsunuz? Neyi yaptık, neyi nasıl yapamadık, başkası nasıl yapmış, hep bunların masaya yatırıldığı toplantılar yapıyoruz. Yararlı oluyor mu? Olmaz mı? Ben her yerde söylüyorum. Belediye başkanlık dönemimde en çok desteği verimi Büyükşehir belediye başkanları ile yaptığımız toplantılar oldu. Çok faydalı oldu. Herkes kendi ilini mi masaya yatırıyor? Tam değil. Ben Kayseri hakkında da fikir veririm. Gördüklerimi söylerim. İnsanlar Antalya’nın ne kadar büyüdüğünü Antalya’nın içindeyken fark etmeyebilirler. Dışarıdan gelen yetkili isimler dönem dönem değişimleri daha iyi anlıyor. Örnek aldığınız bir belediye başkanı var mı? Var. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki. Ben her yerde söylerim. Mehmet Özhaseki’nin tecrübelerinden Antalya için çok yararlandım. O konuda kompleks yapmaya gerek yok. Herkesin örnek aldığı birileri illaki vardır. Menderes Türel çok farklı bir insan. Sıradışı bir beeldiye başkanı porteresi var. Yılların gazetecisi ve yine yılların Sanayi Odası Başkanı. 5 yıldır yönettiği şehrini geçmişini, ihtiyaçlarını, eksiklerini çok iyi biliyor. Yeni dönem için Başbakan Erdoğan'ın adını ilk açıkladığı belediye başkan adayı olma özelliğini de elinde bulunduran Menderes Türel ile Haber 7 ziyaretinde geniş bir söyleşi yaptık. Adını merhum Başbakan Adana Menderes'den alan Türel'in ablasının adı da Berrin. Menderes ailesine bu bağlılık dededen geliyor, Demokrat Parti'nin ikinci kurucu başkanıymış. Babası Demirel'in sıkı dostu olan Türel'in amcası ise Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sudi Türel. AK Parti tercihinin de aileden kalma anlayışa bağlayan Türel partisine bağlılığını şu sözlerle ifade ediyor: "Ben o ailenin temsilcisi olarak “siyasette zikzak yapmayacağımı” ilk gün ifade etmiştim. Ben yarın partimiz tarafından farklı bir noktada görevlendirilsem hiç nedenini dahi sormadan görevimi yapmaya hazırım. Siyasete 60 yılını vermiş ailemin geçmişine gölge düşürmem." Türel ile ayrıca en çok beğendiği belediye başkanını, oğluna koyduğu ismi, yapacaklarını ve Baykal'la olan ilişkisini konuştuk... ANTALYA O REKORU NASIL KIRDI? Antalya’nın çok ciddi bir değişim geçirdiğini arar şehre gidip gelenler hemen fark edebiliyor. Geride kalan 5 yılda nasıl bir plan uyguladınız? Ben hep Antalya’nın sorunlarını bilen birisi oldum. Ankara Sanayi Odası başkanlığı yaptım. Sanayi Odası Başkanı bir şehrin en önde gelen kanaat önderidir. Ayrıca gazeteciyim de. Uzun yıllardır Antalya’nın sorunları ile uğraşıyorum. Bu konuda bir şeyler yazdım çizdim yaptım. İlk belediye başkanı seçildiğimizde iki ay kendimizi belediyeye kapattık. Kapattık derken? Seçildikten sonra belediyede karargah kurduk. Ne bir basının huzuruna çıktı. Ne de yapacaklarımızı başka bir yerde anlattık. “Ana Kent Planı” dediğimiz bir çalışma hazırladık. (Bu arada planın baş harflerine dikkatimi çekerim) Bunu 3 Haziranda basına tanıttık. Neler vardı “Anakent Kalkınma Planı”nda? Üç aşamalı proje; kısa vade, orta vade, uzun vade... Kısa vadede “altyapı” dedik. Orta vadede “kısa vadeden uzun vadeye geçiş süreci” dedik. Uzun vadede ise “raylı sistem, çöpten enerji elde edilmesi ve kentsel dönüşüm” gibi projeleri gerçekleştirdik. Biz Antalyalılara ne söz verdiysek yerine getirdik. Bu güne dek bir tek sorunun altında kalmadık. “Kavşakları 3 ayda bitireceğiz” dedik bitirdik. Hafif raylıda “Dünya rekoru kıracağız” dedik, kırdık. Bir buçuk senede 11 kilometre yapan başka vilayet dünyada yok. 31 Aralık 2008’de tren ilk hareketini yapacak dedik ve sözümüzü tuttuk. Bu rekoru kırarken nasıl bir yol izlediniz? Raylı sistem çok komplike bir proje. Üç tane önemli ayağı var. İnşaat, elektrik, vagonlar… Bunu çok farklı kurguladık. Türkiye’de herhalde ilk defa raylı sistem projesini biz ihale ettik. Konsorsiyumdan uzak durduk, kaçtık. Mesela Kayseri 5-6 yılda bitirmiştir. Ama bizim bu kadar erken bitirmemizdeki en önemli etken Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’dir. O nerelerde oyalandığını söyledi. Biz de ona göre hareket ettik. ![]() Yani rekorda Özhaseki’nin de emeği var… Tabii. Ben her yerde söylüyorum. Mehmet Özhaseki Maliye Bakanlığı’ndan stopaj izni için 6 ay uğraşmış. Ama ben onun tecrübesiyle o izni 6 saniyede aldım. “Kesinlikle konsorsiyum yapma” dedi. Yapmadık. Gerçekten de öyle. Konsorsiyumda herkes kendi iş alanından sorumlu oluyor. Elektrikçi, elektrik sisteminden, inşaatçı kendi işinden. Ama yarın bir arıza odlumu kimse yanaşmıyor. Biz bir tane pilot ortak kurduk. Tek kişiyi muhatap aldık. İhale kurgulanmasından sonra biz bu dünya rekorunu kırdık. ANTALYA'NIN "3T"SİNE BİR "T" DAHA EKLENDİ OĞLU'NUN ADI NEDEN AKANT? ![]() Ben espri yapıyorum birinci benim diye. Sayın Başbakan o törende önce beni açıkladı sonra Özhaseki ve Akyürek’i açıkladı. (Gülüşmeler) O yüzden ben ilk açıklanan ismim. < Antalya, Kayseri, Konya ve 3 gün sonra Kocaeli ile İstanbul’un adayları ile yola devam edileceğini açıkladı Başbakan. Daha sonra ise yola devam edilenler bile sıkıntılı bir süreçle açıklandı. Bunu neye bağlıyorsunuz? İlk açıklananlar üzerinde konsensüs oluşan adaylardı. Temayül yoklamaları yüzde doksanın üzerinde çıkmış, il milletvekillerinin tamamının hem fikir olduğu, genel merkez tarafından tasvip gören adaylar ilk önce açıklandı. < Sizin için nasıl bir izlenim var. Bilgi edindiniz mi? Bizim bir sıkıntımız olmadı. Temayülde yüzde 94 çıktı. Milletvekillerimizin de tamamı hem fikir oldu. Hatta duyumum Antalya genel merkezde hiç konuşulmadan belirlenmiş… < Siz ilk aday olduğunuzda AK Parti ile pek bağdaştırılmadınız. Medyada da böyle bir eğilim oldu. Dillendirildi. Menderes Türel ne kadar AK Parti’li? Belediye başkanı olmadan önce siyasete girme kararı verdim. 5 yıllık bir siyasetçiyim. Daha önceden bende oluşmuş bir fikir vardı; “Siyaset yaparsam bir gün AK Parti’de siyaset yapacağım” diye. Onu uygulamaya koydum. Hedef olarak da belediye başkanlığını seçtim.1949’dan beri siyasetin içinde olan bir aileyiz. < Kimler var aileden siyasetçi? Dedem Demokrat Parti’nin ikinci kurucu başkanı. Benim adım Menderes ablamın adı Berrin. (Adnan Menderes’in eşi) Babam Süleyman Demirel’in Antalya’daki en yakın arkadaşı. Amcam rahmetli Özal’ın 30 parti kurucusundan biri. Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sudi Türel. Biz aile olarak hayatımız boyunca zikzak yapmadık. Ben o ailenin temsilcisi olarak “siyasette zikzak yapmayacağımı” ilk gün ifade etmiştim. Ben yarın partimiz tarafından farklı bir noktada görevlendirilsem hiç nedenini dahi sormadan görevimi yapmaya hazırım. Siyasete 60 yılını vermiş ailemin geçmişine gölge düşürmem. < Ekşisözlük sitesine bakıyor musunuz hiç? Sizinle ilgili 25 tane yorum yapılmış… Yok bakmadım. Ne yazmışlar bilmiyorum da. < Oğlunuzun ismiyle ilgili bir entry var orada. “Akant”ın çağrışımlarını yazmışlar. Çok ilginç bir isim. Nereden buldunuz? Ben onu bir misafirlikteyken elime geçen isimler sözlüğünden buldum. Sözlüğü açtım karşıma Akant çıktı. Sözlükte anlamı, temiz doğru isim kişilikli insan olarak geçiyor. Birçok çağrışım da yapıyor. Akant, Akdeniz’in Antalya ile birleşmesini anlatıyor. AK Parti’nin ‘AK’ı ile Antalya’nın ‘Ant’ın çağrıştırıyor. Bir taraftan rekor gelirken bununla birlikte Antalya’da ciddi bir ulaşım sorunu baş gösterdi. Çeşitli şikâyetler oluştu. Bunu neye bağlıyorsunuz? Çünkü biz metro yaparken bir çok caddeyi kapattık. Bir çok sokak trafiğe kapandı çünkü kazıyorsunuz, kırıyorsunuz, döküyorsunuz. Bunu ancak cadde, yol kapatarak yapabilirsiniz. Tabii o yollar kapanınca Antalya’da büyük sorun oldu trafikte. İnsanları toplu taşıma araçlarına yönlendirmeye çalışıyoruz. Sözleşme gereği projenin teslim alma süreci 2009’un Haziran ayı. Şu anda yolcularla deneme seferlerine başlıyoruz. Raylı sistem hattı üzerinde 200 tane toplu ulaşım hattı var. Raylı sisteme geçildiğinde dolmuş ve araç boşalması olacak trafikte ve bu da trafiğin rahatlamasına yol açacak. İnşaatın verdiği sıkıntılar nedeni ile şu anda bu gerçekleşmedi şeklinde göstermeye çalışıyorlar özellikle de muhalefet bunu çok yapıyor. Ama daha bitmedi ki zaten, bitince bu rahatlama olacak. Bununla birlikte toplu kavşak inşaatlarına 2004’te başladık. 2005 Şubatı’nda ben açtım. Biz kavşakları yapmadan önce trafikteki araç sayısı 230 bindi. Şimdi ise 600 bin. Dört senede 3 katı yükseldi. O kavşakları yapmasaydık ne olurdu? Muhalefet bizi “kavşaklar trafiği sıkıştırdı” diyerek eleştiriyor, herhalde onlar araçlarına kanat takıp bu işi çözmeyi düşünüyorlar. Antalya denilince akla “3 T” geliyor. Turizm, tarım ve ticaret… Bu alanlarda Antalya şu anda nasıl? Biz bu ‘T’ye bir tane daha ekledik. Dört oldu. Teknoloji. Antalya teknoloji başkenti olmalı, silikon vadisi olmalı. Biz bu projeleri ticaretin gelişmesi için yapıyoruz. En medeni projelerle Antalya’yı tanıştırmalıyız. ’Dört T’nin “ticaret” boyutunda görünen istenilen açılımlar bir türlü gerçekleşmedi. Bu açılım ne zaman gerçekleşecek? Antalya’da ticaret eşittir turizm. Ben oda başkanlığımdan beri şunu söylerim hep; gecekondu mahallesinde bakkalın turizmle ilgisi var. Çünkü o bakkaldan alış veriş yapan insanlar, bir otelde komi ya da aşçı. Ticaretin gelişmesi tamamen turizme bağlı. Bu yüzde turizmi 12 aya yaymaya çalışıyoruz. Dünya projelerini hedefliyoruz… Örnek? Kruvaziyer Liman... Zengin turist büyük gemilerle gezer. Günü birlik limanlara demirler o gemiler. Gemiler demirlediğinde genellikle kent esnafından alış-veriş yapılır. Tarihi yerler gezilir. Kent ticaretine müthiş katkı sağlar. Biz Antalya’da bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Böylelikle “günü birlik turist yağacak esnaf coşacak” diyoruz. Projeleri bitirme tarihi ne, önümüzdeki 5 yıl mı? Bizim tüm projelerimizin tamamı “tam zamanında” tamamlanacak. Söz veriyoruz. Bundan önce nasıl verdiğimiz sözleri yerine getirdiysek, tuttuysak onun özgüveni çerçevesinde de yeni projelerimizi de zamanında bitireceğiz. aynı şekilde yine söz verdik tutacağız. Tam zamanında tamamlayacağız bu projeleri de bizden başka hiç kimse Antalya’da yapamaz. Bunu çünkü Antalya’da biz olmayı başardığımız için bizden başka hiç kimse yapamaz diyorum. Çok kesin konuşuyorsunuz. Bu kadar iddialı olmanızın arkasında ne var? Antalya’da “biz olmayı başardığımız” için bizden başkası yapamaz. Antalya’nın tarihi boyunca yapılmış hizmetlerin misli misli fazlasını biz 5 yıl içinde yapmışsak, bundan sonrası için de çok kesin konuşuyorum. Bu hizmetlerin gerçek sahibi de Antalyalılar. Bize çok sabrettiler. Onların bize gösterdiği destek, sabır, anlayış olmazsa biz bunları yapamazdık. "GAZETECİLİĞİ VE AİLEMİ ÇOK ÖZLÜYORUM" Siyasiler genelde bu hayata başladıktan sonra, özel hayatları aşağı yukarı yok oluyor. En çok özlediğiniz şeyler neler? Ailemi ve mesleğimi… Önce ailem sonra da mesleğim. Gazetecilik yani. Şimdi bu birikimle bir de yazı yazıyor olsaydım, memlekete daha sağlıklı yorumlar katardım. Ama onun özlemini de bazı konuşma metinlerimi kendim yazarak gideriyorum. Siyaset sonrası için hedef belli o zaman… Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkânıdır. Siyasi hayatım bittiği zaman yeniden gazetecilik mesleğine dönmeyi çok istiyorum. Ailemi çok özlemekle birlikte, onlara gerekli zamanı ayırmaya elimden geldiğince çalışıyorum. Beni işimin dışında yalnızca ailemle görebilir Antalyalılar. İnsanlarla birebir temas kurmaya özen gösteriyor musunuz? Çookkk… Bazen çok çalıştığım için vatandaşlara zaman ayıramıyorum. Ama en sevdiğim şeydir insanların arasına karışmak. Vatandaşla berberken inanılmaz mutlu oluyorum. Keşke zaman olsa da daha çok zaman geçirebilsem... Vatandaşlar sizden en çok ne istiyor ve ne çok neyden memnunlar? Antalyalılar yapılan hizmetlerin farkında. Bu kadar altyapıya önem verip halkın teveccühüne bu denli mazhar olmak çok nadirdir siyasette. Talep noktasında ise, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Antalya’da da iş ve aş problemi geliyor. Ama bu dünya projeleriyle Antalya’da bu sorunu çözmeyi düşünüyorum. Projelerimizle iş ve aş sorununu çözmeye hazırız. Antalyalı olarak Deniz Baykal ile ilişkiniz nasıl? Kendisi ile karşılaştığımızda saygı çerçevesinde her zaman iletişim kuruyoruz. Konuşuyoruz. Ben Ticaret Sanayi Odası başkanıyken vergi ödül törenlerimizim tamamına katılmıştır. Onu benden sonra da geleneksel hale getirdi. Ama ben Sayın Baykal’ın da belediye başkanıyım. Seçildikten sonra bir kuru teşekkürü, tebriki bekledim kazandığımda ancak ne yazılı ne de sözlü olarak görmedim. Onun üzüntüsünü yaşıyorum. Kendisine kırgın mısınız? Kırılganlık yok, eğer kırılmış olsam bizzat onun evinin önünde yaptığım parkın açılışına kendisini arayarak davet etmezdim. Ancak kendisi o gün Antalya da olmasına rağmen katılamadı o programa. Neden katılmadı? Bunun siyasi bir malzeme yapılmasını istememiş olabilir mi? Bunu bence siz Sayın Baykal’a bir sorun. (Haber 7)
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|