![]() |
#1 |
![]() İslam hukukuna göre ana dille eğitim hakkının engellenmesinin hükmü nedir?
Kürtçe ana dille eğitim son günlerin en fazla tartışılan konusu. Kürtler için ana dille eğitim olmazsa olmazların başında yer alıyor. Kürt sorununun çözümünde devletin nasıl bazı kırmızı çizgileri varsa, ana dille eğitim hakkı da Kürtler için kırmızı çizgi. Bundan taviz verilemez, geri adım atılamaz. Başbakan Tayyip Erdoğan ise farklı bir noktada. Almanya ziyaretinde 'Asimilasyon bir insanlık suçudur, Almanya'da yaşayan Türkler kendi ana dillerinde eğitim alabilmelidir' derken; Türkiye'de kendi vatandaşı Kürtlerin ana dille eğitim talepleri için çok da nazik olmayan bir dille ve üstüne basarak "Kimse bizden Türkçeden başka bir dille eğitim talebinde bulunmasın" diyor. Ahmet Altan "Başbakan Almanya'da yaptığı konuşmayı Diyarbakır'da yapmalıydı" derken yerden göğe kadar haklı. Haklı olmasına haklı da bizim sağcı milliyetçi Türk islamcılarımız aynıı fikirde değil. Din ile milliyetçiliğin iç içe geçtiği, vatan, bayrak, devlet ve askerin kutsandığı mantalitenin değişmesi zor. Bu çarpık anlayışın amigoluğunu yapanlar kendilerini düzelteceklerine üstüne üstlük bir de halkın kafasını karıştırıyorlar. Onlar karıştırdıkça da çözüm zorlaşıyor. Ne doğru, ne yanlış? Esastan tartışmak, tartışırken de bir ölçü ortaya koymak gerekiyor. Buna kim nasıl ve neye göre karar verecek ve bu ana dille eğitim meselesi nasıl çözülecek. Müslümanlar için İslam hukuku, laik sekülerler için Liberal Demokrasi, İnsan hakları evrensel beyannamesi Avrupa birliği kriterleri açık ve net. Ana dille eğitim hakkı engellenemez! Abant platformu'nun 2008 yılında altına 100'ün üzerinde aydının imza koyduğu sonuç bildirgesi de aynı doğrultuda. Kürtlerin ana dille eğitim hakkı engellenemez deniliyor. Peki mesele bu kadar açık ve net iken "İnsan haklarına saygılı laik demokrat bir hukuk devleti" olan Türkiye Cumhuriyeti'nin 'İslamcı başbakan'ı neden böyle konuşuyor? Hani O öyle konuşuyor da bu kadar liberal,demokrat ve İslamcı neden susuyor? 12 Eylül 2010 referandumunda bir çok Müslümn aydın, cemaat ve tarikat önderi çok açık bir şekilde 'Evet' için çalıştı. Bunun bir demokrasi ve hukuk mücadelesi olduğunu söylediler. Bitlis Norşinli Şeyh Nureddin, Bitlis Ohinli Şeyh Nimetullah ve Şeyh Said Efendi'nin aynı adı taşıyan torunu Şey Said Efendi televizyonlara sarıkları ve cübbeleriyle çıkarak halkı 'Evet' oyu vermeye çağırdılar. Ülke yönetimi için siyasi bir konuda fikir beyan ettiler. Şimdi aynı şeyh efendilere ve bütün İslami kanaat önderlerine saygıyla bir soru sormak istiyorum: İslam hukukuna göre ana dille eğitim hakkının engellenmesinin hükmü nedir? Helal midir, haram mıdır? Bu konuda İmam Hanefi, İmam Malik, İmam Hanbel ve İmam Şafii'nin fetvaları nedir? Emevi, Abbasi, Selçuklu, Mervani,Eyyubi, Osmanlı yönetimlerinin uygulamaları nasıldır? Sorum çok açık! Fazla söze gerek yok! Saygıyla sorduğumu sorunun cevabını sabırla bekliyorum. Gözüm sizleri izlediğim TV kanallarında! Altan TAN
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Stil | |
|
|