![]() |
#1 |
![]() ![]() TRT 1’de yayınlanan Enine Boyuna programında 28 Şubat sürecinin Türkiye’de nasıl bir değişikliğe yol açtığı konuşuldu. Programın daimi konukları İsmet Berkan, Mustafa Karaalioğlu ve Hatem Ete, Türkiye tarihindeki 28 Şubat etkisini kendi perspektiflerinden yorumladılar Stargazete.com / Özel MUSTAFA KARAALİOĞLU 28 Şubat’ın sosyal ve siyasi sonuçları 28 Şubat’ın Türkiye’de nasıl bir değişime sebep olduğunu değerlendiren Mustafa Karaalioğlu, “28 Şubat muvaffak olamadı ama toplumda bir ayrışmayı körükledi” dedi. “Toplum mühendisliği kavramı bizim siyasi literatürümüze 28 Şubat’la düştü. 28 Şubatçılar ‘ne yapmaya çalışıyor’ diye sorduğumuzda yapmak istedikleri en önemli şeylerden bir tanesi de toplum mühendisliği. Yani toplum mühendisliği aracılığıyla bir toplum şekillendirmek. Bu şekillendirilen toplumda kimlerin olmayacağı, hangi siyasetin, hangi eğitim anlayışın, hangi ekonomik gücün olmayacağı da belliydi.” “Böyle bir zeka seviyesi vardı: ‘Biz toplumu yeniden dizayn ederiz. Eğitimde şu şu alanları kısıtlarsak oradan bizim istediğimiz gibi öğrenciler yetişir. Öbür tarafta siyasette sürekli kafalarına vurarak onları küçültür ve etkisiz hale getiririz. Ve ya ekonomide yeşil sermaye diye tabir edilen şirketlere de baskı uygularsak ekonomik birer faktör olmaktan bunu çıkartırız ve diğerleri…’” İSMET BERKAN Demirel'e verilen brifing 28 Şubat öncesinde Süleyman Demirel’e Genelkurmay’da verilen brifingden bahseden İsmet Berkan, o brifingde bulunan 6-7 maddenin tamamen uyduruk şeyler olduğunu belirtti. “17 Aralık 1996 günü Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tek başına Genelkurmay karargahına gitti. Ve Genelkurmay’da ona brifing verildi. Türkiye’de yükselen irtica tehdidiyle ilgili bir brifing. Demirel tabi mühendis, kafası somut şeylere çalışan birisi. Bu brifingi dinlerken de not alıyor. Brifing bittikten sonra da diyor ki ‘Bakın ben notlar aldım. Burada şimdi size tekrar soruyorum. Bunları mı söylediniz siz bana?’ 6 7 maddelik not almış. Onlar da diyorlar ki; ‘Evet onları söyledik…’ HATEM ETE 28 Şubat’ın farkı ne? 28 Şubat postmodern darbesini diğer darbelerden ayıran unsurları değerlendiren Hatem Ete, 28 Şubat’ta diğer darbelerin aksine askerin kendi gerekçesini kendisinin ürettiğini söyledi. “Diğer bütün darbeler soğuk savaş dönemi darbeleriydi aslında. Darbeler bu çerçevede işlev görüyordu. 28 Şubat süreci darbeye uygun bir siyasal iklimin darbeyi yapmaya ısrar etmesinin sonucunda ortaya çıktı. Bu yüzden yarım yamalak bir darbe oldu. Tam darbe olmayı da başaramadı ama diğer darbelere göre birçok yönden daha fazla etkili olabilecek sonuçlar da elde etti. Bu genel farkın ötesinde çok somut birkaç fark konulabilir 28 Şubat ile diğer darbeler arasında. Diğer darbelerde en temel özellik asker bir siyasi kargaşayı ya da bir toplumsal çatışmayı engellemek üzere meşrulaştırdı misyonunu. Ve sürekli şunu söyledi: “Siyaset bir çözüm üretemiyor, siyaset kendi içerisinde çok çatışmalı, toplumsal bir kaos var. Dolayısıyla askerin gelip bu işi çözmesi lazım…” 28 Şubat sürecinde böyle bir ortam yoktu. Dolayısıyla asker kendi gerekçesini kendi üretti.” star
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Stil | |
|
|