![]() |
#1 |
![]() Sevgili vatandaşlarım...
Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Yeni bir ayın, yeni bir başlangıcın arifesindeyiz. Hep söylerim; her gün yeni bir başlangıçtır. Her yıl, her mevsim, her ay da yeni bir başlangıçtır. Taze bir başlangıç için diyorum ki, gelin umutlarımızı, hayallerimizi, kardeşlik bağlarımızı, vatandaşlık şuurumuzu bir kez daha tazeleyelim. Her millet, her devlet gibi bizim de sorunlarımız, zorluklarımız var. Ama bir ve beraber olduğumuz sürece aşamayacağımız hiç bir engel yoktur, olamaz. Bizim sabit noktamız, birlik ve bütünlüğümüzdür. Bunu koruduğumuz takdirde, önümüzde parlak bir gelecek için tarihi imkân ve fırsatlar bulunduğunu bilelim. Yeter ki, birbirimize inanalım, güvenelim. Aramızda kuşkuya, evhama, güvensizliğe yer olmasın. Aramıza fitne, nifak tohumları ekmek isteyenler fırsat bulmasın. Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak, Atatürk'ün gösterdiği çağdaşlaşma hedeflerine doğru durmadan yoluna devam edecektir. Bu yolun özellikle dönüşü yoktur. Zaman zaman birliğimize, bütünlüğümüze, gelecek umutlarımıza, huzur ve istikrarımıza kast edenler yolumuza çıkabilir. Çeteleşmeler, hukuk dışı yapılanmalar, terör şebekeleri karşımıza çıkabilir. Ama milletimiz, hükümetimiz ve anayasal kurumlarımız mücadele iradesine sahiptir. Sonuna kadar da mücadelemiz devam edecektir. Geçtiğimiz pazar akşamı ne yazık ki terörün nasıl bir vahşet olduğunu bir kez daha gördük. İstanbul Güngören'de işlek bir caddede ve yoğunluğun bulunduğu bir saatte kadın, erkek, çocuk, yaşlı ayırt etmeyen alçakça bir terör tuzağı, masum vatandaşlarımızı hedef aldı. O akşamda söylediğimiz gibi, nefretle lanetlediğimiz bu vahşetin sorumluları, nerede olurlarsa olsunlar hiç bir şekilde kendilerini bekleyen sondan kurtulamayacaktır. Olayın hemen akabinde İstanbul Valimiz Muammer Güler ve Başbakan Yardımcımız Hayati Yazıcı Bey diğer yetkililerimizle birlikte olay yerine intikal ederek gerek emniyet tedbirlerini, gerekse acil yardım ve tıbbi müdahale çalışmalarını koordine ettiler. İçişleri ve Sağlık Bakanlarımıza da çalışmalara nezaret etmek üzere İstanbul'a hareket etmeleri için talimat verdik. Ne yazık ki, teröre kurban verdiğimiz canlarımız geri gelmiyor. Millet olarak acımız büyük. 17 kardeşimizi bu hunhar saldırıda kaybettik. Çok sayıda vatandaşımız da yaralı olarak hastanelere kaldırıldı. Hemen ertesi gün Bakanlar Kurulu toplantımızı iptal ederek biz de 8 bakan arkadaşımla Güngören'e gittik. Oradaki kardeşlerimizle kucaklaştık, acılarını paylaşmaya gayret ettik. Hastanelerde yatan yaralı vatandaşlarımızı ziyaret ederek durumlarını takip ettik, geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Aynı gün ikindi namazını müteakip 10 vatandaşımızın cenaze namazlarını kılarak, onları ebediyete uğurladık. İnanıyorum ki onlar, şehitlik makamına ulaştılar. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve metanet diliyorum. Yaralı kardeşlerimize acil şifalar temenni ediyorum. Yüreklerindeki o derin acıya rağmen vakar ve metanetlerini kaybetmeden birlik, beraberlik içinde şehitlerimizi uğurlamaya gelen bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Milletimizin büyüklüğüne yakışan bu tabloyu, bu birlik ruhunu, bu kader ortaklığını, bu vakar ve metaneti gösteren başta şehit ailelerimiz ve yaralı kardeşlerimiz olmak üzere bütün vatandaşlarıma özellikle teşekkür ediyorum. Bir kez daha gösterdik ki, bu tür hain saldırılar, hiç bir zaman amacına ulaşamayacağı gibi terörle mücadeledeki azim ve kararlılığımızı daha da artırmaktadır. İnanıyorum ki, aziz milletimiz, huzur ve istikrarına kast eden terör odaklarına en güçlü cevabı, kararlı duruşuyla birlik ve beraberliğine daha çok sahip çıkarak vermeye devam edecektir. Bildiğiniz gibi Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında terör örgütü hedeflerine yönelik operasyonlarını karadan ve havadan vurarak sürdürmektedir. Terör örgütü, aldığımız siyasi, diplomatik, sosyal ve ekonomik tedbirler neticesinde giderek daha fazla yalnızlığa mahkûm olmaktadır. Son günlerde artan bir şekilde giriştikleri çaresiz ve amaçsız eylemler gösteriyor ki, artık hiç bir yerde güvenli bir sığınak bulamayacaklarını anlamış bulunuyorlar. Bu çırpınışları da fayda getirmeyecektir. Terörle ne bir yere varmak, ne de herhangi bir şey elde etmek mümkün değildir. Herkes bunu böyle bilmeli, insanlık dışı terör vahşetine karşı ortak bir duruş geliştirmelidir. Değerli Vatandaşlarım… Umutlarımızı tazelemek, yeni başlangıçlar yapmak için çok sebebimiz var. Bakınız bu ayı yine içeride ve dışarıda yoğun bir programla geçirdik. 1 Temmuz’da Zonguldak’taydık. Kozlu Taşkömürü Maden Ocağı'nı ziyaret ettik. İlk kez bir başbakan olarak yerin 564 metre altına indik, 2.5 km yatay mesafede işçi kardeşlerimizin çalışma koşullarını yerinde gördük, sorunlarını bizzat kendilerinden dinleme fırsatı bulduk. Onlarla yerin altında aynı sofrayı paylaştık, dertleştik. Emekçi kardeşlerimizle dayanışmamızı ortaya koyduk 25 Temmuz’da Ankara’da Keçiören belediyemizin, 26 Temmuz’da da İstanbul Küçükçekmece'de büyükşehir belediyemizle Küçükçekmece belediyelerimizin ortak açılış törenlerine katıldık, şehir hayatı için önemi büyük olan sağlık ve spor tesisleri, sanat merkezleri, sığınma evi, alt ve üst yapılar ve parklar gibi birçok eseri halkımızın hizmetine açtık. Son olarak 28 Temmuz'da önce Arifiye'de ilk yerli tank projemiz olan Altay tank projesinin sözleşme imza törenini gerçekleştirdik. Türkiye-Kore işbirliğiyle üretilecek olan bu yerli tanklar, milli savunmamıza inanıyorum ki, farklı bir güç ve güven kazandıracaktır. Aynı gün daha sonra da Sakarya'da büyükşehir belediyemizin toplu açılış törenine katıldık. Sakaryalı kardeşlerimizle aralarında hükümet konakları, sulama göletleri, park, okullar, sağlık tesisleri gibi birçok eserin açılış coşkusunu paylaşırken, TOKİ'nin yaptığı 2219 konutun anahtarlarını da sahiplerine teslim ettik. Bütün bunlar bir heyecanın, bir değişim hamlesinin her alanda ve her yerde devam ettiğini göstermesi bakımından bana göre son derece anlamlıdır. Sevgili Vatandaşlarım… Türkiye’nin dünyadaki yerini güçlendirmesi, tarihine yakışan bir role ve ağırlığa sahip olması yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Bu sayede gerek bölgemizde gerekse dünyada yaşanan, milletimizin menfaatlerini de dolaylı ya da doğrudan etkileyen birçok kriz alanına eskisi gibi artık seyirci kalmıyoruz. Çözüm arayışlarında Türkiye önemli bir aktör, belirleyici bir unsur olarak rol alıyor. İlk kez bu ölçüde müdahil bir pozisyon elde etmiş bulunuyoruz. Dışarıda barış ve istikrar çabalarına yapıcı katkılarımız, taraflar kadar uluslararası toplumda da takdir ve destek buluyor. Bu katkılarımızın önemli bir örneği olan Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerinin dördüncü turuna da bugünlerde ev sahipliği yaptık. Tarafların iradeleri doğrultusunda devam eden bu görüşmelerin somut bir sonuca ulaşması, Ortadoğu barışı açısından büyük bir önem taşıyor. Yine 13 Temmuz'da Barselona süreci: Akdeniz için Birlik zirvesine Paris'te katıldık. Orada bölgesel ve küresel bir tehdide dönüşen su, enerji ve gıda sorunları konusunda Türkiye'nin çözüm vizyonunu anlatan bir konuşma yaptık. Ev sahibi Fransa cumhurbaşkanı Sayın Sarkozy başta olmak üzere BM Genel Sekreteri, ispanya, Almanya, İsveç, İtalya, Danimarka, Katar, İsrail başbakanları, Suriye ve Filistin devlet başkanları ile ikili görüşmelerimiz oldu. Türkiye’nin yararına olacağına inandığımız açılımları değerlendirmekte, çözüme dönük inisiyatifler almakta, dış ilişkilerimizi diyaloga dayalı yapıcı bir çizgide sürdürmekte kararlıyız. Temmuz ayı bu anlamda çok önemli dış ziyaretler yaptığımız, Türkiye’nin iki önemli dış meselesinde tarihi adımlar attığımız, önemli açılımlar elde ettiğimiz bir ay oldu. Bildiğiniz gibi 10 Temmuz’da dost ve komşu kardeş ülke Irak’ın başkenti Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirdik. Bu ziyaretimiz 18 yıl aradan sonra bir Türk Başbakanı’nın ilk ziyareti olması bakımından tarihi bir nitelik taşıyordu. Irak ve Türkiye, ortak bir geçmişe, akrabalık ilişkilerine ve coğrafi yakınlığa sahip iki ülke... Dolayısıyla iki ülke arasında köprülerin yeniden sağlıklı biçimde kurulmasını son derece önemli görüyoruz. Bu ziyaretimiz sırasında Irak yönetiminin de bizimle aynı duygular içinde olduğunu sevinerek müşahede ettik. Cumhurbaşkanı Sayın Celal Talabani ve Başbakan Nuri El-Maliki olmak üzere Iraklı yetkililerle çok yararlı görüşmeler yaptık, büyük misafirperverlik gördük. Umudum o ki bu ziyaretimiz, Türkiye-Irak ilişkileri için son derece hayırlı bir dönemin başlangıcı olacaktır. Gerek benim şahsen, gerekse beraberimdeki heyetin yaptığı ikili görüşmeler sırasında iki ülke arasında yakın geçmişte yaşanan sıkıntıların aşılması yönünde ortak bir irade oluştuğunu görmekten memnuniyet duyduk. Bu iradenin en güzel nişanesi “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi”nin bu ziyaretimiz sırasında kurulmuş olmasıdır. Sayın Maliki ile birlikte eşbaşkanlığını yaptığımız ilk toplantıda “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi”nin iki ülke arasındaki işbirliği imkânlarını en üst seviyede geliştirmesi konusunda bir mutabakat ortaya çıktı. Böylece hem iki ülke, hem de bölgemiz açısından son derece umutlu bir başlangıç yapmış olduk. Bu konsey, ilgili Bakanların katılımıyla yılda 3, Başbakanlar başkanlığında ise yılda en az 1 kez toplanacak. İki ülke arasındaki bu yakınlaşmanın tarihi ve kültürel derinliğe sahip ilişkilerimize önemli bir ivme kazandıracağına gönülden inanıyorum. Değerli vatandaşlarım... Biz Türkiye olarak Irak’ta yaşanan çalkantı ve istikrarsızlıklardan daima üzüntü duyduk, kardeş Irak halkının sıkıntılarını sıkıntımız bildik. Irak’ın toprak bütünlüğünü koruması, siyasi istikrarını kazanması, Iraklı kardeşlerimizin çektiği acıların sona ermesi tek temennimiz oldu. Son olarak Kerkük’te yaşanan kanlı terör saldırısından da büyük üzüntü duyduk. Kardeş Irak halkına başsağlığı diliyoruz. Şimdi bu yönde adımlar atılıyor, Irak’ın istikrarını kazanması, barış dolu bir gelecek inşa etmesi yolunda atılan bu adımları en güçlü biçimde destekliyoruz. Milletimize büyük acılar yaşatmış bölücü terör örgütüyle mücadelede son dönemde uyumlu bir işbirliği ve ortak yaklaşım zemini doğmuştur, bunun her iki ülke için de kazanımları büyüktür.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Stil | |
|
|