Siyaset Forum - Siyasetin Kalbi
Siyaset Siyaset haberleri bu bölümde paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 04-16-2009, 14:55   #1
Kullanıcı Adı
Yıldırım
Standart Demokratik ülkelerde genelkurmay başkanı ilgi görmez
'Demokratik ülkelerde genelkurmay başkanı bu kadar ilgi görmez'Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yıllık değerlendirme konuşması, içerik ve şekil bakımından tartışılıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Harp Akademileri 'yıllık değerlendirme konuşması' medyada geniş yankı uyandırdı.
Gazete haberlerinde "Türkiye halkı açılımı" başlığı öne çıkarken, köşe yazarları farklı yorumlar yaptı. Üzerinde en çok durulan konu "böyle bir konuşmanın gerekli olup olmadığı ve medyanın gösterdiği anormal ilgi" oldu. Yazarların görüşleri özetle şöyle:
Mehmet Altan (Star)
Söylem ve eylem farklı
Org. Başbuğ, 'Modern bir cumhuriyet ancak demokrasi ile gerçekleştirilebilir.' diyor... Ama neredeyse, hiçbir demokraside olmayacak bir biçimde, Genelkurmay Başkanı'nın uzun konuşmasını naklen veren birçok televizyon ve buna kilitlenmiş bir ülke var. Söylem ve eylem epeyce farklı...
Ahmet Altan (Taraf)
Gelişmiş ülkelerde bu sahneler olmaz
Çok doğal geliyor bize Genelkurmay Başkanı'nın her konuda bir 'başöğretmen' edasıyla konuşması ve bu konuşmanın böyle yayınlanması. Hangi gelişmiş ülkede böyle bir sahneye rastladınız?
Şamil Tayyar (Star)
Salondaki görüntü tuhaftı
Salonun panoramik görüntüsü, tuhaf geldi bana. Sanırım, gelişmiş demokrasilere sahip hiçbir ülkede bir genelkurmay başkanı, çözümü siyaset kurumuna ait sorunlara ilişkin değerlendirme toplantısı düzenlemez. Böyle bir toplantı düzenlense bile ülkenin tüm ileri gelen gazetecileri koştururcasına o salona doluşmaz.
Ali Bayramoğlu (Yeni Şafak)
Hâlâ askerî rengi koyu bir cumhuriyetiz
Demokratik ülkelerde genelkurmay başkanları bu tarz törensel, canlı yayınlanan konuşmalar yapmazlar. Genelkurmay başkanlarının konuşmaları tüm ülkeyi alarma geçirmez, kamuoyu bu konuşmalara dikkat kesilmez. Konuşma Türkiye'nin hâlâ askeri rengi koyu bir cumhuriyet olduğunu gösteriyor.
Oral Çalışlar (Radikal)
Dağdan indirmeye destek mesajı
Hükümetin PKK'yı silahsızlandırmak ve dağdan indirmek amacıyla bazı hazırlıklar yaptığından söz ediliyordu. Bu hazırlıkların en önemlisi bir af kanununun çıkarılması. Başbuğ'un değerlendirmesini, hükümetin yapacağı yeni açılımlara bir destek olarak görmek mümkün.
Nazlı Ilıcak (Sabah)
Ayrımcılığın kalkmasını diliyorum
Akreditasyon uygulamasından büyük ölçüde cayılmıştı. Sadece, Zaman Gazetesi, Taraf Gazetesi, Vakit ve Samanyolu TV'nin hiçbir temsilcisini göremedim. Çağrılan Ahmet Altan değil, Star Gazetesi'nden Mehmet Altan'dı. Açılımın sürmesini ve ayırımcılığın tamamen ortadan kalkmasını diliyorum.
Emre Aköz (Sabah)
En mutedil yazarlar bile yok
Yeni Şafak'tan Ali Bayramoğlu, Star'dan Şamil Tayyar gibi haber ve yorumlarıyla apoletlileri 'geren' gazeteciler konuşmaya davet edilirken; Zaman'ın en mutedil kalemlerinin dahi dışta bırakılması... 'GK, İslami cepheyi bölmeye çalışıyor' dersem, abartmış olur muyum?
Murat Yetkin (Radikal)
Değişim bu değilse başka nedir?
Atatürk'ün 'Türkiye halkı' kavramının 'Türk halkı' olarak söylenmesinin etnik çağrışım yapacağını söyleyen, bundan yirmi beş yıl kadar öncesine dek "Kürt yoktur, kart kurt diye yürüyen dağ Türkleri vardır" diyen bir ordunun, bugün o ordunun başına geçmiş bir üyesidir. Değişim bu değilse, başka nedir?
Hasan Cemal (Milliyet) Beni ikna edemedi Genelkurmay Başkanı, öyle anlaşılıyor ki, askerin yaklaşımlarına bazı ince ayarlar, ince ayrımlar yapmak istemişti. Bunların ipuçları yok değildi ama fazlasıyla üstü örtülüydü hepsinin... İnandırıcı olabildi mi? Beni ikna edemedi. Fatih Vural, İstanbul

Konu Yıldırım tarafından (04-16-2009 Saat 15:14 ) değiştirilmiştir..
Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)