Siyaset Forum - Siyasetin Kalbi
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 10-06-2009, 12:23   #1
Kullanıcı Adı
Eşref
Standart Suudi Arabistan'da ilginç gelişme
Suudi Arabistan'da muhafazakar ulema da kovuldu !

Suudi Arabistan’da “devrim” olarak görülen Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi muhafazakâr ulemayı da yendi. Kral Abdullah, üniversitedeki kadın-erkek karma öğretimi “büyük günah” diye eleştiren İslam Âlimleri Konseyi üyesi Şeyh el Şitri’yi kovdu.

Suudi Arabistan’ın kadınlar ve erkeklerin bir arada eğitim göreceği ilk kurumu olan ve iki hafta önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı görkemli bir törenle açılan Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST), ülkede beklenen dönüşümü gerçekleştirmeye başladı.

Üniversite için 10 milyar dolar harcayan Kral Abdullah, karma eğitimin “İslam dininde büyük bir günah” olduğunu söyleyen din adamı Şeyh Saad bin Nasır el Şitri’nin, hükümete bağlı İslam Alimleri Konseyi’ndeki görevine son verdi. Kararda, uzaklaştırılma sebebi belirtilmedi, ancak liberal aydınlar mutlu.

El Şitri, karma öğretimin “erkeklerin dikkatini dağıtacağını” iddia etmişti. Hükümete yakın basın-yayın organlarında ise bu yorum, “Kral Abdullah’ın reformlarını zayıflatmaya çalıştığı” öne sürülerek sert bir şekilde eleştirilmişti.

Üniversite, Kral Abdullah’ın ülkede yapmayı planladığı reformlarla ilgili uzun dönemli projelerinden birinin hayata geçmesi olarak değerlendiriliyor.

Türk dizilerine de karşı çıktılar

Suudi İslam Alimleri Konseyi, başta “Gümüş” olmak üzere Arap ülkelerinde büyük ilgi gören Türk dizilerinin “şeytani” ve “kötü niyetli” olduğunu öne sürerek yasaklanmasını istemişti. Ülkenin bir numaralı dini otoritesi Başmüftü Şeyh Abdülaziz, Türk dizilerini yayımlayan Arap kanallarına çatmıştı.

Kaynak

Eşref isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 10-06-2009, 13:30   #2
Kullanıcı Adı
Eşref
Müslüman ülkeler ne yazık ki cehalet ve sefalet içinde. Bunun bana göre 3 temel sebebi var; 1. si dini yanlış yorumlama 2. si tembellik ve buna bağlı olarak bilim ve teknoloji konusundaki eksklik 3.sü de kültürel yozlaşma

Yukardaki olaya bakıyorum. Şahsi kanaatime göre de bayan ve erkekleri aynı oda ortamına alıp saatlerce eğitim vermenin doğru olmadığı kanaatindeyim. Belki ulema'nın iddia ettiği gibi günah olmayabilir. Ama bu sistemin başarıyı düşürebileceği ve dinin hoş görmediği olayların yaşanmasına zemin hazırlayabileceği de aşikar. Yani geri kalmışlığımızın birinci unsuru dini yorumlamada yine hata yapılmış.

2. unsura bakıyorum. Tembellik. Evet, burda yine bir tembellik var. Belki saatlerini masa başında araştırma yaparak geçiren, devletin her türlü desteğini arkasına alan, düşünen, yorumlayan, üreten ve çok okuyan avrupalıyı örnek almak yerine, kolay olana yönelip, gelişmiş avrupalının yaptıklarını taklit ediyor, onlar gibi yaşamaya çalışıyoruz. Yani makyajlanarak gelişmiş olma çabası var. Unutmamak gerekir ki bizi taklit eden bir papağan asla insanlaşamaz, insan gibi bağımsız konuşamaz. Kadını erkeği tek sınıfa sokmak, sadece gelişmişlik makyajıdır. Kolay olandır. Tembelliktir.

3. unsur olarak da kültürel yozlaşma dedim. Ben hala iddia ediyorum ki kültürel anlamda dünyanın en geri kalmış toplumlarının başında avrupalılar geliyor. Ahlaki değerlerden yoksun, aile kavramı ise bitme noktasında. Bugün kendi öz kültürümüz avrupalıyla kıyaslanamayacak kadar üstündür. Bizim özümüze (Türk-İslam kültürü) dönmemiz gerekirken, Arap'ın peygamberimizle oluşan kültürel değerlere sahip çıkması gerekirken, gidip geri kalmış, hatta sapıklaşmış bir avrupanın kültürüne özeniyoruz.

Görülen o ki biz müslümanlar hala akıllanmadık. Sözde devrimlerle, sözde bilimsel çalışmalarla yol alınamaz. Aksine işler daha da kötüye gider. İnşAllah en yakın zamanda doğru şekilde modernleşmeyi öğrenebiliriz.

-------------------------------------------------------

O çok değerli yorumlarınla bizleri aydınlattığın için teşekkür ederim Yalçın abi.

Konu Eşref tarafından (10-06-2009 Saat 13:37 ) değiştirilmiştir..
Eşref isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)