|
![]() |
#1 |
![]() Başbakan Erdoğan: "Biz Sadece Göstergelere Bakarak Ekonominin Nabzını Ölçenlerden Olmadık AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, esnafa, borçlarıyla ilgili bir söz verdiğini, bu çalışmanın Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan nezaretinde başladığını belirterek, ''Öyle zannediyorum ki, bu yapılandırma çalışmaları, ekim, bilemediniz kasım ayında inşallah nihayete erecek, esnaf ve sanatkarların kamuya olan vergi, sigorta ve BAĞ-KUR borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir çerçeve oluşturmuş olacağız'' dedi. Başbakan Erdoğan ayrıca ekonominin, sadece rakamlardan ibaret olmadığını dile getirerek, ''Biz sadece göstergelere bakarak, sadece grafiklere bakarak ekonominin nabzını ölçenlerden olmadık. Rakamlardaki bu büyük değişimi, yapısal bir dönüşümle desteklemek için de elimizden geleni yaptık'' dedi. Başbakan Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun (TESK), Rixos Otel'de düzenlenen 18. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 11.7, ikinci çeyrekte ise yüzde 10.3 oranında büyüdüğünü hatırlattı. Başbakan Erdoğan, yılın ilk yarısında ortalama büyümenin yüzde 11 olduğuna dikkati çekti. Dünya ülkeleri arasında ilk sırada yer alan bu rekor büyüme oranlarının, iç talep kaynaklı olduğunu büyük bir memnuniyetle müşahade ettiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, bu yılın ilk çeyreğinde özel tüketimin yüzde 8.5, ikinci çeyrekte ise yüzde 6.2 arttığını bildirdi. Başbakan Erdoğan, ekonomik büyümenin, esnaf ve sanatkara, esnafın işlerine, cirosuna doğrudan etki yaptığını söyledi. Kepenk açan ve kapatan esnaf sayılarına ilişkin bilgiler veren Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: ''Çünkü zaman zaman böyle hayali rakamlar da açıklanıyor. Ben resmi rakamları açıklıyorum. 2002'de 123 bin esnaf ve sanatkar yeni işe başlamış, buna karşılık 117 bin esnaf ve sanatkarımız da işine son vermiş. Sene 2002... 2002'de neredeyse, işe başlayan her bir esnafa karşılık bir esnaf işini sonlandırmış. Tarihin en ağır krizlerinden birinin yaşandığı 2009'da ise kendi iktidarımız dönemini söylüyorum; 162 bin esnaf işe başlarken, işini sonlandıran esnaf sayısı 91 binde kalmış. Oran, 1'e 1'den, 2'ye 1'e yükselmiş. Fark? 71 bin artış var. Kapanmada değil, açılmada...'' Ekonomideki iyileşmenin esnafa nasıl yansıdığını göstermek bakımından bir iki örneği paylaşmak istediğini dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Çünkü zaman zaman bu rakamlar çarpıtılıyor. Ben resmi rakamı söylüyorum ve bunları her yerde herkesle rahatlıkla müzakere ederiz'' dedi.Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: ''2002'de, yani bizim iktidarı teslim aldığımız son iktidar döneminde Türkiye'de 1 milyon 88 bin buzdolabı satılmıştı. 2009'da satılan buzdolabı sayısı 1 milyon 719 bin. Fark, 631 bin. 2010 Ocak-Ağustos döneminde satılan buzdolabı sayısı 2002'nin tamamından fazla, 1 milyon 267 bin. Fark ne? 179 bin. 2002'de satılan çamaşır makinesi sayısı 824 bin adet, 2009'da satılan 1 milyon 435 bin adet. Fark, 611 bin. 2010 Ocak-Ağustos döneminde satılan ise 2002'nin tamamından fazla, 1 milyon 33 bin adet. Fark, 209 bin. Daha bu yılı tamamlayacağız. Bundan sonra satılanlar da bunun üzerine ilave olarak gelecek. Otomobil satışlarına bakınca aynı tabloyu görüyoruz. 2002'de 91 bin adet otomobil satılmıştı. 2009'da sayı 370 bine ulaştı. Fark, 279 bin. 2010 Ocak-Ağustos dönemine bakıyoruz, satış adeta rekor düzeyde, 270 bin adet otomobil satışı var. Fark, 179 bin. Daha yıl sonuna kadar satılanlar yine bunun üzerine ilave olacak.'' "2002'ye göre krediler 11 kattan fazla artış kaydetti" Başbakan Erdoğan, ''Son olarak, bir başka önemli göstergeyi, kredileri de aktarmak istiyorum. Bunlar da son derece çarpıcı rakamlar'' diyerek, 2002'den bu yana kredilerdeki değişimlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: ''2002'de mevduat bankalarının toplam yurt içi kredileri 32 milyar lira seviyesindeydi. Bugün ulaştığımız rakam 366 milyar lira. Yani 2002'ye göre krediler 11 kattan fazla artış kaydetti. Bitmedi. Bu krediyi bu iktidar sağladı, veriyor esnafa. Tüketici kredisi miktarı 2002'de 2 milyar lirayken, bugün 112 milyar lira. Kredi kartı hacmi, 2002'de 4 milyar lira, bugün 40 milyar lira. Bir de takipteki kredileri hemen vereyim. 2002'de toplam -bakın bu çok önemli, olumlu gelişme var burada- kredilerin yüzde 7.6'sı takipteydi, 2007'de bu oran yüzde 0.5'e kadar düştü. Küresel kriz nedeniyle küçük miktarlarda artış kaydetti. Şu anda, takipteki kredi oranı yüzde 0.7. Bakınız, nerelerden, nerelere geldik. Bütün bu saydığım göstergeler, esnafımızı çok yakından ilgilendiren, esnafımızın kazancıyla, işiyle doğrudan alakalı göstergeler. Bunlara ek olarak, tek başına Halkbank kredileri de esnafın durumundaki değişimi somut şekilde ortaya koyuyor. Esnaf kardeşim 2002'de Halk Bankasından kredi alıyor, ne kadar faiz ödüyordu? Arkadaşlar, yüzde 59. Bu faizi kademe kademe düşürdük. Nereye kadar çektik? Yüzde 10'a kadar çektik. Yüzde 10'un da yarısını Hazine ödüyor, yüzde 5'ini esnafımız...'' Başbakan Erdoğan, kooperatif kredisi şahıs üst limitinin kendilerinden önce 5 bin lira olduğunu bildirerek, bunu 100 bin liraya, yatırım kredisi üst limitini ise 250 bin liraya kadar yükselttiklerini anlattı. Halk Bankası'ndan kredi kullanan esnaf sayısının 2002 sonu itibarıyla 63 bin 520 olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, şu an itibarıyla 243 bin 36 olduğunu vurguladı. Kullanılan kredi miktarlarının da çarpıcı olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, 2002'de esnaf 154 milyon lira kredi kullanmışken, şu anda esnafın 3 milyar 360 milyon lira kredi kullanmış durumda olduğunun altını çizdi. Kendileri için ekonominin, sadece rakamlardan ibaret olmadığını dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Biz sadece göstergelere bakarak, sadece grafiklere bakarak ekonominin nabzını ölçenlerden olmadık. Rakamlardaki bu büyük değişimi, yapısal bir dönüşümle desteklemek için de elimizden geleni yaptık'' dedi. Başbakan Erdoğan, nisanda açıklanan ve uygulanmaya başlanan Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile çok kapsamlı bir yapısal reform gerçekleştirdiklerini anlatarak, 7 ana başlıkta toplanan eylem planının, şu anda kademeli şekilde uygulandığını belirtti "Yapılandırma çalışmaları, ekim, bilemediniz kasım ayında inşallah nihayete erecek" Hükümetleri döneminde kredi ve BAĞ-KUR borçlarının yeniden yapılandırıldığını, sicil affı uygulamasıyla Merkez Bankası nezdindeki negatif kayıtları devre dışı bıraktıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, ''TESK'in iftar yemeğinde esnafımıza, bir söz vermiştim. Borçlarla ilgili bir çalışma yapacağımızı ifade etmiştim. Şu anda arkadaşlarım, Başbakan Yardımcım Sayın Babacan nezaretinde çalışmaları başlattılar, devam ediyor. Öyle zannediyorum ki, bu yapılandırma çalışmaları, ekim, bilemediniz kasım ayında inşallah nihayete erecek, esnaf ve sanatkarların kamuya olan vergi, sigorta ve BAĞ-KUR borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir çerçeve oluşturmuş olacağız'' diye konuştu. http://www.akparti.org.tr ![]()
![]() Konu M.Atilla tarafından (09-29-2010 Saat 18:25 ) değiştirilmiştir.. |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|