Ezana ali eklemesi yapan her alevi benim için aynıdır,niyete ali ekleyen her alevi aynıdır. Mesela namazın şartlarından biri alın bölgesini yere tam olarak yapıştırmasıdır bildiğiniz gibi fakat karsın bir çok camisinde küçük,yuvarlak pişirilmiş çamurdan 3 cm kalınlığında cisimler vardır ve namazı kılarken alınlarını bunlara temas ettirerek secde yaparlar. Varto,malatya,tokat,tunceli gibi bir çok yerdede adetleri böyledir. Sema dedikleri iş yine aynı şekilde islama aykırı. Hz.Ömer R.a hazretlerinin oğulları Ömer bin Abdullah r.a arkadaşıyla bir yerden geçerken çalgı sesi duyduklarında kulaklarını tıkayıp ordan kaçıyorlar bu bir ölçüdür.Fakat Aleviler kulaklarını tıkamak yerine kadın erkek karışık vaziyette sema denen olguyu yapabiliyorlar. Aleviliğin sözlük manası: Ali evinden olan alinin ceddinden ev halkından olan demektir. Ali evinden olan tek bir alevi tanımıyorum. Dilerlerse ateşe tapabilirler haklarıdır kişisel görüşleri ve inançları,devletten bu iş için yer isteyip alabilirler hakları ama yinede Aleviliğin islamla bir ilişkisi yoktur. Aleviler insanmıdır? Tabiki içlerinde çok iyi insanlar var ve hatta bir çok sünniden daha iyiler ama yinede bu aleviliğin islamın bir parçası olmadığı gerçeğini değiştirmez ve nedense aleviliğin en koyu olduğu yerler ermeni vatandaşların yaşadığı yerlerde,
ezana eklemedir, o küçük taşlardır, semadır. tamam haklısınız yanlış uygulamalar hatalar hatta şirke götüren şeyler olabilir. benim dediğim genelleyip islam dışına atamazsınız.