![]() |
#1 |
![]() 'Kim 82 Anayasası'nı değiştiriyorum diyorsa biz onun yanındayız'
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, yeni Anayasanın 'Kurucu Meclis' tarafından hazırlanması açıklamalarını doğru bulmadığını belirterek, "TBMM, 'Anayasa yapıyorum' diye ortaya çıktığında 'hayır TBMM bunu yapamaz' denmesini Türkiye Barolar Birliği olarak asla kabul etmiyoruz. Bu Meclis, Anayasa yapar" dedi. 1982 Anayasası'nın değiştirilmemesi gibi bir tavrın ortaya çıkmasını da eleştiren Barolar Birliği Başkanı Özok, "AK Parti veya bir başka parti. Kim '82 Anayasasını değiştiriyorum' diyorsa biz onun yanındayız" dedi. Özok, Baro Birliği'nin hazırladığı yeni Anayasa taslağını Ramazan Bayramı'ndan sonra hükümete sunacaklarını söyledi. Ankara Barosu ile Paris Barosu'nun Ankara'da düzenlediği 'Ticaret Hukuku Kongresi'ne katılan TBB Başkanı Özok, toplantı sonrasında gazetecilerin yeni Anayasa hazırlıklarına ilişkin sorularını cevapladı. Özok, hükümetin yeni Anayasa taslağına eleştiriler yapılmasına tepki göstermesini doğru bulmadığını belirterek, "Böyle bir yöntemle Anayasa yapmak doğru değil. Hükümet taktik hatası ve yanlış yaptı" dedi. "BU MECLİS ANAYASA YAPAMAZ'I ASLA KABUL ETMİYORUZ, BU TBMM ANAYASA YAPAR Yeni Anayasa'nın "Kurucu Meclis" yapması açıklamalarına katılmadığını ifade eden Özok, "Bu TBMM Anayasa değişikliğide yapar, Anayasayı tümden de değiştirir. Benim kişisel kanaatime göre bunun için 'Kurucu Meclise' gerek yok. Ama bir koşulla. Bu AKP'nin damgasını vurduğu taslak olmayacak. Bu bütün toplumun hepimizin, sizin, bizim, inanların, inanmayanların tüm kesimlerin kendilerini ifade edebildiği bir ortak metin çalışması yapılmalı. Bir ortak platform oluşturulmalı" diye konuştu. Özok, 22 Temmuz sonrası oluşan Meclis'in meşru olarak TBMM Başkanını ve Cumhurbaşkanını seçtiğini hatırlatarak, şöyle devam etti: "TBMM bütün bunları yapıyorda; 'Anayasa yapıyorum' diye ortaya çıktığında 'hayır TBMM bunu yapamaz' denmesini Türkiye Barolar Birliği olarak asla kabul etmiyoruz. Hepimiz TBMM'nin saygınlığını, yüceliğini ve gerçekten toplumun temsili sistem yoluyla egemenliğini kurlandığı TBMM'yi korumak kollamak ve onun üzerine politika yapmamak durumundayız. Çünkü hepimizin umudu; demokrasinin mabedi TBMM'dir. Yani Meclis Anayasa yapar, Anayasayı değişitirir, isteği tasarrufları yapabilir. Hangi koşulda? Bütün düşünceleri alarak" Özok, Ak Parti'nin sandıktan çıkan sonuca dayanarak, Anayasa hazırlaması durumunda ise tartışmaların bitmeyeceği mesajını verdi. "TÜRBAN KONUSUNDA SAMİMİ HAREKET EDEN İNSANLARI İNCİTMEMEK DURUMUNDAYIZ" Genel seçimlerin sonuçlarının hemen ardından Başbakanın Ak Parti genel merkezinde yaptığı konuşmayı hatırlatan Özok, Başbakanın yaptığı o konuşmayla herkesi kucaklayan demokratik bir tavır sergilediğini, Anayasa hazırlığının da bu tavırla örtüşecek şekilde yapılacağı düşüncesinde olduğunu söyledi. Özok, "Bu süreçte Başbakanın o sıcak, dost, demokrat, herkesi kucaklayan, azınlığın haklarını gözeten kişiyi göremezsek Barolar Birliği olarak karşı çıkarız. Eğer görürsek her türlü desteği veririz" dedi. Başbakanın 'Herkes işine baksın" sözünden hiç alınmadıklarını ifade eden Özok, "Bu zaten bizim işimiz. Onu yapacağız" diye konuştu. Yeni Anayasada başörtüsünün yer alıp almama konusunda ise Özok, taslağın içerisinde uygun bulmadıkları bu konuları dikkatlice değerlendireceklerini belirterek, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: "Türban ile ilgili söyelenen sözlerde gerçekten samimi içtenlikli hareket eden insanları incitmemek durumundayız. Buna çok dikkat etmeliyiz. Bizimde kendimize göre ilkelerimiz, bazı duruşlarımız, hukuki yorumlarımız var. Türkiye'de bu ciddi bir sorun. O nedenle ayak üstü bir beyanda bulunmak istemiyorum. Burada ordu, din, laiklik, Atatürk ilkeleri artık Türkiye'de yerli yerine oturmalı ve hiç kimse bunun üzerinden kendine uygun bir rant; bir politika çıkarmamalı. Bu kısır tartışmaları Türkiye'yi ciddi boyutta yaralıyor. Herkes bu tartışmaları yaparken kafalarının ardından başka özel ajanda ve notları olmadan evrensel hukuk kurallarına, çağdaş ve uygar tartışma ortamında açık ve net tavır koyması lazımdır" "BAROLAR BİRLİĞİ, '82 ANAYASASI DEĞİŞSİN' DİYENİN YANINDADIR" Türban ve laiklik tartışmaları nedeniyle 1982 Anayasasının değiştirilmemesi gibi bir tavrın ortaya çıkmasını da eleştiren Barolar Birliği Başkanı Özok, "AKP veya bir başka parti, kim '82 Anayasasını değiştiriyorum' diyorsa biz onun yanındayız" diye konuştu. Özok, TBB'nin 1982 yılında hazırlanan bu Anayasaya karşı çıktığını ve 'hayır' oyu kullandığını hatırlatarak, "hayır bu kalsın' diyenleri bilemiyorum ama uygar, çağdaş, bütün kesimleri ilgilendiren bir Anayasa yapmayı iddia eden Barolar Birliği'nin '1982 Anayasası kalsın' demesine imkan var mı? Mümkün değildir" dedi. Özok, yeni Anayasa hazırlıklarıyla ilgili düşüncelerine şöyle devam etti: "Barobirliği diyor ki; 82 Anayasası değişsin. TBMM bunu yapmaya özgürdür, yetkilidir, sorumludur ve de hakkıdır. Bu sadece AKP damgası olan Anayasa olmaması lazım. Böyle olursa yeni tartışmalara neden olur. AKP sandık demokrasisine dayanarak, Anayasa dayatırsa büyük kargaşalar çıkar. Konsessus 22 Temmuz günü Başbakanın konuşmasıdır" Özok, Baro Birliği'nin hazırladığı yeni Anayasa taslağını Ramazan Bayramı'ndan sonra hükümete sunacaklarını söyledi. Yeni taslağı bitirme aşamasına geldiklerini ifade eden Özok, TBB'nin 2001 yılında hazırladığı mevcut taslak üzerinde Anayasa Profesörü Süheyl Batum, Rona Aybay, Fazıl Sağlam ve 6 doneç ile 3 avukattan oluşan heyetin bayrama kadar çalışacaklarını, bayramdan sonrada hükümete önereceklerini belirtti. CİHAN
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|