![]() |
#24 |
![]() Kaynak islam ansiklopedisi android programı
HAZRET-İ* MUHAMMED (S.A.S) hz fatmanın düğünü 1 Hz. Ali hz fatma ile nikahlanmıştı sırada düğün vardı hz alininin yakınları "Ya Ali* Bu akd-i izdivac ile mesrur olduk. muradımız odur ki, iki mes'ud birbirlerine yakın olalar" deyince, Hz. Ali,*muradım odur, lakin hicab ediyorum, utanıyorum dedi.* *Hazret-i Ali'nin yakınları düğün işini efendimizin dadısı Ümmü Eymen'e söylediler. Ümmü Eymen de; sizin gelmeniz lazım değildir.** bu hususta hatunlar dinlenir" dedi. Ümmü Eymen, Resulullahın hanımlarına söyledi. hazret-i Aişe'nin Hazret-i Hadice'yi anarak; o hayatta olsaydı, bize bir endişe olmaz idi" dediler.*efendimiz ağladı ve buyurdu ki: "Hadice gibi hatun hani? Halk beni yalanlarken o tasdik etti ve bütün malını yoluma sarf etti. İslâm'a yardım etti. Hakk teâlâ emretti ki, Hadice'ye müjde ver: Cennet'te ona zümrütten köşk yapılmıştır." 2 *efendimizin hanımları, hz Ali'nin muradını arz ettiler. efendimiz, hz Ali'yi davet etti Resulullah; "Zevceni ister misin ya Ali?" buyurdu.Hz. Ali; "Evet ya Resulallah! Anam babam sana feda olsun" dedi. efendimiz, Esma binti ye; "Git, Fatıma'nın evini hazırla!" buyurdu.**Esma, hz Fatıma'nın gelin* evine gitti. efendimiz Fatıma'nın evini gözden geçirdi.hz Ali'nin getirdiği paranın üçte ikisiyle yiyecek, süs ve koku üçte biriyle giyecek alınmasını emrettiler ve ev eşyasını tamamlattı *Hazret-i Fatıma'nın çeyizinde şunlar vardı üç minder, saçaklı bir halı, içi hurma lifi ile doldurulmuş baş yastığı, iki tane el değirmeni, bir su kırbası, topraktan yapılmış su testisi, meşinden su bardağı, bir havlu, bir elek, dabağlanmış koç postu, eskiyip tüyü dökülmüş alacalı Yemen halısı, hurma yaprağından örülmüş bir sedir. Yemen işi iki alacalı elbise, bir kadife yorgan.* 3 Hz Ali şöyle anlattı: "Beş dirhemle hurma, dört dirhemle yağ aldım. Resulullaha getirdim. Deriden bir sofra istedi. Hurma, un, yağ ve yoğurdu mübarek eli ile karıştırıp, yemek yaptı ve; "Ya Ali! kimi bulursan getir" buyurdu.Ya Resulallah! Halk çoktur" diyerek arz eyledim.Alemlerin efendisi onar onar yemek yesinler" buyurdu. erkek ve kadın yedi yüz kişi yemek yemiş ve doymuştu" *Hazret-i Ali'nin ve Fatıma'nın velimesi yenildikten sonra, efendimiz hazret-i Ali'ye; "Ya Ali, kızım**Fatıma gelin olarak evinize gitti. Ben de dua edeceğim. Beni bekleyin." buyurdu. Hazret-i Ali eve gelince, bir köşeye oturdu.*efendimiz kapıyı çaldı. Kardeşim ali burada mı?" buyurdu. Düğün evinde, sadece efendimiz, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Ümmü Eymen ve Umeys vardı.*Efendimiz, bir kab su getirtti. Mübarek ellerini yıkadı Suya misk döktüler. Hz Fatıma'yı çağırdılar. Efendimiz sudan serpti Allahümme inni e'izuha bike ve zürriyetiha min-eş-şeytan-ir racim ya Rabbi Onun ve zürriyetinin racim olan, taşlanan şeytanın şerrinden muhafazası için sana sığınırım diye dua ettiler.*Efendimiz Hz* Ali'ye Allahümme barik fihima ve barik aleyhima ve barik lehüma fi neslihima" diye dua ettiler. İhlas Mu'avvizeteyn Felak ve Nas surelerini okuyup; "Allahü teâlânın ismi ve bereketi ile ehlinin yanına gir" buyurdular. mübarek elleriyle kapının iki kanadını tutup, bereket ile dua ettiler ve ayrıldılar. 4 Hazret-i Ali düğünden sonrasını şöyle anlattı: *Düğünden sonra efendimiz, hanemizi teşrif eyledi. Gönülleri alan, hikmet dolu sözleri ile nasihat ettiler ayet-i kerime okudu üzerime su serptiler* Kalan suyu, Fatıma'ya serpti *hz ali hakkında hz Fatıma dedi ki: "Babacığım, bütün kemal sıfatlar kendisinde . Lakin, Kureyş hatunları Senin erin fakirdir" diyorlar" deyince, efendimiz Ey kızım! Senin baban ve helalin fakir değildir. Bütün yer ve gök hazinelerini* bana arz ettiler. Kabul etmedim. Allahü teâlânın katında makbul olanı kabul ettim. Buyurdu*Ey kızcağızım! Fatma benim bildiğimi, bilseydin, dünya nazarında hor ve aşağı olurdu. hakk için, erin, Eshabın önderidir, ilim bakımından en derinidir. Ey kızım! Allahü teâlâ* Ehl-i beytten iki kimse seçti... Biri baban ve biri helalindir. ona isyan eyleme emrine muhalefet etme!"**Fahr-i kainat efendimiz,* hazret-i Ali'ye hz Fatıma'yı ısmarladı; "Ya Ali! Fatıma'nın hatırına riayet eyle. O benden parçadır. Onu hoş tut.* onu üzersen, beni üzersin* buyurdu. İkisini Allahü teâlâya ısmarladı.* *Hz.Fatıma; "Ya Resulallah! İç hizmeti ben* Dış hizmeti Ali görür. Bana hizmetçi ihsan ederseniz,* memnun edersiniz" dedi. efendimiz buyurdu ki: "Ey Fatıma! Sana hizmetçiden daha iyi* hizmetçi* ihsan edeyim?"mi Her gün yatarken otuz üç kere Sübhanallah, otuz üç kere Elhamdülillah, otuz üç kere Allahü ekber, bir kere de La ilahe illallahü vahdehu la şerike leh. Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey'in kadir, söyle. Kıyamette bin hasene bulursun. hasenatın ağır gelir" buyurdu. efendimiz, kerimelerinin evinden ayrılıp, hane-i saadetlerine gittiler.* |
|
![]() |
![]() |