![]() |
#11 |
![]() Kaynak islamveihsan. Com.tr REGAİP KANDİLİ
Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaip gecesi denir. Peygamber Efendimiz -bu gece pek çok rûhânî ikrâma kavuşmuş Yüce Allâh’a şükür için on iki rekat namaz kılmıştır. bu gece mübârek bir gecedir. Zaten Regâip; istenilen, değeri çok olan, bağış, ihsân, ikrâm demektir. “Râğibe” kelimesinin çoğuludur.Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevâbı büyüktür. Bu gecede toplanıp, cemâatle namaz kılınması bid’at sayılmaktadır.Terâvihten başka hiçbir nâfile namazın cemâatle kılınması sünnet değildir, mekrûhtur. bir yerde bulunan, iki üç kimsenin bu gibi namazları cemâatle kılmaları câiz görülmüştür..” RECEP ALLAH’IN AYIDIR Rasûl-i Ekrem buyurdular:*“Receb, Allah Teâlâ’nın ayıdır. Şaban benim ayımdır. Ramazan ümmetimin ayıdır.”*Efendimiz’e; -Yâ Rasûlallah!.. Receb, Allah Teâlâ’nın ayıdır, ne demektir? diye sorulan suâle: -Receb Hakk’ın mağfiretine mahsûs bir aydır. insanlar kan dökmekten men’ olunur. çarpışmaya izin yoktur. Allah Teâlâ, Peygamberlerin -aleyhimüsselâm- duâlarını kabûl etmiştir. Yine bu ayda Allah Teâlâ, evliyâsını düşmanlarının elinden kurtarmıştır. Efendimiz “Bir kimse Recep ayında oruç tutsa, Allah Teâlâ tarafından lütûf ve inâyete mazhâr olur. Allah Teâlâ onun geçmiş günahlarına mağfiret eder. onu korur. mahşerde, susuzluktan emîn olur.”*buyurdu bir yaşlı fânî ayağa kalkıp;“ -Yâ Rasûlallâh!.. Recep hepsini oruç tutamam”*dediğinde, Efendimiz: Receb ayının birinci, onbeşinci ve sonuncu günleri oruç tut, hepsini tutmuş sevâbına kavuşursun. sevaplar, on misli yazılır. Receb-i şerîf’in ilk Cum’a gecesinde gâfil olma ki melekler o geceye Regâip gecesi demişlerdir. o gece, göklerde ve yerde bir melek kalmaz, hepsi Ka’be-i Muazzama etrafında toplanırlar.Allah Teâlâ Ey meleklerim, dilediğinizi buyurur. Onlar, -Yâ Rabbi!.. İstediğimiz, Receb ayında oruç tutanları mağfiret etmendir, deyip arz ederler. Allah Teâlâ: -Ben Receb ayında oruç tutanları mağfiret ettim, buyurur.”dedi. |
|
![]() |
![]() |