![]() |
#20 |
![]() Kaynak birhayalinpeşinde.com
Ne Cunda’sız Ayvalık, ne de Ayvalık’sız Cunda *Küçükköy sanat galerileri ile zenginliği nam salmış olan bir yer Ağzımın açık kaldığı, takdir etmekten kendimi alamadığım bir yer burası. Dinlerken gurur duyduğum, gözlerimin dolduğu bir yer. Adı Yeniçarohori yani Yeniçeri Köyü.Burası, ülkemizdeki azimli ve kararlı insanların neler yapabileceklerinin bir göstergesi Fatih Sultan Mehmet, 1462 yılında Middili adasını alabilmek ve bölgedeki güvenliği sağlamak adına, buraya 200’den fazla yeniçeri göndermiş. Mübadele sonrasında göçmenler, özellikle Boşnaklar yerleştirilmiş. köydeki herkes Sarımsaklı civarına yerleşmişler. bir türlü buradan kopamamışlar. şimdilerde köyü ayağa kaldırmak ve 400’den fazla taş evin bulunduğu küçük kasabayı yaşatmak adına girişimler başlamış. sanat atolyeleri kurulmuş. . Bayıldığım, hayran kaldığım eserlere Her şey orjial. Yıllar önce yaşayan köylülerin torunları, dede evlerini bozmadan tamir etmişler. Sanat galerileri, binanın aslı neyse onu bozmadan, yeniden inşa edilmiş.İnsanlar samimi, güler yüzlü ve gelecekte burası tüm köylere örnek olacak 5 sene içerisinde Küçükköy, sanatın ve saygının Ayvalık’daki adresi olacaktır. *Eğer köye yolunuz düşerse, mutlaka sokakları gezin. sanat galerisini ziyaret edin. Kıraathane, müze, camii ve atölyeye mutlaka uğrayın bölgeye has Boşnak böreğini yemeden ve yanında buz gibi ayranı içmeden dönmeyin. patatesli börek, hayatımda yediğim en iyi böreklerden birisi oldu. Köy sanat üzerine kurulu. otelin sahibi resim öğretmeni otelin girişi öğretmenimizin harika eserler ile süslü. Çok sevdim çokkkk. Yukarıbey Bucağı Köyü*: Yeniçeri köyünden 1 saat uzaklıkta Çam fıstığı ağaçlarının yemyeşil güzelliklerine şahit olarak kendimden geçiyorum. Ülkemizin en kaliteli çam fıstığı üretiliyor. yöreye has çam fıstığı tatlısını yedikten sonra, bir sonraki durağım Bağyüzü köyüne gidiyorum.*Bağyüzü Köyüne vardıktan sonra şirin bir meydan karşılıyor beni. Köy meydanındaki amcalar ile iki lafın belini kırdıktan sonra, kahvehanenin önünde çaylarımızı yudumluyoruz. İnsanların samimiyeti, sıcak kanlılığı ve senden hiç bir şey beklemeden sadece muhabbet etmeleri, beni benden alıyor. ! Biraz köyde dolaştıktan sonra, çam ağaçlarına hayran kalarak Ayvalık’a dönüyorum.Cunda, Ege yöremizin en önemli adalarından Ayvalık ile Cunda’yı bağlayan bir köprü var. o köprü, ülkemizin ilk Boğaz köprüsü. 1964 de inşa edilmiş. değerli. Şimdilerde yıkılıp, yenisi yapılıyor. *Cunda Kordonu Cunda’ya geldiğimde, sol tarafımdaki kordon ilk durağım. hınca hınç dolan kordon Cıvıl cıvıl. Şen şakrak. Herkes gülüyor. Herkes mutlu. Herkes keyifli burada.Kordonda sonlarca kafe, restoran ve büfe yemek severleri kendine aşık ediyor. Ne ararsanız var. Benim tercihim, güzel bir yemek ve meşhur damlasakızlı dondurma “Karnım tok, sırtım pek.” felsefesini ilke edinmiş ben, hemen atıyorum kendimi sokaklara. Cunda’nın mis gibi arasokakları meydana uğrayıp, harika fotoğraflar çekiyorum. Cunda’da nereye gidilir ? ” diye sorsanız : Bilmem. Bırakın kendinizi sokaklara. Zaten çok büyük değil. akışına bırakın. her sokak, her meydan, her cadde güzel. Emin olun, Cunda’da yapılacak en güzel şey, sokaklarda kaybolmak Taksiyarhis Kilisesi Cunda sokaklarında kaybolurken olmazsa olmazlar listesinde nam-ı diğer Rahmi Koç müzesi, 1873 te inşa edilen bir kilise iken, 2003 yılında restrore edilimiş ve 2011 den itibaren Rahmi Koç’un katkıları ile müze haline getirilmiş.İçeriye girince büyüleniyorum. Zihnimdeki tek cümle Helal olsun.O kadar güzel korunmuş, öylesine güzel tasarlanmış ki; müzenin içerisinde yer alan oyuncak arabalar, trenler, tekneler, eski arabalar muhteşem yerleştirilmiş. Burayı görmeden dönmeyin |
|
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|