![]() |
#9 |
![]() TARİHÇESİ : Yeniçaga ilçesinin tarihçesi, ilçeye bagli Eskiçaga Köyü'ne dayanmaktadir. Eskiçaga, Zonguldak yolu üzerinde, ilçe merkezine 8 km . uzaklikta olup, Yedi asir önce “Çaga” ismiyle kurulmus, üç tepe arasinda kalan bir vadiye yerlesmistir. 1402 yilinda Yildirim Beyazit Han Ankara Savasi'na giderken ordularinin toplanma bölgesi olarak burayi seçmistir; bir süre kalmis ve bulundugu süre içinde buraya bir hamam, bir çamasirhane ve bir camii insa etmistir. “ÇAGA” büyük bir yerlesim merkezi iken 1904 yilinda çikan büyük bir yangin felaketi neticesi halkin bir kismi bu gün Yeniçaga denen bölgeye göç etmislerdir. Bu göç olayi Sultan Resat zamaninda oldugu için buraya “Resadiye” adi verilmistir. 1934 yilinda ise Atatürk Bolu'ya giderken Resadiye'de mola vermis ve yöre halkinin Çaga'dan geldigini ögrenince de,”ÇAGA” ya Eskiçaga, Resadiye'ye de “Yeniçaga” denilmesini istemistir. O günden bu güne kadar ilçenin ismi “Yeniçaga” olarak kalmistir. COĞRAFYA : Yeniçaga, Bati Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Bolu iline bagli olup, Bolu merkezine 39 km . uzaklikta bir ilçedir. Ilçemiz Ankara-Istanbul güzergahinda ve içinden Uluslararasi D-100 Karayolu ve güney kismindan da TEM otoyolu geçmektedir. Dogusunda Gerede, batisinda Bolu il merkezi, kuzeyinde Mengen ve güneyinde Dörtdivan ilçesi yer almaktadir. Yüzölçümü 22500 hektar olan Yeniçaga yerlesim merkezi olarak bir dag eteginin düzlügüne kurulmus, etrafi küçük tepelerle çevrili bir ilçedir. Ilçemizin rakimi 1000 m olup Yerlesim merkezine bitisik yaklasik 400 hektarlik bir göl mevcuttur. Jeolojik açidan deprem bölgesinde yer alan ilçemiz fay hatti üzerindedir. Ekilebilir zirai alani sinirli olup, toprak; kil, silt ve çakildan olusmaktadir. Ilçemizin bitki örtüsünü ormanlik alanlar ve kismen yetismis agaçlar olusturmaktadir. Tipik kara ikliminin sürdügü ilçemizde kis mevsimleri oldukça soguk ve yagisli, yaz mevsimleri de sicak ve kurak geçmektedir. NÜFUS DURUMU : 2000 Yili nüfus sayimina göre, ilçe merkezi nüfusu 6364, köylerin toplam nüfusu 3716 olup, toplam nüfus 10080' dir. Ilçe Nüfus Müdürlügü tarafindan 2005 yili içerisinde toplam 24 evlenme, 29 ölüm, 57 dogum, 4 diger olaylar, 328 erkek nüfus cüzdani, 241 kadin nüfus cüzdani, 1 adet aile cüzdani verilmistir. Ilçe nüfusunun yaklasik %60'i nakliyecilikle ugrasmaktadir. %20'si sanayi ve geriye kalan %20'si de esnaflik, tarim, hayvancilik ve ormancilikla ugrasmaktadir. Nüfusun tamami okur- yazar olup, çogunlugu orta dereceli okullardan mezundur. Ilçe Nüfus Müdürlügü'nde 1 müdür, 2 Veri Hazirlama ve Kontrol Isletmeni kadrosu mevcut olup, halen 1 müdür ve 1 memur ile hizmetler yürütmektedirler. Ilçe Nüfus Müdürlügü mevcut kadro ile ilçemiz halkina en iyi sekilde hizmet vermektedir. IDARI DURUMU: Ilçemiz D-100 Uluslararasi Karayolu üzerinde, kuzeyinde Mengen güneyinde Dörtdivan, dogusunda Gerede ve batisinda Bolu bulunmak üzere Yeniçaga Gölü' nün kiyisinda düz bir alan üzerinde kurulmustur. Ilçemize bagli 16 köyümüz ve merkezde 3 mahallemiz bulunmaktadir. 5 Eylül 1991 tarihinde faaliyete geçmis olan ilçe teskilati; Mal Müdürlügü, Ilçe Milli Egitim Müdürlügü, Tarim Ilçe Müdürlügü, Tapu Sicil Müdürlügü, Nüfus Müdürlügü, Özel Idare Müdürlügü, Ilçe Müftülügü teskilatlarindan olusmustur. Ilçemizde Emniyet Teskilati 1997 yili basinda kurularak faaliyete geçmis olup, ilçe merkezinde kolluk hizmetleri bu birim tarafindan yürütülmektedir. Ilçeye bagli 16 köyde güvenlik ve asayis hizmetleri Ilçe Jandarma Komutanligi'nca yürütülmektedir. Askerlik Subesi'yle ilgili is ve islemler, Gerede Askerlik Subesi Baskanligi'nca yürütülmektedir. Ilçemize en uzak mesafede bulunan köyümüz 14 km . dir. Köylerimiz genelde 3 grup köy olarak toplanmistir. Köyler arasi mesafe 3-4'er km. dir. Köylerimizde toplam 30 mahallemiz vardir. Yeni kurulmus bulunan ilçemizde teskilatli olan resmi kurumlar vatandasa her türlü hizmetin götürülmesinde yardimci olmaktadir. Köy muhtarlari ile zaman zaman degisik konularda ve köylerinin sorunlari ve ihtiyaçlari ile ilgili görüs alisverisinde bulunulmaktadir. Sorunlarin çözümü için öneriler alinmakta olup mahallinde çözülmesi mümkün olmayan sorunlar il merkezine intikal ettirilmektedir. Ilçemizde ve ilçemiz köylerinde önemli sorunlar bulunmamaktadir. SOSYAL DURUM : KONUT : 1962 yilinda kasaba statüsüne kavusan Ilçemiz D-100 Karayolu üzerinde kurulmus olmanin avantajiyla hizli bir gelisme temposuna girmis, son yillarin dikkat çeken bir beldesi haline gelmistir. Bu gün için ilçede 1482 adet daire tipi ve müstakil konut ile 100'den fazla isyeri mevcuttur. 291 dükkandan olusan küçük ölçekli bir sanayi sitesi mevcut olup, halen %40 verim ile çalismaktadir. SOSYAL YASANTI : Ilçede halkin çogunlugu nakliye ve sanayi üzerine çalistiklarindan, sosyal ve kültürel içerikli faaliyetler pek fazla düzenlenmemektedir. Her yil Temmuz ayinda ve komite tarafindan belirtilen tarihte, Kültür Bakanligi himayesinde ve Ilçe Kaymakamligi'nca düzenlenen Sair Dertli Günü Kutlamalari yapilmaktadir. Köylerde uzun kis aylarinda geleneksel sohbetler düzenlenmekte , oyunlar oynanmaktadir. Beldenin “ilçe” hüviyetine kavusmasi ve memur sayisinin artmasi ile ilçede sosyal ve kültürel içerikli faaliyetlerde bir canlanma görülmeye baslanmistir. YENIÇAGA SOSYAL YARDIMLASMA VE DAYANISMA VAKFI KURULUS : Vakfimiz 3294 sayili kanun kapsaminda 10.EKIM.1991 tarihinde kurulmustur. Basbakanlik Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Genel Müdürlügüne bagli, Ilçe Kaymakamligi bünyesinde faaliyetine devam eden bir yardim amaçli bir kamu kurumudur. YÖNETIM : Vakfimiz Ilçe Kaymakami Baskanliginda Belediye Baskani, Müftü, Malmüdürü, Milli Egitim Müdürü, Saglik Grup Baskani, Ilçe Tarim Müdürü,mahalle ve köy muhtarlarinin kendi aralarindan seçtikleri 1'er üye, 1 adet amaca yönelik dernek yöneticilerinin kendi aralarindan seçtikleri üye ile Il Genel Meclisi tarafindan seçilen 2 hayirsever vatandastan olusan Vakif Mütevelli Heyetince is ve islemleri yürütülmektedir. PERSONEL : Vakif Personel Sayisi 3 dür. GÖREVLERI : Ilçemizdeki fakir ve muhtaç durumda bulunan, kanunla kurulmus sosyal güvenlik kuruluslarina tabi olmayan ve bu kuruluslardan aylik ve gelir almayan ve her ne surette olursa olsun Türkiye'ye kabul edilmis veya gelmis olan kisilere yardim etmek, sosyal adaleti pekistirici tedbirler almak, geçici olarak bir yardim veya egitim ve ögretim imkani saglanmasi halinde topluma faydali hale getirilerek üretken geçirilebilecek kisilere yardim etmektir. VERILEN HIZMETLER : Ayni ve Nakdi yardimlar olmak üçere 2 grupta toplanir. Yardim Çesitleri: nakdi yardimlar, giyecek yardimlari, yiyecek yardimlari, yakacak yardimlari,saglik yardimlari, egitim ve ögretim yardimlari, SNT. Yardimlari, istihdama yönelik is kurma yardimlari, yol parasi yardimlari, barinma yardimlari ve diger yardimlardir. 2005 YILI FAALIYETLERI : YARDIMIN CINSI : YARDIM SAYISI : YARDIM MIKTARI : Yiyecek Yardimi : 276 21.646,00 YTL. Yakacak yardimi : 212 (Bedelsiz) - (291 Ton) Egitim Yardimlari : 609 66.279,07 YTL Saglik Yardimlari : 4 908,60 YTL Proje Yardimlari (Evde Üretim Proj): 1 4.500,00 YTL Geçimini Temin Edici Yardimlar : 1 1.000,00 YTL Bir Defaya Mahsus Yardimlar (Nakdi): 395 46.925,11 YTL SRAP Güzel Okulum Projesi Yardimi: 2 Okul 13.467,61 YTL olmak üzere; . TOPLAM : 1500 154.726,39 YTL dir. VAKIF GELIRLERI: 1 Sosyal Yardimlasma ve Dayanismayi Tesvik Fonundan Ödenekler, 2 Faiz Gelirleri, 3 Mahalli Idareler Pay Gelirleri, 4 Türk Hava Kurumu Pay Gelirleri, 5 Istiraklerden Elde Edilen Gelirleri, 6 Bagis ve Yardimlardan olusmaktadir. |
|
![]() |
![]() |