![]() |
#4 |
![]() Açık açık büyüyoruz... Ekonominin yönü hakkında önemli veriler açıklanmaya devam ediyor. Açıklanan verileri ve ortak noktaları kısaca özetleyelim:Ağustos ayı enflasyonu: Tüketici fiyatları beklendiği gibi yüzde 0,02 gibi düşük bir artış gösterdi. Enflasyon sorunun üreticiler bölümünde olduğunu gösterdi. Üreticilerin kullandığı fiyat artışı beklentinin üzerinde geldi. Üretici fiyatlarındaki artış; tüketimden kaynaklanan sorunlar yerine üretim kesiminin daha sorunlu olduğuna işaret ediyor. 2007/II. dönem büyüme: Büyüme yüzde 3,9 oranında devam etti, ama hız keserek. Özellikle tüketim harcamalarındaki daralma dikkat çekiyor. Özel nihai tüketimde yüzde –0,3; dayanıklı tüketimde ise yüzde -9,3 gerileme var. Devlet büyümeye katkısını arttırıyor. Hem yatırım kaleminde hem de tüketim kaleminde kamu sektörü bütçe harcamalarını arttırdı. Büyüme verilerinde en dikkat çekici nokta yatırımlardır. Kamu kesimi yatırım büyümesi yüzde 33,9. Özel sektör yatırım büyümesi yüzde 6,9. Türkiye 2007 yılı ilk altı ay yatırım büyümesi yüzde 6,9. Bütçe sürprizi: Bu yıl ilk kez uygulanan mali tatil nedeniyle temmuz-ağustos bütçe verileri birlikte açıklandı. Bütçe, kamu kesiminin büyüme hamlesine katılımını doğrular şekilde geldi. Faiz dışı fazla 28,5 milyar YTL ile hedeflenen 36 milyar YTL'ye şimdiden yaklaştı. Bütçe sonuçları, devletin tasarruf eden yapıdan yavaş yavaş çıkarak yatırımcı ve hizmet veren kimliğe dönmeye başladığını gösteriyor. Türkiye'nin büyüme hamlesinin sürmesi açısından yeni dönemde kamunun da özel sektöre ayak uydurması bekleniyor. Cari açık hep açık: Ödemeler dengesine göre temmuz ayında da cari açık arttı. Cari açığı besleyen dış ticaret açığı kur'ların düşmeye başlaması ile yeniden artıyor. Türkiye yatırım hamlesini sürdürüyor ve yatırım malları ithalatı artıyor. İkinci önemli artış petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın getirdiği fatura artışı oldu. Dört önemli ekonomi verisi Türkiye'nin "açık- açık büyüdüğünü" gösteriyor. 14.09.2007 İbrahim Kahveci Yenişafak |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|