![]() |
#1 |
![]() Dağa giden yollar artık kapanacak
Terörle mücadelede cesur adımlar atan hükümet yeni bir açılıma hazırlanıyor. Erdoğan, PKK’ya katılımları önleyecek önlemler için terör zirvesini topluyor BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Güneydoğu’ya yönelik ekonomik ve sosyal pakete ilave olarak terör örgütü PKK’ya yeni katılımları önleyecek çeşitli önerileri görüşmek üzere Terörle Mücadele Zirvesi’ni toplayacağını açıkladı. SARKOZY’DEN GÜVENCE Şam’dakİ ‘İstikrar İçin Diyalog’ zirvesinden dönerken uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, zirve sonrası objektiflere yansıyan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile samimi görüşmesinin sorulması üzerine, şunları söyledi: ‘AB ile müzakerelerden söz ettik. Şu anda iyi gidiyor. Öyle anlaşılıyor, müzakere sürecindeki rutin bozulmayacak. ‘AB ile ilgili süreçte sıkıntı olmasın’ dedik. O da ‘gerekeni yapacağız’ dedi.’ Başbakan Erdoğan, ‘Portekiz seyahatinde Güneydoğu’ya yönelik yeni açılımlardan söz ettiniz? Yerel seçimler öncesi yeni bir düzenleme var mı?’ sorusu karşısında şöyle dedi: BÖLGE DEĞİŞECEK ‘O zaman daha GAP’ı açıklamamıştık. GAP’a çok önem veriyoruz. Sosyo-ekonomik yapıyı geliştireceğiz. Hedefimiz bölge insanını devletle barıştırmak. Yatırımları hızlandırıyoruz. Özellikle Eğitim, Sağlık, Ulaşım ve Enerji alanındaki çalışmalarımız önümüzdeki 5 yılda hız kazanacak. Bölgenin şeklini değiştireceğiz. Tüm teşkilatlara talimat verdim. Bütün birimler halkla teması arttırıyor. Tüm teşkilatlar gece yarısına kadar açık. Ilısu Barajı önemli bir yatırım. Terörle mücadele için de bölgenin ekonomik gelişimi için de çok önemli.’ ‘Dağdakileri indirmeye yönelik yeni açılımlar var mı?’ sorusuna ise Erdoğan, şu cevabı verdi: ‘Önümüzdeki hafta benim başkanlığımda terör zirvesi yapacağız. Bakanlarımız Cemil Çicek, Beşir Atalay, Mehmet Ali Şahin, yetişebilirse Ali Babacan katılacak. Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Jandarma Genel Komutanı, arzu ederlerse başka komutanlar ve istihbarat birimleri katılacak. Neler yapabileceğimize, neler yaptığımıza ayrıntılarıyla bakacağız. Önlemleri teşvikleri konuşacağız. Ama asıl amacımız halkı terör örgütünden koparmak. 1990’lı yıllarda dağlarda 6 bin kişi vardı şimdi de aşağı yukarı bu kadar. Üstelik binlerce kişi de etkisiz hale getirildi. Buna rağmen katılımların önüne geçilememiş demek ki. Örgüte katılımların önüne geçmeliyiz.’ Gül’ün Erivan kararı oyunu bozdu BAŞBAKAN Erdoğan Cumhurbaşkanı Gül’ün Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın maç davetini kabul etmesiyle Türkiye’yi dünyada tecrit etmeye yönelik bir oyunun bozulduğunu söyledi. Erdoğan, ‘Erivan’a devlet başkanı yerine hükümet başkanı gitmesi daha uygun olmaz mıydı’ sorusuna ‘Bu gezi siyasi ilişkilerden kaynaklanmadı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nı davet etti. Abdullah Bey’in cevabı Türkiye’nin uluslararası camiada alacağı notu olumlu ya da olumsuz etkileyecekti. Gitmediği takdirde ‘bir spor karşılaşmasına dahi gitmiyor’ denilecekti. Gitmesi oyunu bozdu’ yanıtını verdi. Erdoğan, maçla ilgili ise ‘Hırsın tekniğin önüne geçeceği bir karşılaşma olacak. Galibiyet bekliyorum. Avrupa şampiyonasında yakalanan karizmayı çizdirmemek lazım’ dedi. Türkiye’nin barış çabasına tam destek ORTADOĞU’DA kalıcı barış için devreye giren Başbakan Erdoğan dün de ‘Kafkasya’ mesaisindeydi. ABD Dışişleri Bakanlığı siyasi işler müsteşarı William Burns ve Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze ile görüştü. Başbakan’ın gündeminde Türkiye’nin önerdiği Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu vardı. Erdoğan’ın İstanbul Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde gerçekleşen kabulde, Burns’ün ağırlıklı gündem maddesi ise Irak-İran ve Kafkasya’ydı. Burns görüşmede ‘Türkiye’nin barış çabaları çok önemli. Kafkasya’yla ilgili tüm çabalar, başta NATO olmak üzere uluslararası kurullarla koordinasyon içinde yapılmalı’ mesajını iletti. Erdoğan’ın bir sonraki görüşmesi ise Gürcistan Başbakanı Gurgenidze’leydi. Gurgenidze, Gürcistan’ın Rusya’yla yaşanan kriz nedeniyle masaya oturmasının şu anda mümkün olmadığını söyledi. Rusya stratejik komşumuz Kafkas krizi sırasında Türkiye’nin ABD ile Rusya arasında kaldığına ilişkin yorumlarla ilgili sorulara ‘Kesinlikle öyle bir durum yok’ cevabını veren Erdoğan, süreci şöyle değerlendirdi: ‘Kafkas İşbirliği Paktı önemli. ABD müttefikimiz ama Rusya da stratejik komşum. Enerjimin 3’te 2’sini Rusya’dan alıyorum. Ticarette birinci ortağım. Turizmde birinci sırada. Bütün bunlar varken kimse bunları göz ardı etmemizi beklememeli. Müttefiklerimiz de bunu anlayışla karşılamalı. Biz bugün Montrö’den bir milim sapmış değiliz. Ne ABD ne de NATO zorluk çıkartmıyor. Gemiler, tonajlar, tarihler, hepsi anlaşmalara uygun. Bugün Montrö’nün değişmesi için çeşitli ülkelerden talepler geliyor ama sıcak bakmıyoruz. Biz bölgenin devletiyiz ve kendi göbeğimizi kendimiz keseriz.’ Türkiye’ye çok güveniyorlar ‘ORTADOĞU’DA yürütülen diplomatik çalışmalar pozitif sonuçlar veriyor. AB’nin tepkisi nasıl oldu’ sorusuna ise Erdoğan, ‘Yıllardır sürdürdüğümüz kararlı adımlar var. Güven çok önemli. Körfez İşbirliği Konseyi bugüne kadar ilk kez Türkiye ile anlaşma imzaladı’ cevabını verirken şu örneği anlattı: ‘Bakın kaçırılan İsrail askeri için İsrail’de yoğun girişimler oldu ama hala sonuç yok. Şu anda bizden de medet bekliyorlar. Biz durumdan vazife çıkartarak rol alsak Mısır rahatsız olacak. İsrail resmen yardım talep ederse bu konuda da devreye girebiliriz.’ Meşruiyet kaynağı halk iradesidir ErdoĞan, Anayasa Mahkemesi’nin açıklayacağı gerekçeli kararın siyaset alanını daraltacağı kaygılarını ise şöyle değerlendirdi: ‘Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karara saygı duymaktan başka çaremiz yok. Bu şartlarda siyaseti sürdüreceğiz. Fakat muhalefetin yaptığı değerlendirmelere katılmıyorum. Ne ben ne de arkadaşlarım AK Parti’nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı gösterilmesini kabul etmiyoruz. Görünen odur ki Türkiye’nin en güçlü partisi AK Parti’dir. 2009 yerel seçimleri turnusol kağıdı olacaktır. Halkımız bize en güzel cevabı verecektir. Demokrasilerde meşruiyetin temelinde halk vardır. Kararı halk verir. CHP’nin meşruiyeti 22 Temmuz seçimleriyle ortada, DSP ile birlikte yüzde 20’yi bile bulamadı. AKP’nin meşruiyeti ise yüzde 47’dir.’Tarih: 06.09.2008 Star
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|