Bir padişahın, penceresinden baktığında ingiliz donanmasını görmekten memnun olabileceğini hiç zannetmiyorum. Vahdettin büyük hatalar yapmış olsada hiçbir osmanlı padişahının "hain" olabileceğine inanmadım.
Metin biraz daha büyük olsaymış okurduk. Çok merak ettim doğrusu. Ama şu var; Vahdettin Atatürk'ü gönderip istiklal savaşını başlatacağına bunu kendi yapmalıydı diye düşünüyorum. Hiçbir gerekçe, böylesine zarururi bir durumda halkı yalnız bırakmayı veya bir askeri komutana böylesine önemli bir görevi vermeyi gerektirmez. Vahdettin'in ataları Fatih, Yavuz, Kanuni böyle mi yapıyordu? Yapmıyordu. Eğer gerektiğinde saraydan çıkıp elinizde silahınızla meydanlara inemezseniz hem tahttan olursunuz hemde ülkenizden.
Vahdettin'in elinde bir Osmanlı vardı. Ve bunu hangi gerekçeyle olursa olsun kaybetti.
(Aslında çok acımasız bir eleştiri oldu. Suçlu sadece Vahdettin'de değil. Kanuni'den sonra başlayan süreçteki padişahların hemen hemen tamamı bundan sorumludur. O şanlı imparatorluğu yavaş yavaş erittiler, en son Vahdettin'in elinde patladı.)
|