|
![]() |
#1 |
![]() Hz. Eyyub’un (as) Duası;
“Rabbi ennî messeniye’d durru ve ente erhamür rahimin” (Enbiya, 83) Anlamı: “Ey Rabbim, dert beni buldu; ama Sen merhametlilerin en merhametlisisin.” *** “Hasbiyallahü, lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabbi’l arş’il azîm.” (Tevbe, 129) Anlamı: “Allah bana yeter! O’ndan başka ilah yok. Hep O’na dayanmış O’na güvenmişimdir ben; Çünkü O’dur en yüce hükümranlığın Rabbi.” *** Hz. Süleyman’ın (as) Duası; “Rabbi evzi’ni en eşkura ni’metekelleti en’amte aleyye ve ala valideyye ve en a’mele salihan terdahu ve edhilni bi rahmetike fi ibadikes salihîn.” (Neml, 19) Anlamı: “Rabbim! Beni, gerek bana, gerek ana-babama bağışladığın nimetlere şükretmeye ve hoşnut olacağın erdemli davranışlarda bulunmaya yönelt. Rahmetinle beni erdemli kulların arasına koy.” *** “Rabbığfir verham ve ente hayrur rahimin.” (Mu’minun, 118) Anlamı: “[Ey Muhammed!] Sen şöyle dua et: ‘ Rabbim, bizi bağışla, merhamet et; Sen, merhamet edenlerin en iyisisin.” *** “Rabbi inni lima enzelte ileyye min hayrin fakîr.” (Kasas, 24) Anlamı: “Ey Rabbim, bana göndereceğin her hayra öylesine muhtacım ki” *** Sabredenler için güzel bir dua; “Rabbenağfir lena zunubena ve israfena fi emrina ve sebbit akdamena vensurna alel kavmil kâfirîn.” (Ali İmran, 147) Anlamı: “Ey Rabbimiz ! Bağışla bizim günahlarımızı, affet işlerimizdeki taşkınlığımızı, sağlam bastır ayaklarımızı ve yardım et bize küfre sapan topluma karşı!” *** “…Rabbena heb lena min ezvacina va zurriyyatina kurrate a’yuniv vec’alna lil muttekîne imama.” (Furkan, 74) Anlamı: “Rabbimiz, eşlerimizden ve çocuklarımızdan bize göz aydınlığı bağışla. Bizi takvaya sarılanlara önder kıl.” *** “…Rabbişrah li sadri. Ve yessir li emri. Vahlul ukdetem mil lisani. Yefkahu kavli.” (TAHA 25,26,27,28) (Hz. Musa’nın Duası) Anlamı: “Rabbim, göğsümü açıp genişlet; İşimi bana kolaylaştır. Dilimden düğümü çöz, Ki sözümü iyi anlasınlar.” *** “Rabbi edhilni mudhale sıdkın ve ahricni muhrace sıdkın vec’al li mil ledunke sultanen nasira.” (İsra, 80) Anlamı: “Rabbim! Beni, gireceğim yere doğruluk dürüstlükle sok, çıkacağım yerden doğruluk dürüstlükle çıkar. Katından bana yardımcı bir güç / kanıt ver.” *** “Bismillahi mecraha ve mursaha, inne rabbi le ğafurur rahîm.” (Hud, 41) Anlamı: “Onun akıp gitmesi de demir atması da Allah’ın adıyladır. Benim Rabbim elbette ki Gafûr’dur, Rahîm’dir.” Not: Hz. Nuh’un (as) gemisi için söylediği bir dua. Biz de günlük hayatta kullandığımız taşıtlarda seyahat ederken bu duayı okuyabiliriz. *** “Rabbi inni euzu bike en es’eleke ma leyse li bihi ilm, ve illa tağfirli ve terhamni ekum minel hasirîn.” (Hud, 47) (Hz. Nuh’un Duası) Anlamı: “Rabbim! Hakkında bilgim olmayan şeyi senden istemekten sana sığınırım. Eğer beni affetmez, bana acımazsan hüsrana uğrayanlardan olurum.” *** Mağaraya sığınan gençlerin duası; “Rabbena atina mil ledunke rahmetev ve heyyi’ lena min emrina raşeda.”(Kehf, 10) Anlamı: “Ey Rabbimiz, katından bir rahmet ver bize ve bizim için bir çıkış yolu lütfet işimize.” *** Başarıya/Aydınlığa ulaşmak için yapılacak güzel bir dua: “Asa ey yehdiyeni rabbi li akrabe min haza raşeda.” (Kehf, 24) Anlamı: “Umarım ki, Rabbim beni bundan daha yakın bir zamanda başarıya/aydınlığa ulaştırır.” *** (Ahkaf, 15) “Rabbi evzi’ni en eşkura ni’metekelleti en’amte aleyye ve ala valideyye ve en a’mele salihan terdahu ve aslih li fi zurriyyeti, inni tubtu ileyke ve inni minel muslimîn.” Anlamı: “Rabbim; beni, bana ve ebeveynime verdiğin nimete şükretmeye, hoşnut olacağın iyi bir iş yapmaya yönelt! Soyum içinde, benim için barışı gerçekleştir. Sana yöneldim ben, sana teslim olanlardanım ben!” *** (Nuh, 28) “Rabbiğfirli ve livalideyye ve limen dehale beytiye mu’minev ve lilmu’minîne velmu’minat, ve la tezidizzalimîne illa tebara.” Anlamı: “Rabbim! Beni, anne babamı, inanmış olarak evime gireni, tüm inanmış erkekleri ve inanmış kadınları affet! Zalimlerin de sadece helâk ve perişanlığını artır!” *** (İbrahim, 40) “Rabbic’alni mukîmes salati ve min zurriyyeti rabbena ve tekabbel dua” Anlamı: “Rabbim! Beni, namazı/duayı özenle yerine getiren bir insan yap. Soyumdan bir kısmını da. Rabbimiz, duamı kabul et!” *** (İbrahim, 41) “Rabbenağfir li ve li valideyye ve lil mu’minine yevme yekumul hisâb.” Anlamı: “Rabbimiz, hesabın ortaya geleceği gün; beni, anne babamı ve inananları affet!” *** (Müminun, 29) “Rabbi enzilni munzelem mubarakev ve ente hayrul munzilîn.” Anlamı: “Rabbim, beni bereketli bir yere indir! Sen, konuk ağırlayanların en hayırlısısın.” *** (Müminun, 97-98) “Rabbi euzu bike min hemezatiş şeyatîn. Ve euzu bike rabbi ey yahdurûn.” Anlamı: “Rabbim, şeytanların dürtüklemelerinden sana sığınırım. Onların, başıma üşüşmelerinden de sana sığınırım Rabbim!” *** (Bakara, 250) Sabır ve Ayakların yere sağlam basması ! “Rabbena efriğ aleyna sabrav ve sebbit akdamena vensurna alel kavmil kâfirîn.” Anlamı: “Ey Rabb’imiz, üzerimize sabır yağdır. Ayaklarımızı yere sağlam bastır. Ve küfre sapanlara karşı bize yardım et.” *** (Al-i İmran, 8 ) “Rabbena la tuziğ kulubena ba’de iz hedeytena veheb lena mil ledunke rahmeh, inneke entel vehhâb.” Anlamı: “Ey Rabbimiz! Bizi doğruya ve güzele yönelttikten sonra kalplerimizi bozup eğriltme ve bize katından bir rahmet bağışla. Sen, yalnız sen Vahhâb’sın, bol bol bağışta bulunansın.” *** (Al-i İmran, 26-27) “Kulillahumme malikel mulki tu’til mulke men teşau ve tenziul mulke mimmen teşa’, ve tuizzu men teşau ve tuzillu men teşa’, bi yedikel hayr, inneke ala külli şey’in kadîr. Tulicul leyle fin nehari ve tulicun nehara fil leyl, ve tuhricul hayye minel meyyiti ve tuhricul meyyite minel hayy, ve terzuku men teşau bi ğayri hisâb.” Anlamı: Şöyle yakar: “Ey mülkün Mâlik’i, sahibi olan Allahım! Sen mülk ve saltanatı dilediğine verir, mülk ve saltanatı dilediğinden çekip alırsın. Dilediğini yüceltip aziz edersin, dilediğini alçaltıp zelil kılarsın. İmkân, mal ve nimet senin elindedir. Sen, herşeye kadirsin. Geceyi gündüzün içine sokarsın, gündüzü de gecenin içine sokarsın. Diriyi ölüden çıkarırsın, ölüyü diriden çıkarırsın. Dilediğini hesapsızca rızıklandırırsın.” Not: Ayette geçen “Kulillahumme” kelimesi, “De ki: Allahım!” anlamındadır. Ayetin bütünlüğünü bozmamak adına böyle bıraktım. Fakat, dua ederken ezbere “Kulillahumme” demek yerine, “Allahumme (Allahım!)” şeklinde söylemek duanın anlamı açısından daha yararlı olacaktır. *** (Al-i İmran, 191) “Rabbena ma halakte haza batila, subhaneke fekina azaben nâr.” Anlamı: “Ey Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Şanın yücedir senin. Ateş azabından koru bizi.”
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|