|
![]() |
#1 |
![]() DERS 2
ZAZACADA ZAMANLAR Simdi----Nika Su an----Na sate Sonra----Bade---dimera Az sonra---saténa---badéna Ne zaman---Çi wext---Kéy Bundan sonra---Nara(nayera) tepya Her zaman---Tim Arasira---gege----gegena Ne zamanki..-----çi wextke../tawoke/ waxtoke… Hiç bir zaman-----Tewr (tewr hiç anlamindadir da) ÖRNEKLER Ez NIKA non wena-----ben SIMDI ekmek yiyiyorum NA SATE xatirbe sima---(simdilik) su an alaha ismarladik Ez sona, BADE (DIMERA) yena--ben digiyorum SONRA geliyorum Ez SATENA (BADENA) yena-----Ben birazdan gelirim ÇI WEXT (KEY) yena ti?-----ne zaman gelirsin sen? NARA(NAYERA)TEPYA ez nésona-BUNDAN SONRA ben gitmem Ez TIM wanena---Ben HER ZAMAN okuyorum Ez GEGE(GEGENA) wanena----ben BAZEN okuyorum WAXTOKE (TAWOKE, ÇI WEXTKE) ez siya-NE ZAMANKI ben gitim… Ez TEWR nésiya---Ben HIÇ gitmedim GÜNLER Cumartesi-----seme Pazar--------Ju (zu) seme Pazartesi----diseme Sali--------séseme Çarsamba---çarseme Persembe---Panc(ponc) seme Cuma--------Ine Bugün---Ewro Yarin-----Meste Öbürgün-biro( buro) Yil-sere Bu yil -Emser Geçen yil-Par (Daha evelki) Geçen yil-Pérar ÖRNEKLER EWRO serdo---BUGÜN soguktur MESTE beno germ---YARIN sicak olur BURO (BIRO) ez yena---öbürgün gelirim SERE des(t)o di asma---YIL on iki aydir EMSER ma sonime waran---BU YIL biz yaylalara gideriz PAR min to nédi---GEÇEN YIL ben seni görmedim PéRAR min to di----(BIR EVELKI YIL) seni gördüm GÜN ZAMANLARI Lél: Safagin tan vakti Lélé sodiri:Sabahin tan vakti Sodir:Sabah Pero(c)z: Ögle Muxurbe:Aksam eveli vakit San:Aksam Sewe:Gece Némé sewe:Gece yarisi Dem (cem): ( Günlük zamanda içinde bulunulan an) Demé(cemé) sodiri: Sabah vakti Demé(cemé) pero(c)zi:Ögle vakti (Demé -cemé- sima be xér: (su an, içinde bulundugunuz an hayirli olsun, merhaba anlaminda) AYLAR Ocak----Çele Subat---Sibate Mart---Adare Nisan---Nisane Mayis-Gulane Haziran---Hezirane Temuz----Temmuze Agustoz---Tebaxe Eylül-----Élule Ekim-----oktobre Kasim----Tesrine Aralik-----Kanune DERS 3 ARDENE: GETIRMEK Ez ana------------Ben getiriyorum Ti ana------------sen getiriyorsun O ano (eril)------o getiriyor A ana (disil)-----o getiriyor Ma anime---------Biz getiriyoruz Sima ané-----------Siz getiriyorsunuz I (é) ané-----------onlar getiriyorlar Bazi örnekler: Ez non ana-------Ben ekmek getiriyorum Ti sane ana------Sen tarak getiriyorsun O genim anO----o bugday getiriyor (eril) A awe anA-----o su getiriyor (disil) ************************************************** *** DAYENE: VERMEK Ez dana------------Ben veriyorum Ti dana-------------sen veriyorsun O dano (eril)-------o veriyor A dana (disil)------o veriyor Ma danime--------biz veriyoruz Sima dané---------siz veriyorsunuz I (é) dané----------Onlar veriyorlar Bazi örnekler: Ez nustane dana--------Ben yüzük veriyorum Ti peskire dana-------sen mendil veriyorsun O dén dano-----------o borc veriyor A hene dana-------O kina veriyor Ma kinc danime-------Biz elbise veriyoruz Sima pere dané--------Siz para veriyorsunuz I (é) wer dané--------onlar yemek veriyorlar ************************************************** ***** Çekuye-kelime Demçekuye-----fiil Disil-------- Maki Eril-----------Neri Genim------Bugday Nustane------Yüzük Peskire------Mendil Dén---------Borc Wer-------Yemek Kinc-------Elbise Hene------Kina
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|