![]() |
#24 |
![]() Hepimiz birilerini okuyup, öğrenip etkileniyoruz sonuçta. Şu açıdan öğrendik, şu açıdan baktık fikir edindik falan dersek zannediyorum bir hataya düşmüş oluruz. Sonuçta ikimizinki de görüştür.
Devşirme konusuna bir önceki mesajımda deyinmiştim zaten. Üstünde durmadan şöyle geçeyim. Osmanlı'nın bozulmasında en büyük etkenin Yeniçerilerininde yarattığı iç savaş olduğunu söylemişsiniz. Zaten doğrudur, bunun aksini iddia eden yok. Evet Yeniçerilerde zamanla bozulmalar yaşanmış, asker keyfi davranmış ve devletin gidişatını oldukça olumsuz etkilemiştir. Ancak bu onların devşirme olmalarından kaynaklanan bir durum kesinlikle değildir. Bu tamamen devletin otoritesini koruyamaması, askere fazla taviz vermesi, padişahın sıradanlaşması ve yeteneksiz, beceriksiz yöneticilerin Osmanlı'yı bu duruma sürükleyişinden kaynaklanmaktadır. II. Abdülhamid'i ümmetçilik açısından örnek göstermişsiniz. Şahsi kanaatimce Abdülhamid, Osmanlı'nın çöküşünü ertelemiş değerli bir padişahtır ve tarihimizde önemli bir yer edinmeyi başarmıştır. Abdülhamid'in İslami bölgelere karşı yakın duruşu ve ümmetçilik anlayışı zaten Osmanlı'nın sadece Doğu/Müslüman topraklarını elinde tutabilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde nüfusun ve bölgenin büyük bir çoğunluğu Müslümandır. Ve bu toprakları birleştirmek ve bütünleştirmek adına ümmetçilik ve İslamcılık görüşü ortaya çıkmıştır. İslam dünyası ve Arap memleketlerini de kaybedilince bu seferde bir diğer sorunlu görüş olan Türkçülük ve milliyetçilik akımı gündeme gelmiş, bu akım bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinde çok büyük rol oynamıştır. Bu oynadığı rolden dolayıda bugün aslında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ki vatandaşlarımız bu sorunları yaşamıştır. Elbette her şey bu kadar basit değil ancak burada konuşabileceklerimiz oldukça sınırlıdır. Tabi ki bilmediğimiz noktalar vardır fakat ikimizde tarih hakkındaki tecrübelerimizden, bildiklerimizden ve fikirlerimizden yola çıkarak yorumlar yapıyoruz. Bugün topraklarımızda yer alan Müslüman, Hıristiyan, Yahudi ve Ateist ayırmadan bütün halkımızı kucaklamalı ve demokrasi adı altında hepsine haklarını vermeliyiz. Çünkü bizim topraklarımızda farklı kültürler, diller, dinler ve görüşler var. Ve bütün bu görüşleri tek çatı altında toplayacak tarafsız bir sisteme ihtiyacımız kesinlikle vardır. Benim görüşüm ve ilkem budur. İyi geceler ve iyi uykular diliyorum. Konu Muhteşem tarafından (07-25-2011 Saat 04:52 ) değiştirilmiştir.. |
|
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|