![]() |
#1 |
![]() Somali'ye yapılan yardım çocuk ölümlerini engelledi
![]() Başbakan Erdoğan’ın ziyaretiyle hareketliliğin arttığı Somali’ye yapılan yardımlar amacına ulaştı. İİT Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsanoğlu, 5 Eylül’den itibaren gıdasızlıktan dolayı çocuk ölümü önlenmiştir.” dedi. Açlık ve kıtlığın yaşandığı Somali’de hayat, yapılan yardımlarla birlikte kısmen de olsa normale dönüyor. Başbakan Erdoğan’ın 19 Ağustos’ta bölgeye yaptığı ziyaretin ardından başkent Mogadişu’da başlayan hareketlilik devam ediyor. Eskiden halkın dışarı çıkmaktan korktuğu şehirde birçok insan çarşıda geziyor. Şehir merkezinde yer alan derme çatma pazarın tezgahlarında et, muz, kabak, ekmek, su ve yemeklik malzemelerin yanı sıra çeşitli giyim eşyaları satılıyor. Alt yapı çalışması yapılıyor İç savaş döneminde kapalı olan dükkanların pek çoğu kepenklerini açarken, dükkanların yıkık kısımlarının onarılması için hummalı çalışmalar yapılıyor. Şehir merkezinde bulunan ‘’4. Kilometre’’ olarak adlandırılan meydanının onarımı için de çalışmalar başlatıldı. Okulların açık olduğu Mogadişu’da binlerce öğrenci eğitim görüyor. Bir yandan iç savaşın izlerini taşıyan okullarda eğitim sürerken, diğer yandan okullar onarılıp, temizlenmeye çalışılıyor. Kentin en büyük hastaneleri Medine ve Banadir olmak üzere hastanelerde de yenileme çalışmaları dikkat çekiyor. Banadir Hastanesinin içi boyanırken, hastanenin bahçesine ek binalar inşa ediliyor. Yardım kuruluşlarınca bölgeye gönderilen yeni sedye ve cihazlar da hastanelere yerleştiriliyor. Hastalarına yemek çıkaramayan Medine ve Banadir hastaneleri, Türkiye Diyanet Vakfı'nın gıda yardımında bulunmasıyla yemek çıkarmaya başladı. Mogadişu’ya düzenlenen uçak seferleri de arttı. Anneler ile çocukların sağlıkları iyi Somali’deki son durumu anlatan İslam İşbirliği Teşkilatı (İIT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, ülkede gönüllülerin çalışmaya devam ettiğini belirtirken, “5 Eylül’den itibaren gıdasızlıktan dolayı çocuk ölümü engellenmiştir. Bugünkü durum annelerin, çocukların sağlık durumlarının iyi olduğunu gösteriyor.” dedi. Ancak İhsanoğlu, bir noktanın da altını çizmeyi ihmal etmedi: “Acil yardım faslı 2-3 ay daha sürebilir; ama o insanların hayatlarını idame ettirmesini sağlamak gerekir.” Somali’de tarım ve hayvancılığın yapılabilmesi için suyun gerekli olduğunu vurgulayan İhsanoğlu, “Acilen kuyuların kazılması lazım. Bu insanların esas bildikleri tarım ve hayvancılıkla yeniden meşgul olmalarını sağlamak gerekir.” dedi. Her 2 ayda üst düzey ziyaret yapılacak Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında kurulan Somali Yardımları Koordinasyon Kurulunun kararı çerçevesinde Somali’nin yapısal sorunlarının çözülmesi için uzun soluklu bir program uygulamaya konuldu. Bu kapsamda, Türkiye’nin kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin bölgeye giderek ön tespitlerde bulunması için bir heyet oluşturuldu. Söz konusu heyet, TİKA’nın organizasyonuyla Somali’nin başkenti Mogadişu’ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Serdar Çam’ın başkanlığındaki heyet, Pazartesi gece yarısı 02.00’de özel bir uçakla Somali’nin başkenti Mogadişu’ya doğru yola çıkacak. Türk heyeti Somali’ye yapılacak, tarım ve hayvancılık, çevre, sağlık, gıda, şehircilik, konut ve barınma, ulaşım, içme suyu sağlama ve acil gıda yardımları başlıkları altındaki yardımlarla ilgili ön saptamaları yapacak. Bu seyahatin ardından Türkiye’nin ilgili kurum ve kuruluşları, daha detaylı ve kapsamlı inceleme çalışmalar yürütmek üzere bölgeye küçük heyetler halinde ziyaretlerde bulunacaklar. Ayrıca, Başbakan Yardımcısı Bozdağ, iki ayda bir Somali'ye ziyaret gerçekleştirecek. Kaynak: http://www.stargazete.com/politika/s...ber-381122.htm Star 11.09.2011
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|