|
![]() |
#1 |
![]() Burhaneddin Egridirî, Anadolu velîlerindendir. 1562de Egridirde vefat etti.
Bir gun biri geldi bu zata. - Hocam, bir nasihatinizi alayim dedim. Buyurdu ki: - Sana, Hz. Omerr;in bir nasihatini soyleyeyem mi? - Cok sevinirim. - O buyuk zat, sahabeye buyurmus ki, su Uc seyi yaparsaniz mahvolursunuzr;. Eshab-i kiram sormus: - Yâ Omer nedir onlar? Buyurmus ki: - Biri, Eshap olmak serefinden daha ustun bir seref ararsaniz. Ikincisi, dini, dunya menfaatlerine alet ederseniz. Ucuncusu de, dunya icin dunyalik isterseniz. Kimseyi ayiplama! Bir gun de nasihat isteyen birine buyurdu ki: - Kimseyi ayiplama kardesim. Adam arzetti. - Ama hocam oyle seyler oluyor ki, ayiplamamak elde degil. - Olsun, yine de ayiplama. Ve izah etti: - Cunku bir kimse, bir Muslumani, tovbe ettigi bir kusurundan dolayi ayiplarsa, o kimse, bu kusuru islemeden olmez. Adamin hayretine gitti. - Oyle mi hocam? - Elbette. Ayiplayacaksan kendini ayipla. - Kendimi mi? - Evet. Yani nefsini. O senin dusmanindir O senin en buyuk dusmanindir. Seni Cehenneme sokmak icin ugrasiyor. *** Bir gun de bir sevdigi geldi bu zata. - Hocam, bana bir akil verin. - Hayrola, ne oldu? - Bazilari beni cekemiyor. Bir zarar yapmak icin firsat kolluyorlar. Ne yapayim? Buyurdu ki: - Koruyucu sebeplere yapis. Ama asil koruyucu Allahu tealadir. - Amenna. - Allahu teala bir insani korursa, butun dunya bir araya gelse, ona birsey yapamazlar. Ve ekledi: - Amaa, Allahu teala korumazsa, butun dunya bir araya gelse, bir sivri sinekten bile koruyamazlar.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |