02-15-2012, 23:48
|
|
|
Alıntı:
xfce Nickli Üyeden Alıntı
hem diyorsunki "kapitalizm insanlık için zararlıdır" diye
ondan sonra diyorsunki serbest piyasa üretim araçları mulkiyeti olucak!!! (zaten kapitalizmin temeli özel mulkiyet ve serbest piyasadır. senin islam ekonomisi diye anlattıgın şey zaten kapitalizmdir. içerisinde faiz le borç vermenin yasak oldugu "faizsiz kapitalizm" gibi bişey. yine özel mulkiyet olucak mulku olanlar olmayanları yine somurucek.)
"islami ekonomik sistem" dedigin sistemde faiz yasak olabilir ancak kapitalizmin temeli üretim araçlarının özel mulkiyetidir.
senin dediginden şu çıkıyor faiz olmayacak ama kapitalizm olacak .
senin islami ekonomik sistem dediginin kapitalizmden bir farkı olmuyor.
çunku işin içine serbest piyasa para girince en dindar insanlar bile uygulamada islami kurallara uymazlar. 40 da 1 zekatlarını verirler ama geri kalan 39 a sıkıca sarılırlar.
|
Alıntı:
xfce Nickli Üyeden Alıntı
bir insanın aynı anda hem sosyalizme hemde kapitalizme karşı olması mantık olarak imkansızdır.!!!
birisi serbest piyasadır yani üretim aracı ozel mulkiyetini savunur öbürü üretim aracının ortaklaşa kullanımını önerir.
hele ben serbest piyasayı savunuyorum deyip kapitalizme karşı oldugunu soyleyen insan kapitalizm hakkında hiç bir bilgiye sahip degil demektir.
|
Olaya daha geniş açıdan bakmalısın xfce. Allah'ın yarattıklarında farklılık ve çeşitlilik vardır. Allah kimimizi güzel veya yakışlı kimimizi de çirkin olarak yaratmış; bazılarımızı da ne güzel ne çirkin ortalama güzellikte yaratmış. Allah kimimizi uzun boylu kimimimizi kısa boylu kimimizi orta boylu olacak biçimde yaratmış. Allah kimimizi üstün zekâlı kimimizi az zekâlı kimimizi de orta zekâlı yaratmış. Bu tür misalleri çoğaltmak mümkündür. Doğada da çok çeşitlilik vardır. İnsanları tek tipleştirmeye çalışan sistemler insanlara zarar verirler.
Dünyanın imtihan yeri olduğunun farkında olarak hayat sürmemiz gerekir. Güzeller çirkinler, uzun boylular kısa boylular olduğu gibi zenginler ve fakirler de olabilir. Burada önemli olan husus fakirlerin fakirliklerinden dolayı mağdur olmamalarıdır. İslam, zekât ve sadaka müesseseleriyle fakirlerin fakirliklerinden dolayı mağdur olmalarını önler.
Serbest piyasayı kabul etmesi itibariyle İslamla kapitalizm arasında bu yönde bir benzerlik olduğu gibi, İslam, zekât ve sadaka müesseseleriyle fakirlere sahip çıkması yönüyle de sosyalizmle de benzerlik göstermektedir.
İslam'ın ekonomik sistemini kapitalizmle bir tutamazsın. İslam'da faiz yoktur, bu bir. Ayrıca İslam zekât ve sadaka müeseseleriyle zenginlerin fakirlere yardımcı olmalarını sağlar ve böylelikle toplumda sosyal adaleti sağlar, bu iki. Ayrıca İslam'da para ve mal, kapitalizmin aksine en önemli değerler değillerdir. Değerler sıralamasında para ve mal epey geride kalırlar, bu da üç. Kapitalizmde altta kalanın canı çıksın anlayışı vardır; İslam'da ise altta kalanın canını kurtarırız anlayışı vardır, bu da dört.
Konu Cihannur tarafından (02-16-2012 Saat 00:23 ) değiştirilmiştir..
|
|
|